ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑ

Πράσινα μπαλκόνια στο γκρίζο της πόλης

05 Μάρτιος, 2014

Πράσινα μπαλκόνια στο γκρίζο της πόλης

Η ποιότητα ζωής στη πόλη σήμερα είναι δυσμενής για το πολίτη, με τη ψυχολογία που τον διακατέχει πεσμένη και με βασικό καταλύτη εξελίξεων το γκρίζο οικονομικό τοπίο της χώρας.

 

Στις σύγχρονες πόλεις, μέσα στις πολυκατοικίες η διαβίωση στο διαμέρισμα είναι αναπόφευκτα μέρος της σύγχρονης ζωής του. Το διαμέρισμα μπορεί να βρίσκεται στην καρδιά μιας πολύβουης πόλης όπως η Αθήνα ή σε κάποιο προάστιο της, με λιγότερο θόρυβο και ένταση. Τα μπαλκόνια των διαμερισμάτων συχνά είναι αχρησιμοποίητα. Ακόμη χειρότερα, όταν αυτά καταλήγουν πολλές φορές σε χώρους αποθήκευσης για ντουλάπες, ποδήλατα και είναι γεμάτα με σκουπίδια αντί του αρχιτεκτονικού προορισμού, το μπαλκόνι να χρησιμοποιείται ως ένας υπαίθριος χώρος διαβίωσης. Αποτέλεσμα με τον τρόπο αυτό, οι χρήσεις που έχουμε επιλέξει να οδηγούν στη μείωση της αισθητικής και λειτουργικής αξίας του κτιρίου.

 


Ένα μπαλκόνι λοιπόν είναι η συνέχεια και το υπαίθριο μέρος του διαμερίσματος.
Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι το μπαλκόνι στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες δεν είναι απλό σημείο αρχιτεκτονικής στο κτίριο. Είναι η συνέχεια και το υπαίθριο μέρος του διαμερίσματος. Το δε διαμέρισμα χάνει την αξία του εάν δεν έχει μεγάλο μπαλκόνι. Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση «κοίτα τι μπαλκονάρα έχει αυτό το διαμέρισμα;»

Η συμπεριφορά μας και η σωστή αντιμετώπιση του χώρου αυτού μπορεί να αλλάξει την αισθητική μας και τη ψυχολογία μας, που τόσο ανάγκη έχουμε σήμερα.

Πως;

Δημιουργώντας πράσινα μπαλκόνια στο γκρίζο χρώμα της πόλης.
Σε κάθε περίπτωση, σε όποια θέση κι αν βρίσκεται, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το μπαλκόνι σας πράσινο και ένα μέρος για να μπορείτε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε χρώματα και μυρωδιές σαν να βρίσκεστε έξω στην ύπαιθρο στο φυσικό περιβάλλον.

Δεν έχει σημασία το μέρος της Αθήνας όπου ζείτε, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υπαίθριο κήπο. Σαν κάτοικος της πόλης, μπορείτε να μετατρέψετε το μπαλκόνι σας σε κάτι περισσότερο από μπάρμπεκιου ή μέρος για αποθήκευση του ποδήλατου. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό υπαίθριο καταφύγιο από επιλογή των γλαστρών με όμορφα φυτά.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι με την βοήθεια των ειδικών μπορούμε να μετατρέψουμε ένα βαρετό μπαλκόνι διαμερίσματος σε ένα όμορφο πράσινο χώρο. Με λίγο δημιουργικό σχεδιασμό το μπαλκόνι μπορεί να μετατραπεί σε όμορφο εξωτερικό παράδεισο.

 

 

Σήμερα, ζούμε σε διαμερίσματα όπου δεν υπάρχει αρκετός χώρος για κηπουρική. Παρόλα αυτά πρέπει να δημιουργήσουμε σ' αυτούς τους περιορισμένους χώρους πράσινο και με τη φροντίδα των φυτών, θα έχουμε την αίσθηση σαν να κάνουμε κηπουρικές εργασίες σε ένα τεράστιο χώρο, σε ένα μεγάλο κήπο όπου βοηθούμε ώστε τα φυτά να έχουν ωραία λουλούδια, να αναπτύσσονται κανονικά, αφού έχουν τις κατάλληλες συνθήκες σε αέρα , νερό και ζωτικό χώρο για ανάπτυξη.

Η αίσθηση που έχουν κάποιοι ότι η τοποθέτηση φυτών μειώνει το χώρο μέσα στο διαμέρισμα, είναι λοιπόν ένας βασικός λόγος για να υλοποιούμε την ιδέα της δημιουργίας κήπου στο μπαλκόνι. Να σημειώσουμε εδώ ότι πολλοί κάτοικοι της πόλης που ζουν σε διαμερίσματα, έχουν μεγάλη κλίση προς την κηπουρική και η δημιουργία πρασίνου στο μπαλκόνι, μπορεί να τους προτρέψει για ενασχόληση όταν έχουν ελεύθερο χρόνο με κηπουρικές εργασίες. Έτσι απλά μπορούμε ένα μικρό χώρο να τον μετατρέψουμε σε μίνι κήπο. Η κατασκευή λοιπόν αυτού του μικρού πράσινου χώρου αλλά με πολλές ιδιαιτερότητες , απαιτεί τις συμβουλές ειδικών οι οποίοι θα υλοποιήσουν τις ανάγκες μας και τις επιθυμίες μας.

 


Ο χώρος του μπαλκονιού χωρίς τις συμβουλές των ειδικών μπορεί να μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης ακατάλληλων στοιχείων και ο κόπος και τα χρήματα μας να πάνε χαμένα.
Θυμηθείτε ότι πρόκειται να δημιουργήσετε στον υπαίθριο χώρο του σπιτιού σας, στο μικρό ή μεγάλο μπαλκόνι σας σε ένα μικρό κήπο. Η επιλογή των φυτών το σχήμα και το μέγεθος των γλαστρών που θα φυτευτούν , τα σημεία που θα τοποθετηθούν στο μπαλκόνι θα προκύψουν από την εσωτερική αναζήτηση του ιδιοκτήτη , με τη γνώση των ειδικών θα δώσουν αισθητική και αρμονία με τα είδη των φυτών που θα ταιριάζουν στο μπαλκόνι μας. Οι ειδικοί θα ικανοποιήσουν και το αίτημα που έχουν πολλοί κάτοικοι της πόλης που θέλουν να εγκαταστήσουν πράσινο στο μπαλκόνι, να ζητούν τα φυτά να μην έχουν πολλές απαιτήσεις και να διατηρούνται εύκολα.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας είναι το πράσινο μπαλκόνι εύκολα και γρήγορα να μετατραπεί σε μια πολύ φιλόξενη γωνιά, η οποία θα επεκτείνει το ζωτικό χώρο του διαμερίσματος. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα μέρος για να ξεφύγουμε και να απολαύσουμε το χρόνο μας μακριά από την εργασία και την καθημερινή πίεση.

 

 

Οφέλη από τον κήπο στο μπαλκόνι
Τα ευεργετήματα υγείας και αισθητικής που προκύπτουν σ' αυτούς που διαβιούν στο εσωτερικό των διαμερισμάτων, από τη δημιουργία κήπων στα μπαλκόνια. Συγκεκριμένα :

- μείωση του θορύβου που εισέρχεται στο διαμέρισμα από τα πορτοπαράθυρα
- βελτίωση της θέας από τα πορτοπαράθυρα
- συγκράτηση της σκόνης από το φύλλωμα των φυτά και δεν εισέρχεται στο διαμέρισμα
- τα φυτά με την εξατμισοδιαπνοή ψύχουν τον αέρα μπροστά από το διαμέρισμα
- τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούνται σε μπαλκόνια προσθέτουν γεύση στη διατροφή.

 

 

Αρχές σχεδιασμού για ένα πράσινο, όμορφο και λειτουργικό μπαλκόνι.
Πώς να μετατρέψουμε ένα βαρετό μπαλκόνι διαμερίσματος σε ένα όμορφο πράσινο χώρο;

Απλά με τις συμβουλές σχεδιασμού πρασίνου στο μπαλκόνι από ένα ειδικό.

Εδώ αναφέρονται οι ουσιαστικές συμβουλές για να είναι τα μπαλκόνια μας εύχρηστα και ελκυστικά:

Ο σχεδιασμός του χώρου πρασίνου ξεκινάει με τη δημιουργία διαγράμματος που είναι αποτυπωμένο σε κλίμακα το μπαλκόνι μας. Συμπεριλαμβάνουμε τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μπαλκονιού όπως παράθυρα, πόρτες, κάγκελα και τοίχους. Χρησιμοποιούμε αυτό το αρχικό διάγραμμα για να πάρουμε μια αίσθηση του μεγέθους του ελεύθερου χώρου που έχουμε για τα φυτά, τα φυτοδοχεία και κάθε μορφής έπιπλα η διακοσμητικά. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ώστε να αφήσουμε αρκετό χώρο για τους ανθρώπους που μετακινούνται και για να απολαύσουν το χώρο.

- Για τα μπαλκόνια που έχουν μεγάλο μήκος και μικρό πλάτος εξομαλύνουμε τις γωνίες με τη τοποθέτηση ομάδων πολλαπλών ισοϋψών δέντρων, θάμνων και πολυετών φυτών.
- Επαναλαμβάνουμε τη τοποθέτηση ενός φυτού, ή ομάδα φυτών, σε όλη την περιοχή του δημιουργούμενου κήπου στο μπαλκόνι.
- Χαρακτηριστικό γνώρισμα της επιλογής των φυτών είναι το χρώμα του άνθους ιδίως οι τόνοι τους , το σχήμα και το μέγεθος του φύλλου κλπ.
- Δημιουργία σημείων με τη χρήση φυτών με φωτεινά χρώματα και ενδιαφέροντα σχήματα και υφές.
- Να εξεταστεί η θέα μέσα από το σπίτι σας όταν τοποθετείτε τα φυτά έξω στο μπαλκόνι.
- Η επιλογή για τα δέντρα και τους θάμνους γίνεται με στόχο να έχουν ανθοφορία την άνοιξη, πράσινο το καλοκαίρι, αλλαγή στο χρώμα των φύλλων το φθινόπωρο και ενδιαφέρουσα παρουσίαση του γυμνού φλοιού το χειμώνα.
- Εξετάζονται οι συνθήκες που επικρατούν στο μπαλκόνι: άνεμοι, το βάρος των φυτοδοχείων, παροχή νερού και αποχέτευση.
- Σε περιοχές που έχουμε ψυχρά κλίματα και οι καιρικές συνθήκες είναι δυσμενείς , δημιουργούμε μόνωση με τη τοποθέτηση μιας στρώσης από αφρό πολυουρεθάνης πάχους περίπου 2 εκατοστών στα τοιχώματα των φυτοδοχείων για να προστατεύει τις ρίζες των φυτών.

 

 

Δεδομένου ότι εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε κήπο σε περιορισμένο χώρο, η επιλογή των φυτών πρέπει να ανταποκρίνεται στον αρχικό σχεδιασμό για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Όταν συγκεντρώσουμε στο χώρο του μπαλκονιού τα φυτά, το εδαφικό υπόστρωμα, τα φυτοδοχεία, το λίπασμα, τα υλικά στερέωσης των φυτών τότε είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το φύτεμα στις γλάστρες . Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κάθε γλάστρα και κάθε φυτό που τοποθετούμε έχει τις δικές του ιδιαίτερες απαιτήσεις.

Αφού οργανώσουμε τον κήπο στο μπαλκόνι , οι βασικές αρχές που αφορούν τη καλλιέργεια των φυτών είναι λίγο πολύ η ίδια με την καλλιέργεια τους σε ένα παραδοσιακό κήπο. Το μόνο που πραγματικά χρειάζεται να προσέξουμε είναι ο ήλιος, το έδαφος και το νερό. Ωστόσο, η άρδευση των φυτών στο μπαλκόνι μπορεί να χρειαστεί κάποια ειδική τεχνική κατασκευή. Χρειάζεται να προμηθευτούμε για την άρδευση των φυτών ένα προγραμματιστή, λάστιχο, σταλλάκτες κ.λ.π. Για την άρδευση είναι αναγκαία η δημιουργία ενός αξιόπιστου συστήματος με αποτελεσματική αποστράγγιση (αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το μπαλκόνι σας είναι προστατευμένο από τη βροχή).

Μετά το τέλος της κατασκευής του κήπου έχουμε τη διαχείριση του πρασίνου στο μπαλκόνι, εργασία απλή που χρειάζεται γνώση και μεράκι και αν δε τη γνωρίζουμε μπορούμε να απευθυνόμαστε στους ειδικούς.

Με αυτές τις αρχές είναι εύκολο να μετατρέψουμε κάθε μπαλκόνι σε μια όμορφη, χαλαρωτική εξωτερική γωνιά. Απλά θυμηθείτε να ελέγξετε τους κανόνες και τους κανονισμούς διαχείρισης της πολυκατοικίας.

 

 

Συμπληρωματικά στοιχεία για καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του μπαλκονιού
Κάντε το απλό - Περιορίστε στο ελάχιστο τον αριθμό των επίπλων του εξωτερικού χώρου από καρέκλες, τραπέζια και έπιπλα στο μπαλκόνι σας. Εάν έχετε μερικές φορές επισκέπτες περισσότερους απ' ότι είναι οι καρέκλες σας , να διατηρείτε δύο η περισσότερες κλειστές καρέκλες και να αποθηκεύονται αλλού για να δίνεται η αίσθηση της ευρυχωρίας για το μπαλκόνι σας.

Ασφάλεια - Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα κατά το σχεδιασμό του χώρου στο μπαλκόνι είναι η ασφάλεια για τους χρήστες, ιδιαίτερα για τα παιδιά και τα ζώα. Η διασφάλιση επιτυγχάνεται στο μπαλκόνι με τη τοποθέτηση κιγκλιδώματος με ορισμένο άνοιγμα ανάμεσα στα σίδερα.

 


Δημιουργήστε το δικό σας χώρο
- Για τα μπαλκόνια που αισθάνονται οι χρήστες ότι εκτίθενται, υπάρχουν τρόποι προστασίας της ιδιωτικής ζωής στο πλαίσιο του σχεδιασμού δημιουργίας κήπου στο μπαλκόνι σας. Ο έλεγχος επιτυγχάνεται με τη τοποθέτηση υψηλών φυτών σε κάθε άκρο του μπαλκονιού σας ή άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε καλαμωτές για να μπλοκάρουν το χώρο σας μακριά από τα μάτια των γειτόνων σας.

Barbeque - Φυσικά το μπαλκόνι δεν θα ήταν πλήρης εάν δεν υπήρχε ένα μπάρμπεκιου για την υπαίθρια διασκέδαση τα βράδια τις καυτές μέρες του καλοκαιριού . Πριν αγοράσετε BBQ, βεβαιωθείτε ότι έχετε μετρήσει το χώρο σας και μπορεί να τοποθετηθεί.

Θυμηθείτε στο σχεδιασμό όλες τις εποχές
- Κατά τον σχεδιασμό του μπαλκονιού στο σπίτι ,πρέπει να έχουμε κατά νου τις τέσσερις εποχές (και μερικές φορές τις ημερήσιες διαφοροποιήσεις ) . Η προστασία από τον ήλιο και τη βροχή γίνεται με τη τοποθέτηση τέντας από πανί ή από ομπρέλα μεγάλης επιφάνειας για να πετυχαίνουμε σκιά. Πρέπει να θωρακίσουμε το μπάρμπεκιου και τα έπιπλα του εξωτερικού χώρου από τα νερά της βροχής για να τα διατηρήσουμε για μεγάλο διάστημα.

Μαζί με τα πανέμορφα φυτά και τα λουλούδια, μπορείτε να φέρετε ακόμη και άλλα ενδιαφέροντα πράγματα τα οποία θα προσθέσετε στο μίνι κήπο σας.

Αυτά τα στοιχεία είναι διακοσμητικά δοχεία που κρέμονται η γλάστρες η μικρά δοχεία με νερό για να μπορούν να έρχονται να πίνουν νερό τα πουλιά στο μικρό μας κήπο και με το κελάιδισμα τους να μας προκαλούν ευχαρίστηση.

Με το μικρό κήπο στο μπαλκόνι, δημιουργείτε στην πραγματικότητα ένα υπαίθριο μέρος, τοποθεσία που θα σας παρέχει εσωτερική ισορροπία όσο κανένα άλλο μέρος του σπιτιού σας για τις διερευνήσεις η τις αναζητήσεις σας.

Επιπλέον, μπορείτε να τοποθετήσετε χαμηλό φωτισμό στα φυτά ούτως ώστε αυτά τα σύνολα να έχουν καλύτερη παρουσίαση.

 

 

Η ιδέα της δημιουργίας μεγάλου κήπου, η ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε σε μεγάλο χώρο είναι το κίνητρο να προτρέψει όλους εκείνους τους ανθρώπους που ζουν στη πόλη, στο διαμέρισμα και έχουν έλλειψη χώρου, για να δημιουργήσουν το πράσινο στο μπαλκόνι τους. Η υλοποίηση της επιθυμίας μας απαιτεί τη χρησιμοποίηση της φαντασίας μας για να εκτελέσουμε αυτό το έργο. Αυτή η τάση δημιουργίας πρασίνου στους μικρούς χώρους της πόλης θα είναι αποτελεσματική εφόσον υπάρχει σχεδιασμός και καθοδήγηση από τους ειδικούς.

Ο κήπος στο μπαλκόνι είναι μια κηλίδα πρασίνου στο γκρίζο της πόλης, ίσως είναι η αρχή και η αιτία για να μας αλλάξει και τη κακή ψυχολογία μας και να δημιουργήσει βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης στη πόλη. Στο Παρίσι σε μια χρονιά αγοράσθηκαν 8 εκατομμύρια γλάστρες για να τοποθετηθούν στα μπαλκόνια.

 


Κείμενο : Μανώλης Καπαντάης
Δασολόγος-Περιβαλλοντολόγος
Δ/ΝΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ-ΡΕΝΤΗ

Φωτογραφίες : Σταυρούλα Κατσιγιάννη
Γεωπόνος - Αρχιτέκτων τοπίου

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital