ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
04 Ιανουάριος, 2015
Δωμάτια (ξενο)δοχείων: χωρικές ιδιότητες και κατευθύνσεις σχεδιασμού
Στόχο αποτελεί η ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών που διαμένουν σε αυτό στο μέγιστο δυνατό βαθμό. (ερευνητική εργασία)
Φοιτήτρια: Καραβασίλη Αδαμαντία
Επιβλέπων καθηγητής: Παρμενίδης Γεώργιος
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Περίοδος παρουσίασης: Μάρτιος 2014
Υπερατλαντικές επαγγελματικές πτήσεις, διεθνείς συναντήσεις και συνέδρια, μετακινήσεις με αεροπλάνα, πλοία, υπεραστικά λεωφορεία, ιδιωτικά αυτοκίνητα, σπουδές και εργασία, γρήγοροι ρυθμοί ζωής, ανάγκη για ταξίδια, επιβεβλημένη απουσία. Αεροσυνοδοί, εμπορικοί αντιπρόσωποι, φοιτητές, εργαζόμενοι σε πολυεθνικές, σύγχρονοι νομάδες.
Η καθημερινότητα πολλές φορές καθιστά αναγκαία την απουσία από το χώρο της οικίας και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα ταξίδια ή η περιπλάνηση μπαίνουν ενεργά στη ζωή του ατόμου και σημαίνουν τελικά και τα δύο απουσία από το οικείο περιβάλλον. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την επιλογή ή όχι της απουσίας, ο άνθρωπος πάντα έχει ανάγκη από αυτό που ο ίδιος θεωρεί οικείο περιβάλλον· την ύπαρξη των συνθηκών αυτών που του εξασφαλίζουν τη μέγιστη ικανοποίηση των αναγκών του και το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας για την επιβίωσή του.
Κατά τη μακρά περίοδο της απουσίας, τη φιλοξενία των ανθρώπων αυτών αναλαμβάνουν τα ξενοδοχεία. Οι χώροι αυτοί, έχοντας περάσει από πολλά στάδια κατά το πέρασμα των χρόνων, έχουν διαμορφώσει τελικά μία ταυτότητα που ποικίλει ανάλογα με το είδος στο οποίο ανήκει το καθένα. Έχουν πολλές κοινές σταθερές και βάσεις στην οργάνωσή τους, όπως και πολλές διαφορές στον τρόπο φιλοξενίας ή στις παροχές που θέλουν να εξασφαλίσουν για τους επισκέπτες τους. Όμως, κοινή επιδίωξη όλων αποτελεί το να προσφέρουν τη μέγιστη ικανοποίηση και ευχαρίστηση σε όσους τα επιλέγουν. Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί κάτι τέτοιο όταν το βασικό συστατικό στοιχείο όλων των ξενοδοχείων είναι κοινό και ίδιο για όλους; Το δωμάτιο φιλοξενίας είναι ένας χώρος σχεδιασμένος σε πολλές παραλλαγές από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και με κύρια επιθυμία τις περισσότερες φορές την άνεση του χρήστη του. Είναι όμως αυτή η μόνη επιθυμία όλων των επισκεπτών; Λείπει κάτι που θα μπορούσε να δώσει μια διαφορετική αίσθηση στη διαμονή; Κάτι που να κάνει το χώρο αυτό που απλά σε φιλοξενεί, δικό σου;
Αντικείμενο της παρούσας ερευνητικής εργασίας αποτελεί η μελέτη των προϋποθέσεων, του σκεπτικού σχεδιασμού και των σχεδιαστικών αρχών που πρέπει να διέπουν ένα δωμάτιο ξενοδοχείου, έτσι ώστε αυτό να προσφέρει ευελιξία στις επιλογές χωροθέτησης των λειτουργιών. Στόχο αποτελεί η ικανοποίηση των αναγκών των χρηστών που διαμένουν σε αυτό στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Στο ξεκίνημα της έρευνας τεκμηριώνεται η ανάγκη που επιβάλλει τη μελέτη αυτή και προσδιορίζονται οι ομάδες ατόμων τις οποίες θα ικανοποιεί ένας τέτοιος σχεδιασμός.
Στη συνέχεια, παραθέτονται δύο έργα - το Final Wooden House του Sou Fujimoto και το Phantasy Landscape του Verner Panton - των οποίων η σύλληψη και η δημιουργία κινούνται στα πλαίσια της ευελιξίας και ανταποκρίνονται στις χωρικές ποιότητες που αναζητούμε. Από την ανάλυση τους προκύπτουν οι βασικές αρχές που διέπουν το σχεδιασμό τους και μπορούν να αποτελέσουν γνώμονα για τη συνέχεια της σπουδής πάνω στο δικο μας θέμα. Από αυτές τις αρχές, εντοπίζονται οι δύο σημαντικότερες, οι οποίες και αναλύονται περαιτέρω. Προκύπτουν έτσι, συμπεράσματα και προγραμματικές διατυπώσεις και κατευθύνσεις που αφορούν την οργάνωση του χώρου και ορίζουν εντέλει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η σύλληψη και ο σχεδιασμός ενός ευέλικτου δωματίου ξενοδοχείου.
Δείτε την εργασία σε pdf (140 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- HOTEL MOD05 ( 19 Ιούλιος, 2009 )
- Invisible hotel ( 14 Ιανουάριος, 2008 )
- Χωροθέτηση και σχεδιασμός ξενοδοχειακής μονάδας 200 κλινών στην Κέα. ( 06 Αύγουστος, 2011 )
- To χάνι της οδού Μαυρομιχάλη στην Ξάνθη:αποκατάσταση και αξιοποίηση ( 26 Φεβρουάριος, 2009 )
- Ανακαίνιση ξενοδοχειακού συγκροτήματος. ( 31 Ιούλιος, 2009 )
- Hotel (Lobby & Spa) ( 27 Ιούνιος, 2010 )
- Οδοιπορικό στο ξενοδοχείο RADION ( 26 Φεβρουάριος, 2016 )
- (137) ''In the Crack'' ( 07 Δεκέμβριος, 2010 )
- (187) Κατοικώντας το τοπίο ( 02 Μάρτιος, 2011 )
- Το νέο φως της φιλοξενίας ( 19 Νοέμβριος, 2016 )
- (110.11) “Ξενώνας νεότητας - youth hostel - στο κέντρο της Αθήνας” ( 19 Νοέμβριος, 2011 )
- Αρχιτεκτονική τοπίου : Ανακαινίσεις ξενοδοχείων ( 09 Φεβρουάριος, 2012 )
- Alma hotel ( 15 Οκτώβριος, 2014 )
- (127.12) Gkazi hostel ( 11 Φεβρουάριος, 2013 )
- (124.13) Οικοτουριστικό θέρετρο - εγκαταστάσεις θαλάσσιου πάρκου στη νήσο "Κέλυφο" στη Χαλκιδική ( 17 Ιανουάριος, 2014 )
- 103.14 Tουριστική εγκατάσταση στο Βαρικό Λιτόχωρου ( 23 Μάιος, 2014 )
- 194.13 Φιλοξενώντας στα όρια ( 01 Ιούλιος, 2014 )
- 196.13 Μουσικό χωριό σε 5 πράξεις ( 04 Ιούλιος, 2014 )
- 104.16 The Laboiko project ( 20 Μάρτιος, 2017 )