ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

30 Δεκέμβριος, 2011

Η ποιήτρια Μαρία Μιστριώτη σε Διεθνή ποιητική συνάντηση στην Πολωνία

Στην πόλη Poznan της Πολωνίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η 34η Διεθνής ποιητική συνάντηση. "Η ποίηση, έχει μια ιδιαίτερη δύναμη, διότι υπερασπίζεται την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς"

Του Μανώλη Οικονόμου

English version

keimeno

(Ετοιμάζει 2η Διεθνή Ποιητική Συνάντηση στη Χαλκίδα)

Στην πόλη Poznan της Πολωνίας πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η 34η Διεθνής ποιητική συνάντηση από 2-5 Νοεμβρίου 2011, την οποία διοργάνωσε, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Πολωνίας, η Ένωση Πολωνών Λογοτεχνών στο Poznan. Πρόεδρος της Ένωσης είναι μια σημαντική προσωπικότητα στο χώρο των γραμμάτων, ο ποιητής Pawel Kuszczynski. Αντιπρόεδρος είναι η επίσης σημαντική και δραστήρια ποιήτρια Danuta Bartosz. Ειδικά για τη συνάντηση, εκδόθηκε από την Ένωση - όπως κάθε χρόνο - ποιητική ανθολογία, η οποία συμπεριλαμβάνει ποιήματα των προσκεκλημένων ποιητών. Από την Ελλάδα ήταν προσκεκλημένη και έλαβε μέρος στη συνάντηση, η γνωστή Χαλκιδέα ποιήτρια Μαρία Μιστριώτη, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και τ. αντιπρόεδρος της επιτροπής κρίσης νέων μελών.


Η Μαρία Μιστριώτη, επισκέφθηκε για δέκατη πέμπτη φορά την Πολωνία, όπου εκεί άλλωστε, έχει μεταφρασθεί σχεδόν ολάκερο το ποιητικό έργο της.
Το 1999 κυκλοφόρησε στην πολωνική γλώσσα, το βιβλίο της " Άνεμός τε Κυβερνήτης" το οποίο στην Ελλάδα έχει εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο " ΚΑΚΤΟΣ" το 1995.
Το 2005, εκδόθηκε στην Βαρσοβία ανθολογία με τίτλο «Και νόστον εμόν» με ποιήματα από τα βιβλία της «Προσεγγίσεις» - ΚΑΚΤΟΣ 1985 - «Στη γη των Λαιστρυγόνων» - Δωδώνη 1988 (Βραβείο Δελφικής Αμφυκτιονίας) - «Στις φλέβες του χρόνου» - ΚΑΚΤΟΣ 1991- « Άνεμός τε Κυβερνήτης» - ΚΑΚΤΟΣ 1995 - «Ένθα κατεπλέομεν» - ΚΑΚΤΟΣ 2003.
Ως γνωστόν το 2002, η Μαρία Μιστριώτη, διοργάνωσε στην Χαλκίδα με τον Δήμο Χαλκιδέων, με την Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Εύβοιας και με την μεγάλη στήριξη του τότε Πολωνού Πρεσβευτή στην Αθήνα κ. Grzegorz Dziemidowicz και του στενού συνεργάτη του, διπλωμάτη κ. Krzysztof Lewandowski, την πρώτη Διεθνή Ποιητική Συνάντηση στην Χαλκίδα, με τίτλο «Η συμβολή της ποίησης στην αδελφoσύνη των λαών».

 


Έλαβαν μέρος 36 ποιητές από δέκα χώρες του κόσμου - είκοσι έξι από την Πολωνία-.
Το 2004, κατόπιν αιτήσεως στο Υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας, από τον πρεσβευτή κ. Grzegorz Dziemidowicz, η Μαρία Μιστριώτη τιμήθηκε με ειδικό μετάλλιο και κρατικό βραβείο το οποίο της απέδωσε κατά την διάρκεια της Ολυμπιάδας - ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Πολωνίας κ. Aleksander Kwaśniewski.
Φέτος κατά την έναρξη της ποιητικής συνάντησης στο κλασικό Πανεπιστήμιο του Poznan, η Μαρία Μιστριώτη, τόνισε μεταξύ άλλων:


«Αισθάνομαι ότι συναντιώμαστε πάλι μαζί, στα σταυροδρόμια όλου του κόσμου.
Με έχετε τιμήσει και με τιμάτε με την αγάπη σας. Όμως σας παρακαλώ, θέλω να γνωρίζετε ότι σας κρατώ βαθιά στην καρδιά μου και θα σας κρατώ, όσο αυτή συνεχίζει να χτυπάει.
Η Πολωνία, είναι για μένα σαν δεύτερη πατρίδα. Εδώ άλλωστε εμπνεύστηκα και έγραψα πριν 12 χρόνια μια ποιητική σύνθεση η οποία ελπίζω στο μέλλον να εκδοθεί στην Πολωνία. Στην χώρα όπου γεννήθηκε.
Η Ελλάδα όπως όλοι γνωρίζουμε, βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ιστορίας της. Όμως και ολάκερη η ανθρωπότητα ζει ένα δράμα. Πιστεύω λοιπόν, ότι αυτές οι ποιητικές συναντήσεις, έχουν μεγάλη σημασία διότι η ποίηση είναι ελπίδα. Είναι ένα φως μέσα στη νύχτα. Η ποίηση, έχει μια ιδιαίτερη δύναμη, διότι υπερασπίζεται την δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.
Παρ' όλο που η Ελλάδα έχει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, θα προσπαθήσω, ώστε να πραγματοποιηθεί μια δεύτερη διεθνής ποιητική συνάντηση στην πόλη μου την Χαλκίδα. Μια πόλη με ιστορία και πολιτισμό, η οποία κατά την αρχαιότητα υπήρξε πόλος έλξης ποιητών και φιλοσόφων. Εκεί άλλωστε πέρασε τον τελευταίο χρόνο της ζωής του ο Αριστοτέλης».


Εδώ να σημειώσουμε ότι την Μαρία Μιστριώτη συνόδευε στο Πανεπιστήμιο μια διάσημη καλλιτέχνις - παιδί της Ελληνικής διασποράς - η τραγουδίστρια Ελένη Τζόκα, η οποία μάλιστα ερμήνευσε ελληνικά τραγούδια προς τιμή της Ελληνίδας προσκεκλημένης.
Στις επόμενες μέρες, η Μαρία Μιστριώτη είχε την ευκαιρία να απαγγείλει ποιήματά της στο Κέντρο Κουλτούρας αλλά και να επισκεφθεί σχολεία.

 


Περιλιπτικά η ίδια τονίζει:

«Oι Πολωνοί, είναι ένας ζεστός, φιλόξενος λαός, ο οποίος μέσα από τα δύσκολα περάσματα της ιστορίας του, έχει κατορθώσει να συνεχίζει την πορεία του σε υψηλά επίπεδα πολιτισμού. Έχει την γνώση να υπερασπίζεται την παιδεία και γνωρίζει ότι μέσα από τους δρόμους της μάθησης και της σκέψης, μπορούν να περάσουν οράματα της νεολαίας και αληθινές αξίες της ζωής. Οι επισκέψεις ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών στα σχολεία, αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτισμικής πολωνικής παράδοσης. << Όταν μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, πρέπει να θυμόμαστε ότι φροντίζουμε το μέλλον. Βελτιώνοντας την εκπαίδευση τους, βελτιώνουμε το μέλλον της ανθρωπότητας >>. Τα λόγια αυτά του Immanuel Kant, οι Πολωνοί τα έχουν αναγάγει σε κορυφαίο μάθημα ζωής».


Καθώς το αεροπλάνο απογειώνεται από το Poznan αποχαιρετώ με συγκίνηση την πανέμορφη αυτή χώρα του βορρά και κρατώ μιαν αίσθηση ιδιαίτερη από όσα έζησα κατά τη διάρκεια της συνάντησης αλλά και τις τρείς επί πλέον μέρες όπου παρέμεινα εκεί.

Ο πρόεδρος κ. Pawel Kuszczynski και η αντιπρόεδρος κ. Danuta Bartosz φρόντισαν να μου προσφέρουν εμπειρίες πολύτιμες.Η επίσκεψη μαζί τους στο Εθνικό Μουσείο, στην ¨οπερα, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη, στον Καθεδρικό Ναό Πέτρου και Παύλου, στο πολιτιστικό κέντρο «ARKADIA», στο Εθνικό Θέατρο, στην πλατεία ΑDAM MICKIEVICZ όπου βρίσκεται το άγαλμα του κορυφαίου Πολωνού ποιητή αλλά και δύο μεγάλοι μαρμάρινοι σταυροί - μνήμες πικρές από τον σπαραγμό των ανθρώπων σε τραγικές εποχές - , η βόλτα στην παλαιά πόλη, στα υπέροχα μπιστρώ με ατμόσφαιρα μεσοπολέμου - στα καλόγουστα εστιατόρια με τις ντόπιες σπεσιαλιτέ, με έκαναν να αισθανθώ, ότι όλα αυτά, ήταν εκ μέρους τους έκφραση βαθιάς φιλίας, η οποία είχε προέκταση και στο ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα.

Άλλωστε μπόρεσα αυτό να το διαβάσω, στα υπέροχα μάτια της Danuta και στο ζεστό χαμόγελο του Pawel.
Ο χρόνος ήταν λίγος για να χωρέσει τόσα πολύτιμα. Όμως όλα ήταν συμπυικνωμένα.
Το αεροπλάνο έχει πάρει μεγάλο ύψος και σκέπτομαι ότι σε λίγες ώρες θα προσγειωθώ σε μια δυσάρεστη ελληνική πραγματικότητα. Σε μια πραγματικότητα η οποία όλους σχεδόν μας πονάει αλλά και για την οποία όλοι σχεδόν είμαστε ένοχοι. Καρφιά στη σκέψη μου και στην καρδιά μου οι στοίχοι του Κ. Π. Καβάφη: «Χωρίς περίσκεψιν, χωρίς λύπην, χωρίς αιδώ μεγάλα κ' υψηλά τριγύρω μου έκτισαν τείχη./Αλλά δεν άκουσα ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον».

 

Απο το αρχείο του GRATV:
ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ «δώθε απ' το όνειρο και κείθε από τη γη».
Ομιλήτρια , η Χαλκιδέα ποιήτρια ΜΑΡΙΑ ΜΙΣΤΡΙΩΤΗ , τακτικό μέλος της εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital