ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΝΕΑ
15 Νοέμβριος, 2008
ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ, ART-CENTRE BASEL
Το Εθνικό Μουσείο Τέχνης και Αρχιτεκτονικής στο Όσλο παρουσιαζει ξανά μία δημοφιλή έκθεση. Αυτή τη φορά πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση με τις σημαντικότερες μελέτες μουσείων από Ευρώπη, Αμερική και την Ιαπωνία. (Ελληνική συμμετοχή Anamorphosis-Architects,Μουσείο του Ελληνικού Κόσμου)
Κείμενο και εικόνες από τον Henning Høholt.
Το Μουσείο του Ελληνικού Κόσμου, μέλη της Anamorphosis-Architects:
Νίκος Γεωργιάδης, Τότα Μαμαλάκη, Κώστας Κακογιάννης, τρίτη απο αριστερά:
Eva Madshus, υπεύθυνη του Εθνικού Μουσείου Τέχνης και Αρχιτεκτονικής του Όσλο.
Στην αίθουσα Tullinløkka παρουσιάζονται τα Ευρωπαϊκά έργα, ενώ στην αίθουσα του Μουσείου Αρχιτεκτονικής τα αντίστοιχα σε Αμερική και Ιαπωνία. Στην έκθεση οι μελέτες παρουσιάζονται μέσα από μια προσεκτικά επιμελημένη επιλογή σκίτσων και αρχιτεκτονικών σχεδίων, φωτογραφιών και μακεττών, καθως και εγκαταστάσεων με πολυμέσα, προβολές και computer animation, που αποπνέουν μεγάλη δημιουργική έμπνευση. Στο σύνολο τους τα 27 εργα που εκτίθενται είναι μια επισκόπηση των πλέον διάσημων μουσείων, πραγματοποιημένων η και σε εξέλιξη και σε μια ποικιλία περιβαλλοντικών συνθηκών, που αντιπροσωπεύουν πολλές νέες ή και καθιερωμένες τυπολογίες και αρχιτεκτονικές τάσεις. Η έκθεση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη τώρα που στο Όσλο υλοποιούνται μεγάλα πολιτιστικά έργα όπως το μουσείο του Munch (εγκαίνια 12.12.2013), η βιβλιοθήκη Deichmanske, και το μουσείο Astrup Fearnley στο Tjuvholmen (εγκ. 2012).
Νίκος Γεωργιάδης - Μουσείο του Ελληνικού Κόσμου
Ένα από τα πλέον αρτια παρουσιασμένα εκθέματα-εγκαταστάσεις στην αίθουσα Tullinløkka, είναι αυτό του Μουσείου του Ελληνικού Κόσμου απο τους Anamorphosis-Architects. Με μία υπέροχη μακέττα και πίκακες, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες , παρουσιάζουν την σύλληψη του κτιρίου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, και πως αυτό στέκεται σε σχέση με τα άλλα μουσεία. Είμαι βέβαιος πως αυτό το έργο θα αποτελέσει μεγάλη πηγή έμπνευσης για τους επισκέπτες του Εθνικού Μουσείου του Όσλο, καθώς και των άλλων πόλεων του κόσμου στις οποίες περιοδεύει η έκθεση. Οι Anamorphosis-Architects εκπροσωπήθηκαν στο Όσλο απο τα μέλη της ομάδας: Νίκο Γεωργιάδη, Τότα Μαμαλάκη, Κώστα Κακογιάννη (βλ και http://www.anamorphosis-architects.com/index.html )
Μουσείου του Ελληνικού Κόσμου - Εγκατασταση Νεωτερων Χρονων
Ιδιαίτερη έμφαση την έκθεση δίνεται στο Museumsinsel του Βερολίνου όπου μεγάλος αριθμός αρχιτεκτόνων και τεχνικών εργάζεται για την αναμόρφωση της περιοχής του νησιού των μουσείων. Ο επανασχεδιασμός του νησιού συνδέεται στενά με την ιδιαίτερη ιστορία κάθε κτιρίου. Αν και κάθε ένα από τα υπάρχοντα μουσεία διατηρεί την δική του είσοδο, η πρόσβαση στο νησί των μουσείων γίνεται μέσα από έναν ‘αρχαιολογικό περίπατο’ που ενοποιεί όλα τα κτίρια σε ένα ενιαίο σύμπλεγμα. Το νέο κτίριο εισόδου θα αποτελέσει την κεντρική είσοδο και θα προσδώσει και την κοινή γενική υποδομή που προς το παρόν λείπει σε κάθε ένα απο τα μεμονωμένα μουσεία.
Πολλοί διάσημοι αρχιτέκτονες παίρνουν μέρος: Zaha Hadid, Frank Gehry, Daniel Liebeskind, Tadao Ando, Jean Nouvel, UN Studio, David Schipperfield, Steven Holl, and Renzo Piano. Οι τρεις τελευταίοι συνδέονται ήδη με μελέτες μουσείων στην Νορβηγία.
Η διεθνής αυτή περιοδεύουσα έκθεση εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο 2006 στο K20 Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen του Düsseldorf. Πριν το Όσλο ήταν στην Κοπεγχάγη. Αφού περάση από την Ευρώπη και Βόρεια Αμερική αναμένεται να ταξιδέψει στην Αυστραλία και την Ιαπωνία.
Η ιδέα της έκθεσης ανήκει στους Suzanne Greub και Thierry Greub, του Art Centre Basel. Στο Όσλο η υπεύθυνη υλοποίησης είναι η Eva Madshus
Μουσείου του Ελληνικού Κόσμου - Πίνακας Concept σε τρεις στήλες:
Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Νεώτεροι Χρόνοι
Όπως αναφέρεται στο site του Art Centre Basel http://www.artcentrebasel.com/artcentre/exhibitions/museums_in_the_21st_century η έκθεση “Μουσεία του 21ου Αιώνα – ιδέες, έργα, κτίρια” παρουσιάζει τις πλέον σημαντικές τάσεις στην αρχιτεκτονική των Μουσείων.
Περιλαμβάνει τις 27 πιο σημαντικες μελέτες μουσείων στον κόσμο που έχουν αρχισει να υλοποιούνται απο την αρχή του νέου αιώνα, συνεισφέροντας ετσι σε μια ολοένα αυξανόμενη πολιτιστική ανταλλαγή σε διεθνές επίπεδο. Η έκθεση διαρκεί για μία περίοδο 10-12 εβδαμάδων σε κάθε εκθεσιακό χώρο.
Η έκθεση θα διαρκέσει απο το 2006 μεχρι το 2012 και μέχρι το 2011 θα έχει επισκεφθεί δεκαέξι πόλεις σε έντεκα χώρες. Η Ευρωπαϊκή περιοδεία της έκθεσης έχει αρχίσει τον Απρίλιο του 2006, και θα επακολουθήσει η περιοδεία στην Βόρεια Αμερική στις αρχές του Φεβρουαριου του 2009.
Συμμετέχοντες αρχιτέκτονες: Anamorphosis Architects, Tadao Ando, Jun Aoki, Atelier Brückner / ART+COM, Shigeru Ban, Mario Botta, Stephan Braunfels, David Chipperfield, Brad Cloepfil, Coop Himmelb(l)au, Denton Corker Marshall Group, Diller Scofidio + Renfro, Frank O. Gehry, Annette Gigon / Mike Guyer, Zaha Hadid, Steven Holl, Kisho Kurokawa, Daniel Libeskind, Fumihiko Maki, Jean Nouvel, Renzo Piano, Spacelab / Peter Cook / Colin Fournier, Taniguchi and Associates, Bernard Tschumi, UN Studio / Ben van Berkel / Caroline Bos, Rafael Vinoly, Wood / Marsh Pty Ltd.
Ο κατάλογος της έκθεσης “Μουσεία του 21ου Αιώνα – ιδέες, έργα, κτίρια” θα διατίθεται στις γλώσσες των αντίστοιχων χωρών που ανήκουν τα μουσεία, και εδώ στο Όσλο κυκλοφορεί στα Νορβηγικά και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία των Μουσειων. Επιμέλεια καταλόγου: Art Centre Basel, εκδοτικός οίκος: Prestel Publishing, Munich.
Ελπίζω πως η παρουσίαση αυτή θα αποτελέσει μεγάλη εμπνευση για τους αρχιτέκτονες και για όλους όσους ενδιαφέρονται για ιδέες επάνω στο ζήτημα των Μουσείων, είτε κλασσικές, είτε πρωτοποριακές.
Κείμενο και εικόνες από τον Henning Høholt.
Περισσότερα:
http://www.kulturkompasset.com/index.php?AID=1015&TID=7
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Η Αναμόρφωσις ως αρχιτεκτονική προβληματική ( 24 Ιούνιος, 2011 )
- Αρχιτεκτονική Αγωγή και Παραγωγή στην σύγχρονη Ελλάδα: ( 24 Δεκέμβριος, 2009 )
- Συνέντευξη με τον Νίκο Γεωργιάδη ( 16 Αύγουστος, 2013 )
- Συγκρότημα κινηματογράφων ‘ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ’ στο Ηράκλειο Κρήτης ( 28 Μάιος, 2010 )
- Αναμόρφωσις ( 01 Ιανουάριος, 2006 )