ΔΙΑΛΟΓΟΣ
Οργάνωση Κλάδου
02 Δεκέμβριος, 2009
Αναβάθμιση της λειτουργίας των ΕΠΑΕ και βελτίωση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας .
Πρακτικές προσεγγίσεις για μια ολοκληρωμένη λειτουργία ΤΩΝ Ε.Π.Α.Ε.
Εκείνα τα λίγα που μπόρεσα να δω πάνω στο ζήτημα αυτό - της ΕΠΑΕ - με τα χρόνια θα προσπαθήσω να παραθέσω εδώ σήμερα.
Θα ήθελα να δούμε μαζί τα επιμέρους κομμάτια που συνθέτουν την εικόνα μιας ΕΠΑΕ:
1)Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ.
2)Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ.
3)ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ.
4)Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΗΣ - οι στόχοι της – οι φιλοδοξίες της και συμπερασματικά η επιρροή της, το σημάδι της παρουσίας της και τα αποτελέσματα της.
1)ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ της θα μπορούσαμε να πούμε τα εξής :
1α)Ο αριθμός των 4 εκπροσώπων ( Δημόσιο – Δήμος – ΣΑΔΑΣ – ΤΕΕ ) είναι απαραίτητος. Με βάση την εμπειρία λειτουργίας της είναι συχνές οι απουσίες, λειψές οι έγκαιρες ειδοποιήσεις είτε από την γραμματεία είτε από τα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά. Επίσης να πω οτι ειναι ορθή η εκπροσώπηση των φορέων.
1β) ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ :
Θα έλεγα οτι όχι μόνoν ο χρόνος απόκτησης του πτυχίου, όχι μόνoν η εργασιακή σχέση με το Δημόσιο ή Δήμο αλλά πέραν των άλλων κριτηρίων στόχος θα έπρεπε να ειναι η προσέλκυση προσωπικοτήτων.
Θα έπρεπε να αναζητούνται : το έργο του, η συναδελφική – κοινωνική συμπεριφορά του, οι ποιότητες του και η ωριμότητα του. Το ήθος, το πνεύμα συνεργασίας, η έλλειψη αλαζονείας, και όχι μια ΑΧΡΩΜΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ. Να δούμε την καθιέρωση συνέντευξης – συζήτησης απο πλευράς ΣΑΔΑΣ σαν τελευταία ματιά πριν τον ορισμό κάποιου σαν εκπρόσωπου στην ΕΠΑΕ, με ανταλλαγή απόψεων.
2)O ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ:
2α)Η προεδρία της ΕΠΑΕ
Δεν πιστεύω ότι η λειτουργία της ΕΠΑΕ και πολύ περισσότερο η αρχιτεκτονική έχει ανάγκη της “ΕΓΓΥΗΣΗΣ” του Ελληνικού Δημοσίου. Πραγματικά κριτήρια πρέπει να δίνουν την προεδρία της ΕΠΑΕ σε κάθε σύνθεση της.
Μερικές σκέψεις πάνω σε αυτό :
-....Δημόσιος υπάλληλος με 6 χρόνια από την λήψη του πτυχίου του και υπόλοιπα μέλη με εμπειρία πέραν 20 χρόνων.
-....Δημόσιος υπάλληλος με 10 χρόνια από την λήψη του πτυχίου του άλλα σχεδόν ελάχιστη μελετητική εμπειρία η υλοποίηση των μελετών του ΑΛΛΑ δέκα χρόνια σε υπηρεσίες ελέγχου μελετών των άλλων. Από την άλλη πλευρά 15 ετής εμπειρία στο θέμα μελετών και κατασκευών.
Μου θυμίζει το θέμα με τους Μητροπολίτες και τον γάμο πιο παλιά : είναι υποχρεωτικά Άγαμοι λόγω θρησκευτικών κανόνων, αλλά αυτοί μόνο αποφασίζουν για την πνευματική λύση του γάμου.
AΡΑ η εκ περιτροπής προεδρία της ΕΠΑΕ ( εναλλασσόμενη ανα 3 μηνο – 4 μηνo ) ανάμεσα στους εκπροσώπους των φορέων είναι κατά την γνώμη μου ιδέα ώριμη για να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοστεί ( πάντοτε ελέγχοντας και τα αποτελέσματα της ).
Εξάλλου δεν κάνει το ράσο τον παππά …. Αλλά κάθε παπάς πρέπει να τιμά το ράσο του.
2β)Η συμμετοχή ( πάντοτε εκ περιτροπής ) μέλους της ΕΠΑΕ στις παραλαβές κτιρίων που έχουν ελεγχθεί αρχιτεκτονικά από την ΕΠΑΕ και ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΕΛΟΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΕ. Αυτό το προτείνουμε ως ελάχιστο μέτρο με σκοπο την διαφύλαξη της σοβαρότητας για την εκπλήρωση του λόγου ύπαρξης της ΕΠΑΕ.
Δεν νοείται υπεύθυνος “έλεγχος” χωρίς τήρηση των υπεσχημένων κατά την υλοποίηση μελέτης.
