ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Viviendas de bajo costo: Αρχιτεκτονική στην απορία

12 Μάρτιος, 2010

Viviendas de bajo costo: Αρχιτεκτονική στην απορία

H Μαρίνα Γούσια απέσπασε το 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό SAIE Selection 09 στην κατηγορία φοιτητές/ξύλο, αποστέλοντας τη διπλωματική της εργασία "Viviendas de bajo costo: Αρχιτεκτονική στην απορία".

φοιτήτρια: Μαρίνα Γούσια
επιβλέποντες καθηγητές: Claudio Conenna, Κωνσταντίνος Σπυριδωνίδης
παρουσίαση: 12 Μαρτίου 2009

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν κατοικίες χαμηλού κόστους και χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και το έπαθλό του η συμμετοχή στο workshop "Sensibilità, creatività, sostenibilità" υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Mario Cucinella και στην έκθεση LOW COST AND LOW ENERGY SUSTAINABLE HOUSING, τα οποία διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια της έκθεσης SAIE 09 International Building Exhibition στην Μπολόνια. Συγκεκριμένα, το θέμα του workshop ήταν η μελέτη του φυσικού φωτός σε έναν υποθετικό χώρο και η είσοδός του σε αυτό, ώστε σαν ποσότητα να είναι ικανό να φωτίσει το χώρο χωρίς την ανάγκη για τεχνητό φως (μετρήσεις με φωτόμετρο) και να δημιουργήσει ποιοτικά και αισθητικά στοιχεία στο εσωτερικό του. Το workshop είχε διάρκεια 4 ημερών (28-31 Οκτωβρίου 2009), ενώ την τελευταία μέρα παρουσιάστηκαν τα έργα των νικητών που απέσπασαν τα πρώτα βραβεία στην κατηγορία των επαγγελματιών και έγινε η απονομή όλων των βραβείων.

Η Μαρίνα Γούσια παρουσίασε την πρότασή της "Viviendas de bajo costo: Αρχιτεκτονική στην απορία" στις 12 Μαρτίου 2009. Σε συνεργασία με τους επιβλέποντες καθηγητές Claudio Conenna και Κωνσταντίνο Σπυριδωνίδη πρότεινε ένα σύμπλεγμα κατοικιών στο χωριό Ángel στη βόρεια Νικαράγουα.

Viviendas de bajo costo: Αρχιτεκτονική στην απορία

Υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας, υποσιτισμού, ανεπάρκειας του οδικού δικτύου, αγορών, έλλειψης πόσιμου νερού, αποχέτευσης και ηλεκτρικού σχεδιάστηκαν κατοικίες για να μετοικήσουν άνθρωποι που ζουν υπό τον κίνδυνο κατολισθήσεων και να οργανωθεί μια νέα επέκταση του οικισμού. Το χωριό Ángel 2 βρίσκεται σε υψόμετρο 900-1.000 μ.ε.θ., το έδαφος χαρακτηρίζεται από απότομες κλίσεις και η θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20-27ο C καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.


Για την τοποθέτηση των κατοικιών επιλέχθηκε περιοχή με το μικρότερο ποσοστό κλίσης, η οποία βρίσκεται δίπλα στο κεντρικό σημείο του χωριού όπου συγκεντρώνονται τα κοινοτικά κτήρια. Το θεωρητικό οικόπεδο για κάθε κατοικία είναι αγροτικών διαστάσεων 20x50 μ., ώστε να καλλιεργούνται προϊόντα για αυτοσυντήρηση. Τα οργανικά απόβλητα εκμεταλλεύονται μέσω μιας λιπασματικής τουαλέτας ώστε να μετατρέπονται σε λίπασμα χωρίς κόστος για τις καλλιέργειες. Επιπλέον, το νερό της βροχής συλλέγεται σε δεξαμενές και χρησιμοποιείται για το πότισμα.


 


Οι χαράξεις των οικοπέδων προσαρμόζονται απόλυτα στη γεωμορφολογία του εδάφους, ενώ κατευθύνουν και τις χαράξεις του δημόσιου χώρου. Οι σχέσεις μεταξύ των κατοικιών διαμορφώνονται μέσω του πυρήνα γειτνίασης και του πυρήνα πλατείας ενισχύοντας τις κοινωνικές σχέσεις. Οι πλατείες σχηματίζονται από πλατώματα που διευκολύνουν τις συγκεντρώσεις των κατοίκων και το παιχνίδι των παιδιών. Μέσω του σχεδιασμού η χρήση του αυτοκινήτου περιορίζεται μόνο για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.







 


Σχετικά με τη μονάδα της κατοικίας ο στόχος ήταν να αποφευχθεί μια ομοιομορφία που απορρίπτει την ιδιαιτερότητα και τις ανάγκες της κάθε οικογένειας και να δοθεί μόνο ένα τμήμα ολοκληρωμένο βάζοντας παράλληλα τις βάσεις για τις μελλοντικές επεκτάσεις. Με αυτό τον τρόπο διαφοροποιούνται οι κατόψεις και οι όψεις, ο σχεδιασμός δεν περιορίζεται σε μία μόνο τυπολογία και ενισχύεται η μοναδικότητα της κάθε κατοικίας.

 


Αναλύεται μια τυπολογία, ως ενδεικτική, με το σταθερό τμήμα –κοινό για όλες τις κατοικίες- και το μεταβλητό να κλείνει με διάτρητα στοιχεία που έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν και ο χώρος να μετατραπεί σε στοά. Γίνεται χρήση διπλής στέγης για λόγους αερισμού και αποθήκευσης.






Για την κατασκευή της κατοικίας προτείνεται ένα σύστημα (εταιρία ECO-TEC) που εκμεταλλεύεται απορρίμματα, συνήθως πλαστικά μπουκάλια, τα οποία «χτίζονται» με ανάλογο τρόπο με τα τούβλα. Η μέθοδος είναι απλή και εφαρμόσιμη από μη εξειδικευμένους χρήστες. Για τα μη μόνιμα στοιχεία προτείνονται τοπικές τεχνικές και υλικά, όπως το μπαγδατί και η χρήση ξύλου.


http://www.greekarchitects.gr/index.php?maincat=42&newid=2106
http://www.archi-europe.com/archi-saie-awards/


φοιτήτρια: Μαρίνα Γούσια
επιβλέποντες καθηγητές: Claudio Conenna, Κωνσταντίνος Σπυριδωνίδης
παρουσίαση: 12 Μαρτίου 2009

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital