ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
Φοιτήτρια: Ειρήνη-Αικατερίνη Παπακωνσταντίνου
Επιβλέπων: Γιάννης Αίσωπος
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 13 Φεβρουαρίου 2013
Σε μια προσπάθεια διερεύνησης των χώρων εργασίας και της μετεξέλιξης τους, η παρούσα μελέτη εστιάζει στην συγκριτική ανάλυση των στοιχείων που τους μορφώνουν. Η έρευνα επικεντρώνεται στον θεσμό της εργασίας και τις τεχνολογικές, κατασκευαστικές, τυπολογικές και τοπολογικές αρχές βάσει των οποίων αναπτύχθηκαν τα εργασιακά περιβάλλοντα.
Αρχικά, εξετάζεται ο θεσμός της εργασίας και η σημασία του για την κοινωνία και τα άτομα, καθώς και μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών συνθηκών που συνέργησαν για την μεταλλαγή του. Στη συνέχεια, αναλύονται εμπεριστατωμένα τα τεχνολογικά και κατασκευαστικά πρότυπα, από τις απαρχές του ουρανοξύστη μέχρι τα σύγχρονα βιοκλιματικά πρότυπα, που επηρέασαν το σχεδιασμό των κτιρίων γραφείων και των εταιρικών πύργων. Η μελέτη επεκτείνεται και στη διαμόρφωση των προτύπων χωρικής και τοπολογικής οργάνωσης των γραφειακών χώρων, τα οποία σταδιακά απελευθέρωσαν τη χωρική διάπλαση τους και διέχυσαν τα εργασιακά περιβάλλοντα προαστιακά, μετατρέποντας τα σε αυτόνομα περιβάλλοντα διαβίωσης. Η εισαγωγή και καθιέρωση των νεοπαγών ηλεκτρονικών μέσων, κατά τον 21ο αιώνα, ανατρέπει τις διαμορφωμένες ισορροπίες και μεταλλάσσει εκ νέου τις μορφές εργασίας και τα σύγχρονα εργασιακά περιβάλλοντα.
Η μελέτη ολοκληρώνεται με την επαναδιατύπωση της σημασίας του θεσμού της εργασίας και των εργασιακών χώρων για την κοινωνία και τα άτομα, καθώς και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής προβληματικής για το μέλλον των τελευταίων, αλλά και των πόλεων γενικότερα.
Δείτε την εργασία σε pdf (170 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook