ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
09 Οκτώβριος, 2015
εσωterra
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της αρχιτεκτονικής που χειρίζεται το έδαφος, που βιώνεται εσωτερικά της γης και που συγχωνεύεται στην τοπογραφία μιας τοποθεσίας. (ερευνητική εργασία)
Φοιτήτρια : Πολύδωρα Ηλιάνα
Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Τσιράκη Σοφία
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο│Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Μάρτιος 2015
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της αρχιτεκτονικής που χειρίζεται το έδαφος, που βιώνεται εσωτερικά της γης και που συγχωνεύεται στην τοπογραφία μιας τοποθεσίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε η ανάγκη να διερευνηθεί η έννοια των όρων τόπος και τοπίο, όπως επίσης και οι λόγοι εμφάνισης των πρώτων υπόσκαφων δομών ανώνυμης αρχιτεκτονικής.
Αναλύοντας τις συνθετικές αρχές κάποιων χαρακτηριστικών υπόσκαφων κατοικιών και θρησκευτικών χώρων της ανώνυμης αρχιτεκτονικής του παρελθόντος, διέκρινα σε αυτές αρχέτυπες δομές του χώρου. Πιο συγκεκριμένα, η έννοια της φωλιάς, του καταφυγίου που σε περικλείει, συνοδεύει το ένστικτο αρχέτυπο που μας ακολουθεί σε κάθε βιωματικής μας σχέση με το χώρο. Κάτι που διακρίνουμε από την πρώτη υπόσκαφη κατοικία του ανθρώπου, τη σπηλιά. Ενώ το αίθριο, αποτελώντας τον κεντρικό πυρήνα της υπόσκαφης κατοίκησης, όπως διαπίστωσα από την έρευνά μου, αποτελεί σταθερό σχήμα του χώρου και χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα λειτουργώντας ως πρωτογενής χωρική διάταξη.
Η παρούσα εργασία ζητά να κατανοήσει ποιοι παράγοντες στρέφουν τον άνθρωπο να ‘κατοικήσει' εσωτερικά της γης, αλλά αυτή η ανάγνωση του χθες έχει το βλέμμα στραμμένο στο σήμερα και στο αύριο, κι έτσι έγινε σκόπιμη η διερεύνηση σύγχρονων έργων υπόσκαφης αρχιτεκτονικής. Επομένως, μελετώντας κάποια σύγχρονα έργα που βρίσκονται σε αστικό ή φυσικό τοπίο, διέκρινα σε αυτά τις προαναφερθείσες αρχέτυπες δομές.
Η ανάλυση των έργων έγινε με σκοπό την διερεύνηση της σχέσης τους με τον τόπο και την γενικότερη ένταξή τους σε αυτόν. Επιπλέον, μέσω της συνθετικής ανάλυσης των παραδειγμάτων ανώνυμης και σύγχρονης αρχιτεκτονικής έκανα μια τυπολογική σύγκριση ως προς τη διαχείριση του εδάφους, εντοπίζοντας κοινά στοιχεία.
Τέλος, μέσω όλης της διερεύνησης οδηγήθηκα σε κάποιες σκέψεις για την υπόσκαφη αρχιτεκτονική σε διάφορα επίπεδα συγκρότησης της ιδέας του χώρου.
Δείτε την εργασία σε pdf (85 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.