ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Τα Ξενία της Μακεδονίας

20 Ιούλιος, 2016

Τα Ξενία της Μακεδονίας

Τα ξενοδοχεία Ξενία αποτέλεσαν μια πρωτοποριακή ιδέα του ΕΟΤ που σε συνεργασία με τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής έδωσαν τις βάσεις για την άνθηση του τουρισμού στην, υπό ανασυγκρότηση, Ελλάδα του '50. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτριες : Βελλή Εύα, Γεωργιάδου Κυριακή
Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Ανδρεάδου Τατιάνα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης _ τμήμα αρχιτεκτόνων
Ημερομηνία παρουσίασης : Σεπτέμβριος 2014

Η παρούσα μελέτη αφορά στα ξενοδοχεία «Ξενία» της Μακεδονίας. Το πρόγραμμα "Ξενία" αποτελεί μια σειρά «πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων» που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τον νεοσύστατο Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού στις αρχές του '50.  Αποτελεί τη σημαντικότερη παραγωγή δημόσιων κτιρίων μεταπολεμικά, στο πλαίσιο ανάπτυξης του τουρισμού της χώρας. Με το πρόγραμμα αυτό κατασκευάζονται 50 περίπου κτίρια σε διάφορες περιοχές τις χώρας, πάντα στη βέλτιστη περιοχή του κάθε τόπου βάσει θέας, σωστού προσανατολισμού, προσβασιμότητας και μορφολογίας του εδάφους.

Η μελέτη επικεντρώθηκε στα δέκα Ξενία που βρίσκονται σε νομούς της Μακεδονίας, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επίσκεψη και η επιτόπια μελέτη των κτιρίων. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε ήταν κατά κύριο λόγο πεδίου, αλλά και βιβλιογραφική. Το μεγαλύτερο τμήμα του υλικού μας εντοπίστηκε στα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ).

Στόχος της έρευνας ήταν η επίσκεψη και καταγραφή της αρχιτεκτονικής, αλλά και της σημερινής κατάστασης των Ξενία της Μακεδονίας, προτού τα κτίρια αλλάξουν κυριότητα και επαναχρησιμοποιηθούν. Σήμερα, ορισμένα από τα Ξενία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, χωρίς όμως την ανάλογη προσοχή από την πολιτεία, ενώ ορισμένα από αυτά  λειτουργούν έχοντας όμως χάσει την αίγλη τους. Τα περισσότερα στέκουν εγκαταλελειμμένα και παρακμασμένα , ενώ λίγα από αυτά έχουν κατεδαφιστεί. Την τελευταία πενταετία γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα των Ξενία με σκοπό την προστασία, την συντήρηση αλλά και την αξιοποίησή τους.

Δείτε την εργασία σε pdf (194 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital