ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Μηνιαία Αναδρομή

Αναδρομή Αυγούστου

02 Σεπτέμβριος, 2008

Αναδρομή Αυγούστου

Δείτε τα θέματα που δημοσιεύτηκαν στις μόνιμες στήλες του greekarchitects.gr τον Αύγουστο -2008

Τον Ιούλιο του 2008, παρουσιάσαμε από το site μας 7 νέα θέματα στις μόνιμες στήλες. Αυτά ήταν:

 Φωτισμός

 

Ενεργειακά υπεύθυνος σχεδιασμός φωτισμού και σύγχρονες τεχνολογίες -(ΜΕΡΟΣ Β)

Ο σχεδιασμός του φυσικού και τεχνητού φωτισμού ενός κτιρίου πρέπει να ενσωματώνεται στο αρχικό στάδιο της αρχιτεκτονικής μελέτης, δεδομένου ότι σ αυτό το στάδιο λαμβάνονται οι σημαντικότερες αποφάσεις σχετικά με την ποιότητα του υπό διαμόρφωση εσωτερικού περιβάλλοντος, τη νυκτερινή εικόνα του κτιρίου, την αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού και την επιλογή κατάλληλων πηγών φωτισμού, φωτιστικών σωμάτων και συστημάτων ελέγχου.

(
Του Θεόδωρου Δ. Κοντορήγα )



Συσχετισμοί Ζωής

 

Ο ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΧΩΡΟΣ…

Η ύπαρξη του χώρου δημιουργείται ως ανόρθωση υλικού, ιδέα του περιέχειν και πέρασμα ως εμπειρία του ορίου και αντιστοιχεί ανθρωπομορφικά στο σώμα, στο «ίστασθαι» της αρχιτεκτονικής, ενώ η έννοια του «κατοικείν» (μια έννοια ευρύτερη από το σπίτι ως κατάλυμα) προσθέτει την απαραίτητη «ζωντάνια» - «ψυχή» θα λέγαμε το «είναι» της αρχιτεκτονικής.

( Του Στέλιου Τσαπάρα-archeste )


Αρχιτεκτονική Τοπίου & Κηποτεχνία

 

Η δυναμική των χρωμάτων στο μεσογειακό περιβάλλον μας

Έχετε επισκεφτεί κάποιον κήπο στον οποίο καθώς περπατάτε σας δίνει την αίσθηση της φυγής από αυτόν γιατί μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να σας κουράσουν τα έντονα χρώματα;   

(
Του Σωτήρη Παπαδάκη )


Arti-physis

 

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ (ΜΕΡΟΣ Α')

Μεταπολεμικά, σε διάστημα μερικών δεκαετιών η εγχώριες τυπολογικές εκφάνσεις της κατοικίας επαναπροσδιορίστηκαν δραστικά, περνώντας από την παραδοσιακή εκδοχή - τυπικά το ανώι - στο περίφημο νεοελληνικό αστικό διαμέρισμα.

(
Του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου )


Επιλεγόμενα

 

Ένας Κόσμος, ένα Όνειρο, ένας Τρόπος Ανάπτυξης. Αλλάζοντας την πόλη του Πεκίνου.

Το Πεκίνο είναι μια ασυνήθιστη πόλη. […] Στο Πεκίνο δεν υπάρχει οικοδομικό τετράγωνο με την τρισδιάστατη μορφή που το έχουμε συνηθίσει στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις – ανάμεσα στους δρόμους και τις νησίδες, αχανείς μονώροφες οικιστικές περιοχές – σωστοί λαβύρινθοι – εξαιρετικά πυκνοκατοικημένοι.

(
Του Νικόλα Μιτζάλη )



Τα ψηλά κτίρια

 

Αφιέρωμα στα ψηλά κτίρια II.β

Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει μια γενική επισκόπηση του αρχιτεκτονικού κτιριακού τύπου των ψηλών κτιρίων, γνωστού ως ουρανοξύστης, από την εμφάνιση του το 1885 στο Σικάγο μέχρι σήμερα, τις αρχές του 21ου αιώνα. Έχοντας γραφτεί πολλά κείμενα και θεωρίες για τα ψηλά κτίρια, έγινε η προσπάθεια να παρουσιαστεί η ιστορική αυτή αναδρομή με έναν πρωτότυπο τρόπο, ο οποίος να διαφέρει από τους μέχρι τώρα υπάρχοντες.

(
Tου Αλέξιου Βανδώρου )


Διάλογοι (2)

 

 «Το διατηρητέο αστικό μέτωπο»

Συνεχίζουμε τις δημοσιεύσεις τις σχετικές με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου με ένα άρθρο του κ. Γιάννη Κίζη. Ο κ. Κίζης είναι αρχιτέκτων, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ.

(
Του Μανώλη Αναστασάκη )

 

 


Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital