ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ
11 Οκτώβριος, 2012
Παιδική χαρά ή λύπη;
Η παρουσία παιδικής χαράς στις μέρες μας είναι απαραίτητη σε κάθε γειτονιά της σύγχρονης πόλης. (Της Μαρίας Μητρακοπούλου)
Αν σκεφτούμε πόσο περιορισμένη είναι η ψυχαγωγία των παιδιών και οι ευκαρίες που έχουν για εκτόνωση και παιχνίδι, μεγαλώνοντας παγιδευμένα στο «γκρι» χρώμα των μεγαλουπόλεων, θα δούμε αμέσως πόσο αναγκαία κρίνεται η ύπαρξη τέτοιων χώρων.
Ανεξαρτήτως μεγέθους, ο υπαίθριος αυτός χώρος μπορεί να είναι τμήμα ενός ευρύτερου πάρκου ή αυτόνομος. Είτε είναι δημόσιος είτε ιδιωτικός, ο χώρος της παιδικής χαράς απευθύνεται στη ψυχαγωγία και στη διασκέδαση του παιδιού.Έτσι δίνεται η δυνατότητα στους κηδεμόνες των παιδιών να συνδυάσουν τη ξεκούραση τους με τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών τους καθώς δίνετε σ΄αυτά η ευκαιρία να αποκτήσουν πολιτικές και κοινωνικές δεξιότητες. Για παράδειγμα μαθαίνουν να μοιράζονται,να έχουν καλούς τρόπους,να περιμένουν τη σειρά τους,να διεκδικούν αλλά και να σέβονται.
Η παιδική χαρά είναι απ΄τις καλύτερες ιδέες για τους γονείς που θέλουν να χαρίζουν χαμόγελα στα παιδιά τους και να τους παρέχουν όλα αυτά που δυστυχώς στερούνται ζώντας παγιδευμένα στα αστικά κεντρα, αναπτύσοντας ταυτόχρονα τη φαντασία τους και την εφευρηματικότητα τους. Παιδικότητα, πλάκα ,αθώοτητα, παιχνιδιάρικα βλέμματα ,ανέμελες κινήσεις, περιπλάνηση και εξερεύνηση είναι μερικές απ' τις εικόνες που μας έρχονται στο μυαλό ακούγοντας τη φράση «παιδική χαρά».
Είναι όμως αρκετοί οι ελέυθεροι χώροι, τα πάρκα και οι ανοιχτές γειτονιές; Λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα συντήρησης και προστασίας προκειμένου να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να αποφεύγονται τα ατυχήματα εξ' αιτίας των φθορών; Τηρούνται τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τους κατασκευαστές σχετικά με την προστασία των παιδιών; Για παράδειγμα κατανοούμε πόσο μεγάλο πρόβλημα θα μπορούσε να προκαλέσει ένας αφύλαχτος χώρος, χωρίς ικανοποιητική περίφραξη ή και χωρίς περίφραξη εντελώς, με αποτέλεσμα τα παιδιά να κινδυνέυουν να ξεφύγουν από τη γονική προσοχή.
Ακόμα και στην επιλογή των υλίκων πολλές φορές αντιμετωπίζονται προβλήματα. Όπως αυτό που συμβαίνει στις περιπτώσεις που έχει τοποθετηθεί ειδικό μαλακό δάπεδο προστασίας για την περίπτωση πτώσης παιδιού,χωρίς να'χει ληφθεί υπόψη ότι το συγκεκριμένο υλίκο σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού, ανεβάζει θερμοκρασίες ακατάλληλες για χρήση. Έπισης δεν είναι μόνο το ότι μετατρέπεται σ ένα τόσο καυτό μέσο που δεν μπορούμε να το αγγίζουμε, είναι και το ότι όταν βρίσκεται σ άυτες τις συνθήκες ζέστης, αφήνει και μια αρκετά δυσάρεστη οσμή που κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι για όποιον βρίσκεται κοντά.
Άλλο ένα πρόβλημα που σύχνα παρατηρούμε και πολλές φορές επηρεάζει ακόμα κ μας τους ενήλικες και όχι μόνο τα παιδιά, είναι στην επιλογή των φυτών που φυτεύονται στα πάρκα παιδικής χαράς τα οποία τυχαίνει κατά την ανθοφορία τους να λειτουργούν ως αλεργιογόνα λόγω της γύρης που παράγουν και να προκαλούν συχνά συμπτώματα όπως σινάχι, φτάρνισμα, βήχα , αλλεργική ρινίτιδα και αλλεργικό άσθμα. Άρα πρέπει να αποφεύγονται φυτά φημισμένα για τις αλλεργικές τους ιδιότητες όπως το γνωστό σε όλους μας περδικάκι, η μουχρίτσα, η αγριάδα και δένδρα όπως η ελιά ,το κυπαρίσσι, το πεύκο, η ιτιά,η καρυδιά ,η λεύκα, ο πλάτανος κτλ και τη θέση αυτών να παίρνουν άλλα λιγότερο επικίνδυνα όπως οι συκιές ,οι αχλαδιές, οι κερασιές, οι μανόλιες κ.α.
Συμπερασματικά στις παιδικές χαρές θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσόχη στα τεχνικά και λειτουργικά μέρη, δεν συγχωρούνται λάθη και παραλήψεις διότι σχετίζεται άμεσα με τον κίνδυνο τραυματισμού ενός παιδιού. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη σοβαρότητα μέσα απ΄τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν παρά πάνω, επίσης αν προσθέσουμε και όλα αυτά που βιώνει ο καθένας από μας καθημερινά.
Μητρακοπούλου Μαρία
Ανθοκόμος-Αρχιτέκτων Τοπίου