ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Μηνιαία Αναδρομή

Αναδρομή Οκτωβρίου

02 Νοέμβριος, 2008

Αναδρομή Οκτωβρίου

Δείτε τα θέματα που δημοσιεύτηκαν στις μόνιμες στήλες του greekarchitects.gr τον Οκτωβριο του 2008

Τον Ιούλιο του 2008, παρουσιάσαμε από το site μας 8 νέα θέματα στις μόνιμες στήλες. Αυτά ήταν:

 Φωτισμός

 

Μορφοποιώντας το φως : Σύγχρονα φωτιστικά σώματα

Η εξέλιξη του σχεδιασμού των φωτιστικών σωμάτων αποτελεί ένα συναρπαστικό θέμα που αντικατοπτρίζει τη στενή σχέση μεταξύ πολιτισμού, τεχνολογικής καινοτομίας και λειτουργικών αναγκών, τα οποία συμβαδίζουν με τον τρόπο που η κοινωνική ζωή διαμορφώνεται. 


(
Του Θεόδωρου Δ. Κοντορήγα )



Συσχετισμοί Ζωής

 

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ… ΤΟ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ

Yπήρχε και η συνέχεια του χρόνου και η συνοχή της ιστορίας, έτσι που «… βλέπεις έναν άνθρωπο να περπατάει στο δρόμο… μια χωρική περιμένει το λεωφορείο, καθισμένη σε μια πέτρα. Είναι η ίδια γυναίκα στο γλυπτό που υπάρχει στους Δελφούς – ίδια! Βλέπεις έναν νέο βοσκό και είναι … Άη Γιώργης! Έτσι με την αγκλίτσα που κάθεται. Ξέρω ‘γω τι διάολο γίνεται εκεί πέρα. Βλέπεις στους Δελφούς κοπελιές οι οποίες είναι ίδιες με τον Ηνίοχο!» 

( Του Στέλιου Τσαπάρα-archeste )



Αρχιτεκτονική Τοπίου & Κηποτεχνία

 

Ισλαμικοί κήποι στην Ισπανία



Καθένας που σήμερα διαβαίνει τους κήπους της ‘Αlhambra’ επάνω από τη περιοχή της Γρανάδας μπορεί εύκολα να αισθανθεί ότι μπαίνει σε ένα παραμυθένιο κόσμο.  

(
Του Σωτήρη Παπαδάκη )


Arti-physis

 

ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ: ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΩΙ ΣΤΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ-(ΜΕΡΟΣ Γ')

Μεταπολεμικά, σε διάστημα μερικών δεκαετιών η εγχώριες τυπολογικές εκφάνσεις της κατοικίας επαναπροσδιορίστηκαν δραστικά, περνώντας από την παραδοσιακή εκδοχή - τυπικά το ανώι - στο περίφημο νεοελληνικό αστικό διαμέρισμα.


(
Του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου )



Επιλεγόμενα

 

Nuovus Ordo Seclorum, Nuovus Education. Η Νέα Τάξη στην εκπαίδευση είναι εδώ.


"..Ο Mies δίδασκε ότι η εκπαίδευση δεν έχει να κάνει μονάχα με πρακτικούς σκοπούς αλλά και με τις αξίες. Ενώ οι πρακτικοί σκοποί της εκπαίδευσης είναι συνδεδεμένοι με τις ιδιαίτερες δομές της εκάστοτε εποχής και βρίσκουν μέτρο μονάχα στην υλική μας πρόοδο, οι αξίες αποκαλύπτουν το επίπεδο του πολιτισμού μας..."


(
Του Νικόλα Μιτζάλη )



Τα ψηλά κτίρια

 

Συνέντευξη με τον Αλέξανδρο Ποπ

Στο πλαίσιο της μόνιμης στήλης με θέμα τα ψηλά κτίρια κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθούν ορισμένες συζητήσεις με επιφανείς Έλληνες Αρχιτέκτονες, οι οποίοι θα καταθέσουν τις προσωπικές τους απόψεις και θέσεις πάνω στην κατασκευή των ψηλών κτιρίων γενικότερα και της Ελληνικής πραγματικότητας στον τομέα αυτό. 

(
Tου Αλέξιου Βανδώρου )


Διάλογοι (2)

 

«Καφετέρια Τσουμί»


Η ενότητα αυτή των δημοσιεύσεων, η σχετική με την αναγκαιότητα ή όχι της κατεδάφισης των διατηρητέων κτιρίων της Δ. Αρεοπαγίτου, συνεχίζεται με την παρουσίαση, όπως και την προηγούμενη φορά, του άρθρου ενός συγγραφέα.Το άρθρο του κ. Βασίλη Βασιλικού.
 

(
Του Μανώλη Αναστασάκη )

 



 Πειραματισμοί

 

Οι Nurahghes της Σαρδηνίας, αρχιτεκτονήματα της εποχής του χαλκού.

Πέρα από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, ένας λιγότερα γνωστός στους περισσότερους από μας, αρχαίος πολιτισμός της μεσογείου, ήταν αυτός τον Φοινίκων. Παλαιότερος του ελληνικού, τον επηρέασε σημαντικά και μάλιστα όπως πολλές έρευνες διαβεβαιώνουν, συνέβαλε στη δημιουργία του ελληνικού αλφαβήτου. (& video)  
 

(
Του Αστέριου Αγκαθίδη)

 
Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital