ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

10 Σεπτέμβριος, 2014

Τι αποκαλύπτει η σεισμική τομογραφία του τάφου της Αμφίπολης

Την πρώτη απεικόνιση του τάφου της Αμφίπολης επιχειρεί να πραγματοποιήσει ο αρχιτέκτονας του υπουργείου Πολιτισμού, Μ. Λεφαντζής, χρησιμοποιώντας μια αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου.

Στην εικόνα που σχεδιάστηκε φαίνονται οι δύο διαφραγματικοί τοίχοι καθώς και η τοποθέτηση των Σφιγγών και των Καρυάτιδων.

 

 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες τεκμηρίωσης του συνόλου των αρχαιολογικών ανασκαφικών εργασιών, με ψηφιακά και συμβατικά μέσα.
Η αφαίρεση των αμμωδών χωμάτων συνεχίζεται οριζόντια και σε όλη την έκταση του χώρου, ανάμεσα στον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες και τον τρίτο τοίχο, ώστε να επιτυγχάνεται η εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται σταθερά η στατική επάρκεια του μνημείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της διεπιστημονικής τεχνικής ομάδας.

 

Εν τω μεταξύ, έναν τάφο τεραστίων διαστάσεων από τον οποίο δεν έχουμε δει ακόμη τίποτε, είναι αυτός στην Αμφίπολη, κάτι που οι αρχαιολόγοι το γνώριζαν από το 2003. Εκείνη τη χρονιά αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την επιστημονική ομάδα του Λάζαρου Πολυμενάκο δουλεύοντας με τη μέθοδο της σεισμικής τομογραφίας επιχείρησαν να καταγράψουν ότι υπάρχει μέσα στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη. Οπως αναφέρεται στην μελέτη που δημοσιεύει η ηλεκτρονική εφημερίδα http://www.xronometro.com, η μέθοδος που εφαρμόστηκε είναι αυτή της ακτινωτής τομογραφίας.

 

 

«Σε τεχνητό λόφο (πιθανό τύμβο) στη θέση Καστά Μεσολακκιάς Σερρών στην περιοχή της Αρχαίας Αμφίπολης έγινε διερεύνηση για τη λιθολογική δομή και τον εντοπισμό αρχαιολογικών δομών στο εσωτερικό του λόφου. Το περιβάλλον εφαρμογής αποτελείται από πιθανά κατάλοιπα κλασσικών ή ελληνιστικών κατασκευών σε μέτρια έως ασθενώς συνεκτικό εδαφικό υλικό μέγιστου πάχους 15m. Το γεωλογικό υπόβαθρο είναι στιφρή άργιλος και βρίσκεται σε μέσο βάθος 5.0 m. Η τοποθεσία βρίσκεται σε κοιλάδα, με μικρή μορφολογική κλίση. Ερευνήθηκε έκταση κυκλικής διατομής με ακτίνα 90 m και πάχος 6-8 m».
Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, το ταφικό οικοδόμημα έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική - προς την αρχαία Αμφίπολη - και οι διαστάσεις του οικοδομήματος σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι 20 μέτρα μήκος, 5 μέτρα πλάτος, 5 μέτρα ύψος και περιλαμβάνει μια ράμπα - από την ανασκαφή αποδείχθηκε ότι είναι σκαλάκια - και ένα ταφικό μνημείο. Η επιφάνεια που καλύπτει φθάνει τα 100 τ.μ. και το ύψος του τα 5 μέτρα, το οποίο είναι μέσα σε ένα τύμβο, ενώ ο μαρμάρινος περίβολος έχει μήκους 497 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αρχαιολόγοι βρίσκονται ακόμη στην αρχή της ανακάλυψης καθώς είναι μόλις λίγα μέτρα (από τα συνολικά 20 του μήκους) μέσα στον τάφο. Η απάντηση για το τι κρύβει ο νεκρικός ή οι νεκρικοί θάλαμοι θα δοθεί σύντομα. Πάντως, με βάση την έρευνα αυτή που έγινε το 2003 και δημοσιεύτηκε το 2004, είναι ξεκάθαρο ότι οι αρχαιολόγοι δεν έψαχναν στα «τυφλά» για τον τάφο, αλλά γνώριζαν ότι έχουν μπροστά τους ένα μοναδικό μνημείο.

Αναλυτικά διαβάστε στο website της "Ημερησίας"και πιο συγκεκριμένα ΕΔΩ

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital