ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
ΝΕΑ
Ακολουθούμε τις «Ζωές στο δρόμο» μέσα από τον φωτογραφικό φακό των ανθρώπων της «σχεδίας», ανακαλύπτουμε το ίχνος του Θεού στο πρόσωπο του άλλου, εισχωρούμε στα άδυτα μιας παραθρησκευτικής αίρεσης (και κοινόβιου του σεξ), παίρνουμε μαθήματα πολιτισμού σε θρανία που γέρνουν, ταξιδεύουμε στις εσχατιές της ύπαρξης με λύρες κρητικές, κλείνουμε τραπέζι σε ένα γκουρμέ εστιατόριο μόνο για τετράποδα, ξεκινάμε το ζέσταμα, αποφασισμένοι να «καταπιούμε» αμέτρητα χιλιόμετρα. Αυτά και άλλα πολλά, μόνο στη «σχεδία» Απριλίου (τεύχος #25). Από αυτή την Τετάρτη 25 Μαρτίου στους δρόμους της πόλης.
Τον Οκτώβριο του 2013, δέκα πωλητές της «σχεδίας» πήραν στα χέρια τους από μια φωτογραφική μηχανή και ξεκίνησαν να αποτυπώνουν τη ζωή στην πόλη από τη δική τους μοναδική οπτική. Να καταγράφουν, χωρίς περιορισμούς και αναστολές, αυτά που τους γοητεύουν, τους θλίβουν, τους κάνουν να χαμογελούν, να θυμώνουν. Να αποτυπώνουν, εντέλει, αυτό που τους κινεί το ενδιαφέρον, να μας δείξουν την πόλη μέσα από τα δικά τους μάτια.
Δεκαοκτώ μήνες και δεκάδες χιλιάδες φωτογραφικά «κλικ» αργότερα, το υλικό που έχει συγκεντρωθεί συνθέτει μια μοναδική κοινωνική καταγραφή. Για την Ελλάδα της κρίσης, για εκείνους που δοκιμάζονται σκληρά, για τον άνθρωπο που δεν το βάζει κάτω, αλλά εξακολουθεί να ελπίζει, να ονειρεύεται, να αγωνίζεται. Είναι «Οι ζωές στο δρόμο».
«Ένιωθα συλλέκτης. Από ράκη κομματιών ζωής. Στο δρόμο υπάρχουν ράκη αξιών, ράκη σκουπιδιών, ράκη ανθρώπινα. Και κομμάτια ζωής που είχαν σχέση με τις μνήμες και τα βιώματά μου. Ο φακός, χωρίς να το καταλάβω, έβγαλε ένα κομμάτι του έσω εαυτού μου», λέει η κ. Ματίνα Πασχάλη που συμμετέχει στο project.
«Ζωές στο δρόμο» είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που θα φιλοξενηθεί το διάστημα 27 Απριλίου ώς 10 Μαϊου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, με έργα της ιδιαίτερης παρέας φωτογράφων, των πωλητών της «σχεδίας». Είναι οι δικές τους ιστορίες που πρέπει να ειπωθούν.
«Εικόνες του άλλου εαυτού» είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της Ελεωνόρας Ορφανίδου που έγινε κεντρικό θέμα και εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου.
Ο φιλόλογος και συγγραφέας Σταύρος Ζουμπουλάκης επαναπροσδιορίζει την θέση της χριστιανικής πίστης στην Ελλάδα και ανοίγει τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να τερματιστεί η αλλοίωση της χριστιανικής διδασκαλίας, για έναν χριστιανισμό της κατανόησης και της αλληλεγγύης. «Το ίχνος του Θεού στο πρόσωπο του άλλου» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησε στον Σπύρο Ζωνάκη.
Μια γυναίκα που γεννήθηκε και έζησε μέσα στη φρίκη μιας παραθρησκευτικής αίρεσης μιλάει για όλα εκείνα τα ανείπωτα που σημάδεψαν το σώμα και την ψυχή της. «Γεννήθηκα σε ένα κοινόβιο του σεξ», αφηγείται η Νατάσα Τορμέι στη συγκλονιστική συνέντευξη που παραχώρησε.
Στην πιο «σικ» συνοικία του Βερολίνου λειτουργεί ένα γκουρμέ παντοπωλείο-εστιατόριο που σερβίρει εδέσματα αποκλειστικά για τετράποδα κατοικίδια, στο Αμβούργο μια πολυτελής μπουτίκ με αξεσουάρ για κατοικίδια κάνει χρυσές δουλειές και, την ίδια στιγμή, ορισμένα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν τη δημιουργία πορνείων ζώων για την ικανοποίηση διαστροφικών ορέξεων των πελατών. Μια κοινωνία σε σύγχυση. «Γκουρμέ, μπουτίκ και διαστροφή» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Βασίλη Παπακριβόπουλου.
Λίγους μήνες μετά το Χρυσό βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ FIPA για το ντοκιμαντέρ της «A Family Affair/Μια οικογενειακή υπόθεση», που αναφέρεται στην οικογένεια Ξυλούρη, η σκηνοθέτης Αγγελική Αριστομενοπούλου μιλάει στη Μαρία Μανωλέλη για την εμπειρία της και την παγκοσμιότητα της παραδοσιακής κρητικής μουσικής.
Ο εικαστικός Ζάφος Ξαγοράρης, με αφορμή την έκθεση «Λοξή Τάξη», μας μιλάει για την Τέχνη που πρέπει να είναι μια ανοιχτή διαδικασία, την εκπαίδευση που πρέπει να λειτουργεί μέσα από συζητήσεις και την αλληλεγγύη που δεν πρέπει να είναι μόνο «μόδα».
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος. Φοράμε τα αθλητικά μας και ξεκινάμε προετοιμασία, με στόχο, καταρχάς, να κατακτήσουμε τον Ημιμαραθώνιο της Αθήνας, που θα γίνει στις αρχές Μαΐου. Μαζί μας και φέτος πωλητές του περιοδικού, αναγνώστες και φίλοι που συγκροτούν την «ομάδα ειδικών αποστολών» της «σχεδίας» και της Εθνικής Αστέγων. Όλες οι λεπτομέρειες της φετινής σεζόν για τα νέα μέλη (αλλά και για τις «παλιοσειρές»!) περιέχονται στο σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο «Στη γραμμή της εκκίνησης».
Ο μουσικός και παιδικός συγγραφέας Άγγελος Αγγέλου συνομιλεί με τη σύζυγο και συνεργάτη του Έμη Σίνη και μας μεταφέρουν στον κόσμο των παιδικών ηρώων, της μουσικής και των αυθόρμητων στίχων. Ο Γιώργος Μπαζίνας αναζητεί τη λύτρωση μιας ανέφικτης επιθυμίας, ο Άγγελος Τσέκερης μας διδάσκει πώς να αγαπάμε τον χούλιγκαν της αντίπαλης ομάδας, ο Βαγγέλης Χερουβείμ αφηγείται τη ζωή του χρυσοκρέατος μέσα στη γυάλα, ο φακός του Κωστή Μπακόπουλου καταγράφει τη ζωή στην Αθήνα μια καθημερινή μόλις έχει πέσει ο ήλιος. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, απολαμβάνουμε σκμερούλι, μια συνταγή για κοκοράκι με σάλτσα σκόρδου από τη Γεωργία και κλείνουμε τραπέζι για να δοκιμάσουμε γεύσεις κρητικές σε μια γειτονιά του Παγκρατίου όπου σύχναζε ο Μάνος Χατζιδάκις.
Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #25 της «σχεδίας» (Απρίλιος 2015), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015.Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.
«122 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers - INSP, www.street-papers.org).ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!