ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Η Αρχιτεκτονική της Νύχτας

29 Ιανουάριος, 2016

Η Αρχιτεκτονική της Νύχτας

O φωτισμός ως εργαλείο σχεδιασμού. (ερευνητική εργασία)

Φοιτητές : Τριχά Ειρήνη, Χρησίμου Αγγελική
Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Βοζάνη Αριάδνη
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : Ιούλιος 2015

"Για τη δημιουργία ενός χώρου κατοίκησης, πρώτα τοποθετούμε ένα σκίαστρο για να ρίξει σκιά στη γη,  και ύστερα στο αχνό φως της σκιάς κατασκευάζουμε τη κατοικία." (Tanizaki J., "In Praise of Shadows", σελ. 17)

Ο Tanizaki περιγράφει πως την ημέρα κατοικούμε στο φως της σκιάς. Με το πέρασμα από την ημέρα στη νύχτα, από το φωτεινό καμβά στον σκοτεινό αντίστοιχα, αντιστρέφεται και η αναγκαιότητα σύμφωνα με την οποία γίνεται ικανή η συνθήκη του "κατοικείν".   Στο μαύρο φόντο της νύχτας ικανή και αναγκαία συνθήκη του "κατοικείν" είναι η ύπαρξη εστίας φωτός.

Ο χώρος ως «δοχείο ζωής» οφείλει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπου που τον κατοικεί. Η ανάγκη του ανθρώπου να επεκτείνει τη δράση του στο σκοτεινό τμήμα του εικοσιτετραώρου, οδήγησε στην χρήση του τεχνητού φωτός. Σήμερα στα κέντρα των μεγαλουπόλεων  δεν "νυχτώνει" ποτέ.  Στις ανεπτυγμένες, αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες, η ζωή κυριολεκτικά είναι αδιανόητη χωρίς το τεχνητό φως.

Θα κατανοήσουμε το εύρος της χρήσης του τεχνητού φωτός παρατηρώντας νυχτερινές φωτογραφίες της γης από το διάστημα. Γίνονται εύκολα διακριτά τα μεγάλα αστικά κέντρα και συνεπώς οι τόποι με την εντονότερη ανθρώπινη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, στο ανάπτυγμα αυτό γίνεται φανερό ότι στη δημιουργία της νυχτερινής εικόνας των πόλεων το φως αποτυπώνεται διαφορετικά ανάλογα το κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό, γεωγραφικό πλαίσιο.

Την ημέρα είναι η ύλη που δομεί το αστικό περιβάλλον . Πώς όμως το φως δημιουργεί το νυχτερινό ανάλογο της σύγχρονης πόλης και τρόπου ζωής;

Δείτε την εργασία σε pdf (75 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital