ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Κοινωνικές διεκδικήσεις στο δημόσιο χώρο

05 Φεβρουάριος, 2013

Κοινωνικές διεκδικήσεις στο δημόσιο χώρο

Πώς μπορεί ο δημόσιος χώρος να λειτουργεί προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, χωρίς ταξικές διακρίσεις, αναδιαμορφώνοντας την από τα κάτω; (ερευνητική εργασία)

 


Φοιτητική ομάδα: Αποστολίδης Κωνσταντίνος,Γιαννακόπουλος Δημήτριος
Επιβλέπων καθηγητής: Πατρίκιος Γεώργιος
Αρχιτεκτόνων μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΔΠΘ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/01/13

Μπορούν οι «ανίσχυροι» να γράψουν ιστορία και να έχουν πολιτική απήχηση ακόμα και αν δεν έχουν δύναμη; Τι λόγο έχει η πόλη, ως υποκείμενο, απέναντι στις επιταγές των κοινωνικών συστημάτων; Πώς μπορεί ο δημόσιος χώρος να λειτουργεί προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας, χωρίς ταξικές διακρίσεις, αναδιαμορφώνοντας την από τα κάτω; Ποιά είναι η αξία του πολιτικού λόγου και βίου στο δημόσιο χώρο και ευρύτερα στην καθημερινότητα των ανθρώπων, άνευ ταξικών διαχωρισμών; Πώς αναδεικνύονται, μέσα απ' τους αστικούς δημόσιους χώρους ανά τους αιώνες, οι κοινωνικοοικονομικές και πολιτικές διαμάχες των εκάστοτε κοινωνιών και πώς αυτές διαμορφώνουν και αναπλάθουν το αστικό περιβάλλον επηρεάζοντας την ζωή των πολιτών;

Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα θέτοντας ως κύριο άξονα τον δημόσιο χώρο και θεωρόντας τον, ταυτόχρονα,  βασικό «εργαλείο» των κατοίκων της πόλης για  ανάπτυξη κινήσεων διεκδίκησης.

I. Θα προσπαθήσουμε να δούμε πως ο δημόσιος βίος έχει πάρει τη σημερινή του μορφή. Πως  ο δημόσιος χώρος αρχίζει να εμπορευματοποιείται και πως, ως επακόλουθο, διαμορφώνονται διεκδικήσεις πάνω στο σώμα του.
II. Η έννοια της διεκδίκησης στο δημόσιο χώρο μας κατευθύνει στα αστικά κοινωνικά κινήματα, χαρακτηριστικές περιπτώσεις συλλογικης κίνησης που εκφράζουν  τη διεκδίκηση του δικαίωματος στην πόλη για το οποίο έκανε λόγο ο Lefebvre.

Το ερευνητικό πλαίσιο αναπτύσσεται σε 3 παραδείγματα δημόσιων χώρων - κλίμακας γειτονιάς - στο κέντρο της Αθήνας. Μέσω των οποίων προσπαθούμε να ερευνήσουμε με ποιο τρόπο και μέσα από ποιες διαδικασίες μεταβάλλεται η μορφή των αντίστοιχων χώρων σε χώρους διεκδίκησης απέναντι στην εξουσία, αλλά και σύγκρουσης διαφορετικών κοινωνικών ομάδων. Αναφερόμαστε στο «αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου» στα Εξάρχεια, στη δημοτική αγορά της Κυψέλης , και στην «κλειστή» παιδική χαρά στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Δείτε την εργασία σε pdf (72 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital