ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΝΕΑ
25 Ιούλιος, 2006
Η Σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ απλώνει δίχτυ προστασίας για τα Προσφυγικά
«Είναι γνωστή η ιστορική σημασία των προσφυγικών αυτών πολυκατοικιών, τόσο στη γενικότερη νεώτερη Ιστορία όσο και στην ιστορία της Αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας του Μεσοπολέμου», αναφέρεται στο ψήφισμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων.
Νέα τροπή παίρνει από χθες η ανοιχτή υπόθεση των προσφυγικών πολυκατοικιών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας μετά την έκδοση ψηφίσματος - διαμαρτυρίας εκ μέρους της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συγκάλεσε γενική συνέλευση με θέμα την επαναφορά των προτάσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ για την τύχη των κτισμάτων. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, διά στόματος του υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να κατεδαφίσει έξι από τις οκτώ πολυκατοικίες που αποτελούν το σύνολο της οργανωμένης αυτής στεγαστικής πολιτικής της δεκαετίας του ’30. Η στεγαστική εκείνη πολιτική συνδέθηκε με μια καίρια ιστορική φάση της ελληνικής κοινωνίας και εκφράσηκε με μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική, στο πνεύμα της τότε ευρωπαϊκής αβάν γκαρντ.
«Είναι γνωστή η ιστορική σημασία των προσφυγικών αυτών πολυκατοικιών, τόσο στη γενικότερη νεώτερη Ιστορία όσο και στην ιστορία της Αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας του Μεσοπολέμου», αναφέρεται στο ψήφισμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων. «Είναι επίσης γνωστό ότι η προηγούμενη παρόμοια πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ απορρίφθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους. Η Σχολή δεν κατανοεί την επιμονή του ΥΠΕΧΩΔΕ στην κατεδάφιση αυτή, κι ακόμη είναι υποχρεωμένη να σημειώσει ότι δεν την αφήνουν αδιάφορη οι φήμες που κυκλοφορούν σχετικά με συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα κατασκευαστών που εποφθαλμιούν τον χώρο για να τον “αξιοποιήσουν” μετά την κατεδάφιση, και τις διακηρύξεις περί δημιουργίας χώρου πρασίνου τις θεωρεί ως μη αξιόπιστες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το τι εννοεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ως “πράσινο” κρίνοντας από τις προτάσεις του για το Ελληνικό, αλλά και τον Ελαιώνα όπου μεταφέρεται μεν το γήπεδο του ΠΑΟ αλλά “εμπλουτίζεται” η περιοχή με πλήθος επιχειρήσεων ιδιωτικής πρωτοβουλίας όπως εμπορικά κέντρα, γιγάντιους χώρους “αναψυχής” και άλλα, καταστρέφοντας τους τελευταίους μεγάλους χώρους που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στην τσιμεντούπολη των Αθηνών.
(Η Σχολή) διαμαρτύρεται έντονα στην Κοινή Γνώμη για το επιχειρούμενο νέο έγκλημα σε βάρος των Αθηνών, καλεί την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να λάβει υπ’ όψιν της τις κινητοποιήσεις των πολιτών και των φορέων για τη διάσωση των πολυκατοικιών καθώς και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και καλεί τους αρμόδιους ιθύνοντες και υψηλόβαθμους τεχνικούς και αρχιτέκτονες του Υπουργείου να σεβαστούν το δίπλωμά τους και να αναθεωρήσουν τις εισηγήσεις τους προς την πολιτική ηγηεσία».
Το ψήφισμα της Σχολής Αρχιτεκτόνων εγκρίθηκε ομόφωνα. Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Σχολής, καθηγητής Γ. Γεράκης, «Η Αθήνα, δυστυχώς, έχει από καιρό χάσει την αρχιτεκτονική συνέχεια και κατά συνέπεια το καθήκον μας στο να αντισταθούμε είναι μεγαλύτερο και ιερότερο, προκειμένου να προλάβουμε την πλήρη απαξίωση της αρχιτεκτονικής της μνήμης».
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- «Διερεύνηση της επιρροής του μοντέρνου κινήματος στον σχεδιασμό και την ανέγερση των προσφυγικών κατοικιών στην Αθήνα και τον Πειραιά (1930-1940)» ( 01 Ιούνιος, 2003 )
- Απαλλοτρίωση ( 2 Ιούλιος, 2003 )
- Προσφυγικό συγκρότημα στη Λ. Αλεξάνδρας, Αθήνα ( 06 Δεκέμβριος, 2003 )
- Κοινή πρόταση Δήμου Αθηναίων – ΤΕΕ ( 02 Απρίλιος, 2009 )
- Προβληματισμοί & προτάσεις ( 13 Οκτώβριος, 2009 )
- Ντοκιμαντέρ. Οι προσφυγικές κατοικίες της Λ. Αλεξάνδρας ( 18 Ιανουάριος, 2017 )
- Έκθεση.Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ( 16 Απρίλιος, 2012 )
- Απόψεις για τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας ( 02 Μάιος, 2012 )
- Βίντεο.Τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ( 30 Απρίλιος, 2012 )
- Στα προσφυγικά της Κοκκινιάς ( 12 Αύγουστος, 2012 )
- Τα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας Βόλου ( 16 Νοέμβριος, 2013 )
- 148.14 Το πέρασμα από το ατομικό στο συλλογικό ( 22 Φεβρουάριος, 2015 )
- 152.14 Πρόταση ανάπλασης στο β΄ συνοικισμό προσφυγικών, στην περιοχή της Πάτρας ( 28 Φεβρουάριος, 2015 )