ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
08 Ιούνιος, 2016
Αντιφατικές έννοιες στο γραπτό έργο του Άρη Κωνσταντινίδη
Σκοπός της παρούσας ερευνητικής εργασίας είναι η κατανόηση της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα μέσα από τη διερεύνηση της αρχιτεκτονικής του Άρη Κωνσταντινίδη (1913-93), εστιάζοντας στις βασικές αρχές και στο έργο του. (ερευνητική εργασία)
Φοιτητες : Αποστολόπουλος Απόστολος Λίνος, Καλδής Νικόλαος
Επιβλέπων : Πανέτσος Γεώργιος
Πανεπιστήμιο Πατρών
Ημερομην.ια παρουσίασης : 30 Ιουνίου 2015
Της έρευνάς μας προηγείται μια αναδρομή στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία του 20ου αιώνα. Ύστερα παρουσιάζουμε τις αρχές ξένων και Ελλήνων αρχιτεκτόνων που επηρέασαν τον Άρη Κωνσταντινίδη. Μέσα από αυτήν την έρευνα, κατανοείται το θεωρητικό υπόβαθρο, πάνω στο οποίο στηρίζονται η προσωπική του έρευνα και εργασία, αναγνωρισμένη όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Στη συνέχεια από αυτό, παρουσιάζουμε το συγγραφικό και αρχιτεκτονικό του έργο. Διαβάζοντας τα κείμενά του, παρατηρούμε ότι διαρκώς μεταχειρίζεται ένα σύνολο εννοιών, συχνά, κατά τρόπο αντιφατικό. Οι οποίες εντάσσονται σε δύο βασικές κατηγορίες εννοιολογικών διπόλων. Η πρώτη κατηγορία αντιφατικών εννοιών εντάσσεται στο δίπολο ορθολογισμός - ρομαντισμός και η δεύτερη στο δίπολο μοντερνισμός - κλασικισμός. Η παρατήρηση αυτή για το έργο του Κωνσταντινίδη παραπέμπει, κατ' αναλογία για τα κείμενα, στις θεωρίες περί πολυπλοκότητας και αντίφασης, στη σχεδιασμένη αρχιτεκτονική, του Robert Venturi (1925- ).
Έτσι λοιπόν, εξετάζουμε τη θεωρία του Robert Venturi, όπως διατυπώθηκε στο βιβλίο του «Complexity and contradiction in Architecture», του 1966, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «ήπιο μανιφέστο». Το οποίο σύμφωνα με τον Vincent Scully (1920- ) αποτελεί τη φυσιολογική συνέχεια των θεωριών του Le Corbusier, όπως διατυπώθηκαν στο βιβλίο του «Vers une architecture», του 1923. Ο Venturi μιλάει για τη νέα αρχιτεκτονική, η οποία εμπεριέχει, ως σχεδιασμένο γεγονός, αντιφάσεις. Η αρχιτεκτονική, όμως, του Κωνσταντινίδη είναι πολύ συνεπής και κωδικοποιημένη. Κάποια στοιχεία αντίφασης εντοπίζονται σε θεωρητικό επίπεδο, στο γραπτό του έργο, όχι στο σχεδιαστικό.
Ακολούθως, μέσα από την καταγραφή, τη μελέτη και τον σχολιασμό του θεωρητικού έργου του Κωνσταντινίδη εντοπίζονται στοιχεία πολυπλοκότητας και αντίφασης. Τελικά οδηγούμαστε στη σύνταξη εννοιολογικών διπόλων, που κωδικοποιούν τα στοιχεία αυτά. Τα συμπεράσματα, που προκύπτουν, εμπλουτίζουν τις ερμηνευτικές δυνατότητες προσέγγισης και το εύρος της δυναμικής του έργου του Κωνσταντινίδη.
Ένα αρχείο γεγονότων, εννοιών, αρχιτεκτονικών αρχών, αλλά και κτισμένων έργων παρατίθεται στην παρούσα ερευνητική εργασία προσπαθώντας να κατανοηθεί περισσότερο το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη και ο σκοπός της αρχιτεκτονικής του.
Δείτε την εργασία σε pdf (293 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook