ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Τυφλό σημείο σε τυφλό σημείο

04 Φεβρουάριος, 2015

Τυφλό σημείο σε τυφλό σημείο

Τον μίτο αυτής της πτυχιακής εργασία, αποτελεί το θεατρικό έργο "τυφλό σημείο" του Γιάννη Μαυριτσάκη και ο χώρος που εκτυλίσσεται αφορά τον παλιό σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης των Μεγάρων. (ερευνητική εργασία)Cry

Φοιτήτρια: Δομπρογιάννη Ελένη
Επιβλέποντες καθηγητές: Α. Κλωνιζάκης, Λ. Μάρθα,
Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης & Σχεδιασμού Αντικειμένων,
Σχολή Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΑΤΕΙ Αθήνας
Ημερομηνία παρουσίασης : 10 Ιουνίου 2014,

Τον μίτο αυτής της πτυχιακής εργασία, αποτελεί το θεατρικό έργο "τυφλό σημείο" του Γιάννη Μαυριτσάκη και ο χώρος που εκτυλίσσεται αφορά τον παλιό σιδηροδρομικός σταθμός της πόλης των Μεγάρων.

Πρόκειται λοιπόν για ένα φιλέτο κατά μήκος του κέντρου της που παραμένει σχεδόν ανεκμετάλλευτο για δέκα περίπου χρόνια, καθώς την λειτουργία του τρένου αντικατέστησε περί το 2004 ο προαστιακός σιδηρόδρομος, που στεγάζεται εκτός κατοικημένης περιοχής. Συνεπώς ο τίτλος "τυφλό σημείο σε τυφλό σημείο", υπαινίσσεται την προσπάθεια να ενταχθεί/μεταφερθεί χωρικά/σχεδιαστικά το "τυφλό σημείο" του Γιάννη Μαυριτσάκη, στο μεγαλύτερο "τυφλό σημείο" της πόλης, που κατά την νοηματική ευελιξία του όρου επιτρέπεται να χαρακτηρίσουμε τον εγκαταλελειμμένο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού.

(...) Οι μνήμες που ανασύρονται απ' τις εναπομείνασες ράγες, φέρνουν στο μυαλό μας την χαρακτηριστική κίνηση του τρένου. Επιβάτες ανεβαίνουν. Επιβάτες κατεβαίνουν. Κι εσύ λαμβάνεις τη θέση σου και το γύρισμα ξεκινά μαζί με την αναχώρηση του τρένου. Εικόνες απ' το παράθυρο έρχονται και παρέρχονται σαν καρέ ταινίας σε "fast forward". Η κίνηση είναι τόσο γρήγορη για το μάτι που καταγράφεται μόνο ένα θολό κινούμενο τοπίο. Ένας καμβάς με χρώματα που ρέουν στα πλαίσια που ορίζει η προοπτική.
Ωστόσο το μάτι προλαβαίνει να εστιάσει σε ένα σημείο αρπάζοντας την εικόνα του μέσα απ' το κινούμενο τοπίο. Μοιάζει τότε σαν να σταματά για λίγο ο χρόνος και μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε το σημείο ενδιαφέροντος που μας τράβηξε την προσοχή.

Απ' την άλλη, ο Γιάννης Μαυριτσάκης μοιάζει με επιβάτη στο τρένο της ζωής. Το τοπίο που παρατηρεί είναι η ζωή των διάφορων προσώπων που παρουσιάζει και εστιάζει στην μια που έτυχε να του τραβήξει το ενδιαφέρον, την ζωή της Νίκης.
Η παρατήρηση του τοπίου απ' τον κινούμενο συρμό θυμίζει απόλυτα τον τρόπο που ο συγγραφέας παρατηρεί τη ζωή, αποτελώντας έτσι το λόγο που τα δύο αυτά "τυφλά σημεία" μπορούν να ταυτιστούν, στα πλαίσια επαναφοράς της ζωή στον σταθμό.

 

Δείτε την εργασία σε pdf (130 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital