ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Σημαντική απόφαση για τον Υδρόμυλο Εμπειρίκου

12 Μάιος, 2014

Σημαντική απόφαση για τον Υδρόμυλο Εμπειρίκου

Ένα αμφιλεγόμενο κτίριο που έχει κτιστεί σχεδόν σε επαφή με ένα νεότερο μνημείο, τον Υδρόμυλου Εμπειρικού, τέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων

Δείτε εκτενές αφιέρωμα του gra για τον υδρόμυλο ΕΔΩ

 

Ακολουθεί άρθρο από το real.gr

Ο νερόμυλος Εμπειρικού στην Άνδρο αποτελεί ένα σπάνιο κατάλοιπο της πρώτης φάσης εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα, που χτίστηκε το 1876.

Το κτίριο κηρύχθηκε διατηρητέο το 1991 με ζώνη προστασίας 50 μ. περιμετρικά. Το 2011 άρχισε να χτίζεται, χωρίς άδεια από τους αρμόδιους φορείς προστασίας, οικοδομή πολύ κοντά στον υδρόμυλο, για την οποία το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε κατά της έγκρισης των οικοδομικών εργασιών της.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το θέμα αναπέμφθηκε χθες στο συμβούλιο ύστερα από αίτηση θεραπείας των ιδιοκτητών, γιατί, όπως υποστηρίζουν, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες δεν τους είχαν ενημερώσει για το παρακείμενο μνημείο και τις απαιτούμενες διαδικασίες προς το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών του κτίσματος αυτού, που πραγματοποίησαν παράσταση στην αποψινή συνεδρίαση, ισχυρίστηκαν ότι η ανέγερση του οικοδομήματος χωρίς την απαιτούμενη έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού έγινε λόγω άγνοιας, καθώς δεν τους επισήμανε η αρμόδια Πολεοδομία ότι ο παρακείμενος υδρόμυλος είναι χαρακτηρισμένο μνημείο. Επίσης, ισχυρίστηκαν ότι το οικοδόμημα δεν είναι νέο, αλλά αποτελεί αποκατάσταση παλαιότερου ερειπιώδους κτίσματος που βρισκόταν στο ίδιο σημείο.

«Το κτίριο δεν αποτελεί επισκευή παλαιότερου κτιρίου, αλλά νέο κτίριο εντός της ζώνης προστασίας του μνημείου. Το κτίριο αυτό δεν έχει καμία μορφολογική σχέση με το προηγούμενο, ενώ οι οικοδομικές εργασίες έχουν επιφέρει και ισχυρές παρεμβάσεις στη γεωμορφολογία της περιοχής. Εξάλλου, έχουμε να κάνουμε με εμφατικές παραβάσεις των κανόνων λειτουργίας της οικοδομικής δραστηριότητας σε όλες της τις φάσεις» παρατήρησε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και μέλος του συμβουλίου, Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

«Όντως υπάρχει ένα πρόβλημα άδειας χωρίς την έγκριση των αρμόδιων φορέων. Αλλά οι νόμοι λένε ότι όταν η διοικητική πράξη που έχει εκδοθεί είναι έωλη λόγω παράλειψης των φορέων, αυτό δεν βαρύνει τον ιδιοκτήτη», τόνισε από την άλλη πλευρά ο εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) στο συμβούλιο, Νίκος Νικολαΐδης.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της ιδιοκτήτριας του νερόμυλου Εμπειρίκου και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Monumenta», οι οποίοι επισήμαναν ότι το νέο οικοδόμημα βλάπτει το παρακείμενο μνημείο. Εξάλλου, η «Monumenta» είχε διοργανώσει πρόσφατα σχετική ημερίδα για τη σημασία του Υδρόμυλου Εμπειρίκου, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων και την εταιρεία Ανδρίων επιστημόνων.

Οι συμμετέχοντες στην ημερίδα επιστήμονες προχώρησαν στη σύνταξη ψηφίσματος για την ανάγκη διάσωσης του μνημείου και την προστασία του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο στάλθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού.

Τελικά, έπειτα από μία εκτενή συζήτηση, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία υπέρ της μη αποδοχής της αίτησης θεραπείας και της μη ανάκλησης της προηγούμενης απόφασής του, διότι δεν έχει δοθεί νόμιμη άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και διότι η υλοποιηθείσα κατασκευή βλάπτει το μνημείο. Μειοψήφησαν τα μέλη του συμβουλίου, Νίκος Νικολαΐδης, Αγάπιος Καραδελόγλου και Ευγενία Γατοπούλου.

 

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital