ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

> 2009

‘Χωρικά εναλλασσόμενες γεωμετρίες – Διαχειρίζοντας υδάτινες διόδους και μεταναστευτικές ροές’.

21 Σεπτέμβριος, 2007

‘Χωρικά εναλλασσόμενες γεωμετρίες – Διαχειρίζοντας υδάτινες διόδους και μεταναστευτικές ροές’.

Προσεγγίζοντας την μέση Ανατολή, το αστικής κλίμακας έργο αυτό έχει ως αρχική πρόθεση να φιλτράρει και να ενσαρκώσει τις ακραίες υπάρχουσες συνθήκες στη γεωγραφία του Ομάν.

English version

student: Angeliki Koliomichou, AA LU0607 Architectural Association school of Architecture, London, UK Landscape Urbanism MA
Staff:  Eva Castro, Eduardo Rico, David Mah
http://www.aaschool.ac.uk/ http://aa-landscape-urbanism.blogspot.com/

Με τον όρο γεωγραφία εννοούμε τα μορφολογικά χαρακτηριστικά, την ατμόσφαιρα της άνυνδρης αυτής περιοχής και ταυτόχρονα την ανθρώπινη δραστηριότητα όπως αυτή ασκεί επιρροή και επηρεάζεται παράλληλα από το ευρύτερο φάσμα του όρου. Εστιάζοντας το ενδιαφέρον της έρευνας και σχεδιασμού στο πιο γόνιμο έδαφος του Ομάν, την Al Batinah περιοχή και μελετώντας το υπάρχων συλλογικό καθεστώς στην διαχείριση νερού, μεγάλο μέρος του προβληματισμού στρέφεται στην αναδιάρθρωση της ιδιοκτησιών κάτω από το πρίσμα της νομοθεσίας που ισχύει στην πολιτική του νερού.


Ο βασικός άξονας του σχεδιασμού κινείται πρωτίστως γύρω από τα δικαιώματα χρήσης νερού και τις κοινωνικές προεκτάσεις που αυτά ενέχουν, όπως η ανομειομέρεια στον καταμερισμό πληθυσμού, η ανισότητα στην κατανομή αξίας της γης καθώς επίσης και η δυσαναλογία στην ιεραρχία χρήσης νερού.

Στην συνέχεια, η έρευνα επικεντρώνεται στα πλαίσια της αστικής δομής που συσχετίζεται αυστηρά με την εγγύτητα στους διαθέσιμους υδάτινους πόρους. Έτσι, αναπόφευκτα η αστάθεια αυτή που επικρατεί στο ευαίσθητο και μείζων θέμα διαχείρισης νερού στο Ομάν, επηρεάζει τους ευρύτερους τομείς του αστικού τοπίου όπως το κυκλοφοριακό, το σύστημα παραγωγής και την κτιριακή υποδομή. Η προαναφερθείσα ανισότητα η οποία πηγάζει από το υφιστάμενο μοντέλο αξιοποίησης εκμετάλλευσης υδάτινων πόρων κατασκευάζει τις θεμελιώδεις συνθετικές αρχές του σχεδιασμού και την βασική γεωμετρία.

 

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι ο σχεδιασμός λαμβάνει χώρα σε  περιβάλλον ερήμου, η διαδικασία σχεδιασμού καθορίζεται από την φυσιογνωμία των Βεδουίνων και από τον νομαδικό τρόπο που καταλαμβάνουν τον χώρο. Συνεπώς, η τελική σχεδιαστική πρόταση απαρτίζεται από ένα συνονθύλευμα γεωμετριών δίνης οι οποίες παράγουν έναν οργανισμό εναλλασσόμενων υδάτινων πυρήνων, κατάλληλοι για να υποδεχτούν μεταναστευτικές ροές πληθυσμών είτε γηγενών, είτε τουριστών.

Αυτή η αναδυόμενη λύση προκύπτει μέσω μιας  πειραματικής διαδικασίας αναζήτησης ενδεδειγμένων γεωμετριών κατανομής και ανακατανομής, οι οποίες αντανακλούν τον νομαδικό τρόπο κατοίκησης. Έτσι δουλεύοντας σε διαφορετικές κλίμακες, επιτυγχάνεται η απεικόνιση των επιρροών στο σύστημα γεωμετριών, που προκύπτουν από την ανακατανομή πληθυσμού σε μόνιμες αστικές δομές.

Τέλος, η σχεδιαστική αυτή έρευνα αποσκοπεί στην κατασκευή ενός σεναρίου το οποίο προτείνει εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης νερού και ανακατανομής της ιδιοκτησίας, εισάγοντας κατάλληλες γεωμετρίες κατανομής ροών, χωρικά εναλλασσόμενες.

 

 

Αγγελική Κολιομίχου

 Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital