ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ
21 Σεπτέμβριος, 2014
Το ολυμπιακό χωριό της Αθήνας
Ζητήματα Προγραμματισμού, Ανασυγκρότησης και Μεταολυμπιακής χρήσης. (ερευνητική εργασία)
Φοιτήτρια: Χατζηγεωργίου Ειρήνη
Επιβλέποντες καθηγητές: Γ. Πατρίκιος, Κ. Κεβεντσίδης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ημερομηνία παρουσίασης: Απρίλιος 2014
Σκοπός της εργασίας είναι να διερευνήσει κάποιες από τις παραμέτρους που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και ειδικότερα με το Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας.
Ποιο ήταν το αρχικό όραμα των διοργανωτών; Πως αυτό υλοποιήθηκε, και τελικά ποια είναι σήμερα η σχέση του Ολυμπιακού Χωριού με το πολεοδομικό συγκρότημα της πρωτεύουσας; (ερευνητική εργασία)
[...]
"Στέκομαι ακίνητη μέσα στο κρύο και την ερημιά, Κεντέρη & Καχιασβίλι γωνία. Δεν ξέρω κατά πού να πάω, αριστερά και δεξιά μου ολόιδια σπίτια μ' ολόιδιες αυλές, ολόιδιοι πεζόδρομοι κι ολόιδιοι δρόμοι. [...] Οπότε στέκομαι εδώ. [...] Τουλάχιστον ετούτη η γωνία έχει όνομα. Αυτό που ψάχνω, όμως, είναι η ζωή. Και δεν βλέπω στο δρόμο ούτε έναν από τους 10.000 κατοίκους.
Δυο ώρες αργότερα έχω πλήρως εξοικειωθεί μ' αυτόν τον αχανή οικισμό από μπετόν μεζονέτες. Καταμεσής της "ζώνης πρασίνου" [...] παρατηρώ το "μεγαλύτερο ελληνικό οικιστικό πείραμα όλων των εποχών"[...] : το Ολυμπιακό Χωριό. [...]"
[...]"Οι περισσότερες παραδοσιακές κοινωνίες και οι πόλεις όταν ιδρύθηκαν είχαν ένα όραμα, έναν στόχο, ένα αρχέτυπο ανάπτυξης - οι πιο παλιές και αρχαίες πόλεις, έναν ιδρυτικό μύθο. Η πορεία εξέλιξής τους στο χρόνο ερχόταν να υλοποιήσει αυτό το όραμα, να ενσαρκώσει το μύθο."
Ποιο θα μπορούσαμε να πούμε πως ήταν το όραμα για την κατασκευή του ολυμπιακού χωριού; Ομοίως με όλες τι σύγχρονες πόλεις η δημιουργία του ήταν περισσότερο "αποτέλεσμα οικονομικών και εμπορικών αναγκών". Κατασκευάστηκε στα πλαίσια της διοργάνωσης των ολυμπιακών αγώνων και για την κάλυψη της ανάγκης τη φιλοξενίας των αθλητών κατά τη διάρκεια του ολυμπιακού δεκαπενθήμερου. Η μονιμότητα της κατασκευής έθεσε το ζήτημα της μετά-ολυμπιακής χρήσης πολύ νωρίς. Αποφασίστηκε λοιπόν η μετατροπή του σε οικισμό εργατικών κατοικιών μετά τη λήξη των αγώνων. "Όμως, έστω κι έτσι θα μπορούσε να φτιάξει το μύθο του. Οι άνθρωποι δίνουν ζωή και ενέργεια στα κελύφη. Οι ίδιοι οι κάτοικοι μπορούν να αναδείξουν οικιστικά μοντέλα με δικό τους κοινωνικό πρόσωπο και συμπαγή κοινωνική συνοχή."
Εφόσον η κοινωνική συνοχή κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη πορεία ενός οικισμού, ποιος ήταν ο προγραμματισμός για την απόκτηση μίας κοινής ταυτότητας για τους νέους κατοίκους του ολυμπιακού χωριού, οι οποίοι ανήκουν όλοι σε ευπαθής ομάδες, και "μετανάστευσαν εκεί άγνωστοι μεταξύ τους, με τεράστιες δημογραφικές, επαγγελματικές, εισοδηματικές διαφορές";
Ο Ζήσης Θέος, κοινωνιολόγος του Ο.Ε.Κ. είχε επισημάνει επανειλημμένως τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από τη μη εφαρμογή των αναγκαίων κοινωνικών προγραμμάτων, καθώς και από το σχεδιασμό του χωρίς παρεκκλίσεις μετά-ολυμπιακά από το μοντέλο της Δ.Ο.Ε., πολύ πριν από την κατασκευή του,. Από την πρώτη στιγμή της κατοίκησης του ολυμπιακού χωριού ήταν δυνατό να αναγνωριστεί η ανάγκη των ίδιων των κατοίκων να "ανήκουν" σε αυτό τον πρότυπο οικισμό, που όμως παρουσίαζε πολλά προβλήματα. Μέσα από τις δυσκολίες αυτές όμως είναι που χτίστηκε τελικά η κοινωνική συνοχή, η οποία εκφράζεται με τις συνεχείς διεκδικήσεις των συμφερόντων τους από την επίσημη πολιτεία.
Σήμερα, τα προβλήματα της εγκατάλειψης των δημόσιων χώρων και της απομόνωσης είναι προφανή, ενώ η κατάσταση μοιάζει να είναι μη αναστρέψιμη. Τι θα μπορούσε να την ανατρέψει;
Δείτε την εργασία σε pdf (108 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.