ΕΡΓΟ

ΜΟΥΣΕΙΑ

Moderna Museet Malmö

10 Μάιος, 2010

Moderna Museet Malmö

Το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Malmö δίνει νέα πνοή στη γειτονιά. (& συνέντευξη)

Της Μαρίας Παπαδημητρίου

English version

Οι Tham & Videgård Arkitekter είναι ένα αρχιτεκτονικό γραφείο που ασχολείται με την αρχιτεκτονική και το σχεδιασμό, από τη κλίμακα του αστικού σχεδιασμού μέχρι την κλίμακα του κτηρίου, των εσωτερικών χώρων και του αντικειμένου.

Δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο σχεδιασμού, κάποια ταυτότητα, όπως ο Ghery ή η Hadid. Κάθε αρχιτεκτονικό έργο τους είναι μοναδικό.  Σχεδιάζουν κάθε φορά στις συνθήκες και στις απαιτήσεις που ορίζει κάθε νέα πρόκληση. Ασχολούνται με ένα έργο από το πρώτο σκίτσο μέχρι την κατασκευή.

Ο σχεδιασμός τους χαρακτηρίζεται από καινοτομία,  πειραματισμό, σύγχρονη τεχνολογία και σύγχρονα υλικά κατασκευής.

«Παρακάτω θα δούμε, το  Μοντέρνο Μουσείο Τέχνης στο Malmo.  Πρόκειται  για ένα δημόσιο κτήριο, στη νότια Σουηδία. Το κτήριο αυτό ήταν μια νέα πρόκληση για τους αρχιτέκτονες. Ήταν μια σπάνια ευκαιρία για να δώσουν μια νέα πνοή μέσα στην πόλη, να αλλάξουν την αστική ισορροπία και να αναπτύξουν τη γειτονιά.»

«Στο Malmö,  υπήρχε η δυνατότητα, ξεκινώντας από τη βιομηχανική αρχιτεκτονική του παλιού Ηλεκτρικού που κατασκευάστηκε το 1900, να δημιουργηθεί ένα νέο μουσείο τέχνης με οικείο και πειραματικό χαρακτήρα που θα μπορούσε να συμπληρώσει το κεντρικό μουσείο της Στοκχόλμης.», σχολιάζουν οι ίδιοι.



vtarc.2010.04.10.jpg

vtarc.2010.04.01.jpg

 

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που έθεσε το μουσείο ήταν η ανάγκη να προσαρμοστεί το βιομηχανικό κτήριο από τούβλο στις τρέχουσες κλιματικές απαιτήσεις και απαιτήσεις ασφαλείας και επιπλέον να ακολουθήσουμε τις υψηλές διεθνείς προδιαγραφές που αφορούν τους εκθεσιακούς χώρους.»


vtarc.2010.04.13.jpg


Έτσι επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα κτήριο μέσα σε κτήριο, μια σύγχρονη προσθήκη δηλαδή στο υπάρχον κέλυφος. Αυτή η λογική της ανακατασκευής δεν αποτελούσε απλώς μια πρόκληση για τους Tham & Videgård Arkitekter , αλλά παράλληλα τους έδινε την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι καινούριο.


vtarc.2010.04.16.jpg

vtarc.2010.04.18.jpg

 vtarc.2010.04.14.jpg 

 

«Η νέα προσθήκη, εξωτερικά, σηματοδοτεί το νέο μουσείο.» Η προσθήκη αυτή δημιουργεί μια νέα είσοδο προς το εσωτερικό όπου συναντάμε ένα χώρο υποδοχής, μια καφετέρια και μια gallery στο ανώτερο επίπεδο.

«Η διάτρητη πορτοκαλί όψη της προσθήκης συνδέει την υπάρχουσα αρχιτεκτονική από τούβλο και εισάγει ένα νέο στοιχείο στην γειτονιά. Η διάτρητη επιφάνεια, προσφέρει στην όψη οπτικό βάθος λόγω του δυναμικού μοτίβου που δημιουργεί η σκιά. Το πάτωμα στο επίπεδο του εδάφους είναι τελείως γυαλιστερό για να αντανακλάται το φως του ήλιου καθώς εισάγεται από την διάτρητη επιφάνεια της όψης.»



vtarc.2010.04.03.jpg

vtarc.2010.04.05.jpg

vtarc.2010.04.02.jpg



Η νέα προσθήκη παίζει με την κλίμακα. «Από απόσταση είναι απλώς διακριτή συγκριτικά με τα γειτονικά κτήρια. Το κτήριο και οι λεπτομέρειές του μπορεί να «διαβαστεί» μόνο σε άμεση γειτνίαση», συμπληρώνουν . «Η εξάλειψη της τυπικής «μεσαίας κλίμακας» δυναμώνει την παρουσία του κτηρίου στο άμεσο αστικό τοπίο, και ταυτόχρονα επιτρέπει στο κτήριο απλώς να υπάρχει σαν σημάδι στο συνολικό τοπίο του Malmö.», καταλήγουν.



vtarc.2010.04.12.jpg

vtarc.2010.04.11.jpg



Το εσωτερικό, ανακατασκευάστηκε χωρικά. Δύο νέα κλιμακοστάσια οδηγούν τον επισκέπτη στη μεγάλη αίθουσα Turbine Hall και τους εκθεσιακούς χώρους του ανώτερου επιπέδου. Κάθε κλιμακοστάσιο είναι τοποθετημένο ανάμεσα σε  δύο τοίχους και χωρίζει την μεγάλη αίθουσα σε τρείς διαφορετικούς χώρους, τον εκθεσιακό χώρο, το studio για παιδιά και μια ξεχωριστή αίθουσα αποθήκευσης έργων τέχνης, η οποία λειτουργεί παράλληλα και σαν εκθεσιακός χώρος.



vtarc.2010.04.04.jpg

vtarc.2010.04.08.jpg vtarc.2010.04.09.jpg



Μια σειρά από άσπρα κουτιά οργανώνει το εσωτερικό του μουσείου, από την σχεδόν οικιστική κλίμακα της gallery, στο πάνω επίπεδο, μέχρι την αίθουσα Turbine Hall, ένα μοναδικό χώρο ύψους 11μέτρων. Ακολουθώντας τις νέες προδιαγραφές σχεδιασμού, το μοντέρνο μουσείο Malmö επιτρέπει με αυτόν τον τρόπο στους καλλιτέχνες να ορίσουν οι ίδιοι τις συνθήκες που θα παρουσιάσουν τα εκθέματά τους.

Το μουσείο Malmö αποτελεί «πετυχημένο» παράδειγμα ενός κτηρίου σύγχρονης αρχιτεκτονικής με σύγχρονα υλικά κατασκευής που παράλληλα βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τα γειτονικά κτήρια και το ευρύτερο αστικό σύνολο. Νέο και παλιό συνυπάρχουν σε άμεση επαφή χωρίς να διαταράσσεται η εικόνα της μετα-βιομηχανικής πόλης του Malmö.

  

Συζήτηση με τους Bolle Tham, Martin Videgård

Μια τολμηρή επιλογή υλικού σε ένα αστικό τοπίο με πολλά ιστορικά και μετά-βιομηχανικά κτήρια . Υπήρχε κάποια στιγμή αμφιβολίας ότι μπορεί να μην ταιριάξει το νέο κέλυφος στην πόλη του Malmo;

-Δεν θα το έλεγα. Στόχος μας σε κάθε project είναι η συναφής προσέγγιση τόσο των πολιτιστικών όσο και των φυσικών παραμέτρων.


Γενικά, χρησιμοποιείτε το χρώμα στην αρχιτεκτονική σας, το έντονο χρώμα μάλιστα. Τι αντιπροσωπεύει το χρώμα για σας;

-Πάντα ξεκινάμε από κάτι άλλο, την κίνηση, το φως, την κλίμακα, το περιεχόμενο... Η σημασία ενός κτηρίου εξαρτάται από το πώς μπορεί το κτήριο να σχετιστεί και να συμβάλλει στο περιεχόμενό του. Ένας κύβος, μια άμορφη μάζα, ένα τρίγωνο, μια σφαίρα ή οποιοδήποτε άλλη γεωμετρία είναι απλώς διαφορετικοί τρόποι για να το πετύχεις. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αρκετά σαφής αρχιτεκτονική που προσκαλεί τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως εθνικότητας ή ακαδημαϊκής εκπαίδευσης, να ερμηνεύσουν και να σχετιστούν με το δομημένο χώρο, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
Δεν επικεντρωνόμαστε αρχικά στη φόρμα και στο χρώμα• πρόκειται για εργαλεία, μεταξύ πολλών άλλων. Για παράδειγμα, στο διαμέρισμα Humlegården το χρώμα αμφισβητεί προκαθορισμένες έννοιες της κλασικής και σύγχρονης αισθητικής.

Φως-Σκιά..Στο Moderna Museet Malmö βλέπουμε ένα έντονο παιχνίδι με το φως. Ποιος ο ρόλος του φωτός στην αρχιτεκτονική σας;
-Συνήθως περιγράφουμε την αρχιτεκτονική μας ως αποτέλεσμα της σχέσης ανάμεσα στο φως, το χώρο και την κίνηση. Σχεδιάζοντας ένα μουσείο όλες αυτές οι έννοιες είναι καθοριστικές και αποτελούν την αρχιτεκτονική. Συχνά αναζητάμε λειτουργικά ανοικτές και γενικές λύσεις που είναι ταυτόχρονα αρχιτεκτονικά συγκεκριμένες και σαφείς.

Έχετε επισκεφτεί την Ελλάδα. Τι εντύπωση σας άφησε το αστικό τοπίο της Αθήνας;
-Η πρώτη και ισχυρότερη εντύπωση της Αθήνας είναι η παρουσία της αρχαίας πόλης και τα ιστορικά ερείπια. Και πολύ κοντά στο κέντρο ένας εκπληκτικός αριθμός κενών χώρων και παλιών κτιρίων, σαν ερείπια σε όμορφες τοποθεσίες. Η πόλη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ζωντανή, πυκνή και αστική. Το φαινόμενο των αλληλο-επικαλυπτόμενων επιπέδων-cityplans από διαφορετικές περιόδους της ιστορίας, ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα, δημιουργεί την αίσθηση του άτυπου• μια αντίθεση με το μνημειακό χώρο του βράχου της Ακρόπολης.

 

Πληροφορίες:  Bolle Tham, Martin Videgård
Φωτογραφίες: Åke E:son Lindman
Επιμέλεια:       Μαρία Παπαδημητρίου, αρχιτέκτων μηχανικός

 


vtarc.2010.04.07.jpg
 vtarc.2010.04.06.jpg

 


Στοιχεία έργου

Τίτλος έργου:                Moderna Museet Malmö
Τοποθεσία:                    Gasverksgatan 22, Malmö, Sweden.

Μελέτη:                         2008
Ολοκλήρωση έργου:     2009     Άνοιξε στο κοινό 26 Δεκεμβρίου 2009.

Συνολική επιφάνεια:      2650 m2
Εκθεσιακοί χώροι:          925 m2

Αρχιτέκτονες:                Tham & Videgård Arkitekter.

Επικεφαλείς :                 Bolle Tham and Martin Videgård.
Αρχιτέκτονας έργου:     Mia Nygren.
Αρχιτέκτονες:                Carmen Izquierdo Làzaro (Façade Architect), Helene Amundsen,Susanna Bremberg, Andreas Helgesson, 
                                      Eric Engström, Mårten Nettelbladt, Marcus Andrén, Dennis Suppers, Alina Scheutzow, Suzanne Prest,
                                      Julia Gudiel Urbano.

Πελάτης:                       Stadsfastigheter i Malmö
Χρήστης:                       Moderna Museet (Lars Nittve, Magnus Jensner, Ann-Sofi Noring, Fredrik Liew)

Κατασκευή:                   NCC Construction

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital