ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
> 2009
28 Δεκέμβριος, 2008
Ίχνη και Μνήμες Αχαρνών
Επιδίωξη μας είναι να συνδυάσουμε την αφύπνιση της μνήμης και τα ερεθίσματα του σήμερα δημιουργώντας έναν χώρο αναγνωρίσιμο και ανοιχτό στους πολίτες, όπου ο καθημερινός επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με την ιστορία του.
Φοιτήτριες: Νατάσα Μαρκοπούλου / Πετρούλα Σεπετά / Ιωάννα Χαμηλού
Yπεύθυνοι καθηγητές : Μηλένη Παναγιωτοπούλου, Δημήτρης Ησαΐας & Σάνιας Κιρπότιν
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο / περίοδος Φεβρουαρίου 2007
Η πόλη των Αχαρνών, είναι μια πόλη με ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη, που υστερεί στην ύπαρξη υποδομών πολιτισμού. Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψη την μακρόχρονη ιστορική διαδρομή του δήμου Αχαρνών – μια διαδρομή άγνωστη στο ευρύ κοινό, παράλληλα με την έλλειψη χώρων στέγασης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου και την ανάγκη συγκέντρωσης των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων που τον απαρτίζουν, δημιουργήθηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός πολυδιάστατου και πολυλειτουργικού χώρου. Ενός χώρου που θα λειτουργεί παράλληλα ως τόπος καλλιέργειας του πνεύματος και ως τόπος ανάπτυξης των γραμμάτων και των τεχνών. Επιδίωξη είναι λοιπόν η δημιουργία μιας σύγχρονης στοάς, μιας στοάς με την αρχική προσέγγιση του όρου.
αναγνώριση περιοχής
Στην αρχαιότητα οι στοές υπήρξαν τόπος συνάντησης των πολιτών. Εκεί ανέπτυσσαν την κοινωνική τους συμπεριφορά και η συζήτηση τους οδηγούσε στην ουσία του λόγου, τη φιλοσοφία. Ο Διογένης από τα Οινόανδα της Λυκίας, επικούρειος (3ος αι. μ.Χ.), συνοψίζει τη φιλοσοφία του δασκάλου του σε δώδεκα λέξεις τις οποίες χαράσσει στον τοίχο της στοάς στην οποία συχνάζει: Άφοβον ο θεός, αναίσθητον ο θάνατος, το αγαθόν εύκτητον, το δεινόν ευεκκαρτέρητον.
βασικές αρχές σύνθεσης
Το οικόπεδο που επιλέξαμε βρίσκεται επί των οδών Φιλαδελφείας και Μπόσδα στο δήμο Αχαρνών.
Πρόκειται για το χώρο του «Στρατοπέδου Παπαστάθη», το οποίο πρόκειται να απομακρυνθεί και η μεγαλύτερη έκτασή του να παραχωρηθεί στο δήμο για τη δημιουργία ενός «πάρκου πόλης». Η θέση επιλέχθηκε διότι είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική λόγω της γειτνίασης με το νέο δημαρχείο, με το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, την Αττική οδό και επιπλέον βρίσκεται επί της εμπορικής οδού Φιλαδελφείας, η οποία είναι ο άξονας που ενώνει το παλαιό με το νέο κέντρο του δήμου και την Ν. Φιλαδέλφεια & τελικά ως οδός Αχαρνών συνδέεται με την Αθήνα.
Στην ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας εντοπίσαμε τέσσερα ιστορικά σημεία αναφοράς για τη δημιουργία των ιχνών τα οποία αποτελούν τις βασικές χαράξεις στο σχεδιασμό του κτιριακού όγκου και του υπαιθρίου χώρου (εικόνα 3): η περιοχή που βρέθηκε ο όρκος των Αθηναίων Οπλιτών στην Πάρνηθα, ο τάφος του Σοφοκλή, ο θολωτός τάφος στη θέση Λυκότρυπα και οι Αχαρνικές πύλες που βρίσκονταν στη διασταύρωση των σημερινών οδών Αιόλου και Σοφοκλέους.
πρόπλασμα κτιρίου /κλ.1:500
Δανειζόμαστε λοιπόν την κεντρική ιδέα της αρχαίας στοάς ως εντευκτηρίου, βιβλιοθήκης, τόπου συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και κινούμαστε στα όριά της, ενώ παράλληλα βασιζόμαστε σε ένα κάνναβο αξόνων από τα τέσσερα σημεία αναφοράς για τη δημιουργία ενός χώρου, που δύναται να ικανοποιήσει τις αντίστοιχες ανάγκες της εποχή μας.
κάτοψη ισόγειας στάθμης
Με δυνατότητα εκθέσεων των αρχαιολογικών ευρημάτων του δήμου, οργάνωσης πληροφοριών σε σχέση με το ιστορικό παρελθόν του με στόχο την «αναστύλωση» της ιστορίας του, εκδηλώσεων πολιτισμού, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών προγραμμάτων, δραστηριοποίησης τοπικών συλλόγων, δυνατότητας ενημέρωσης και πληροφόρησης των πολιτών για θέματα ποικίλου ενδιαφέροντος.
βόρεια όψη / τομή
Η σύνθεση δανείζεται και την αρχιτεκτονική λογική της στοάς. Συνεπώς πρόκειται για ένα κτίριο που εξελίσσεται παράλληλα σε μία πορεία που διατρέχει όλο τον όγκο και οδηγεί στους διάφορους χώρους - λειτουργίες - του κτιρίου. Η είσοδος στο κτίριο γίνεται από διάφορα εναλλακτικά σημεία ώστε ο επισκέπτης να βιώνει την ελευθερία της στοάς.
προπλάσματα κτιρίου/ κλ1:200
Ουσιαστικά επιδίωξη μας είναι να συνδυάσουμε την αφύπνιση της μνήμης και τα ερεθίσματα του σήμερα δημιουργώντας έναν χώρο αναγνωρίσιμο και ανοιχτό στους πολίτες, όπου ο καθημερινός επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με την ιστορία του.
πρόπλασμα κτιρίου σε τομή / κλ 1:100
εσωτερικά σκίτσα και τρισδιάστα
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.