ΟΧΙ λοιπόν ΠΑΡΑΛΑΒΕΣ από εργοδηγούς , αδιάφορους συναδέλφους, η συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων για συγκεκριμένα κτίρια και παρεμβάσεις.
Όχι λοιπόν έλεγχος ΜΟΝΟΝ των σχεδίων.
2γ)Να πω για την γραμματειακή υποστήριξη;
-Για την τήρηση αρχείου μελετών;
-Για την έγκαιρη ανάρτηση των υπό εξέταση θεμάτων;>
-Για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κάθε συνεδρίασης;
-Για την έγκαιρη ειδοποίηση των μελών και των αναπληρωτών τους;
-Για την οικονομική αποζημίωση των μελών / συνεδρίαση;
Νομίζω είναι βαρετά γνωστά απο πολλά χρόνια και υποτιμητική η απουσία τους
2δ)Στο θέμα των κρίσεων της:
Γραπτές αιτιολογήσεις είτε για της θετικές αποφάσεις αλλά ιδιαίτερα για τις απορριπτικές . Συγκεκριμένες, σαφείς, ευπρεπείς και όχι νεφελώδεις εξηγήσεις και προπάντος “στα ελληνικά”. Θα έπρεπε να δούμε θετικά σχόλια – επαίνους και γιατί όχι ετήσια βράβευση μελετών ανά κατηγορία έργου - κατοικίες – πολυκατοικίες – επαγγελματικοί χώροι – βιομηχανία.
2ε)Έκθεση έργου της ΕΠΑΕ:
Εικόνες που συνηγορούν στην υπογράμμιση του λόγου ύπαρξης της και στην σπουδαιότητα της επιρροής της . Το πριν και το μετά ενός κτιρίου – μιας γειτονιάς – μιας περιοχής.
2στ)Ενταξιακή προετοιμασία των νέων μελών της ΕΠΑΕ με συμμετοχή στις εργασίες της ( σαν πέρασμα της σκυτάλης ).
Τουλάχιστον σε 4 συνεχείς συνεδριάσεις ώστε να διαμορφώνεται πραγματική εικόνα του τρόπου των κανόνων και του ήθους της λειτουργίας της ΕΠΑΕ. Πολύ μεγάλης σημασίας η σύγκληση της ολομέλειας της για τα πιο σοβαρά θέματα.
2ζ)Επισκέψεις – επαλήθευσεις για παρακολούθηση των εργασιών της ΕΠΑΕ από εκπροσώπους του ΤΕΕ και ΣΑΔΑΣ.
3)ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΑΕ
3α)Πέραν των μελετών- κυρίως ιδιωτικών έργων που υποβάλλονται πολύ σοβαρό θέμα είναι:
α)Οι επεμβάσεις των Δήμων στις πόλεις τους είτε με μελέτες που πρέπει να ελέγχονται από την ΕΠΑΕ είτε για επεμβάσεις χωρίς μελέτες.
β)Ιδιαίτερες κατασκευές ( όπως γέφυρες ) εντός των πόλεων ούτως ώστε να μην επιλύονται από πλευράς στατικής επάρκειας άλλα και αισθητικής επάρκειας, καλύτερης ένταξης στον χώρο.
γ)...Επεμβάσεις και ανακαινίσεις επαγγελματικών χώρων κυρίως δε στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
4)Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
4α)ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΕ με όσο το δυνατoν ξεκάθαρους κανόνες και αρχές λειτουργίας, για την σύνθεση της, την ποιότητα των μελών που την απαρτίζουν, τις αξίες τους και την αξία της κρίσης τους. Αναφέρθηκα στην αρχή στο ζήτημα της εκ περιτροπής προεδρίας.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΕ με μια ΜΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ στον τρόπο λειτουργίας της έτσι ώστε προσδοκίες και νόμοι που την διέπουν ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΟΥΝ σταδιακά τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και να μην αποκτούν γραφειοκρατικά στοιχεία και να ατονεί ο ελεγχος εφαρμογής τους.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΕ που στα πρακτικά της, σεβόμενη πάντα την ελευθερία έκφρασης κάθε μελετητή να εκτιμά και να κρίνει με τέτοιο τρόπο ούτε ώστε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα να είναι η αρτιότερη σύζευξη των προτάσεων του και των κανόνων της αρχιτεκτονικής.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΕ που η συμπεριφορά των μελών της να ενπεριέχει ευπρέπεια, ευθυκρισία, σεβασμό της προσωπικότητας των συναδέλφων, χωρίς προσωπικές κρίσεις για τα άτομα και προπαντός με αποδοχή της άποψης ότι:
Βλέπουμε την καταγραφή του τρόπου και των δυνατοτήτων επίλυσης ενός προβλήματος σύμφωνα με τις απόψεις,δυνατότητες και δεξιότητες, όχι μόνο, του συναδέλφου αλλά και των οικονομικών δυνατοτήτων ,απαιτήσεων και πολιτισμού του εργοδότη.
ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΕΠΑΕ με πλουραλισμό απόψεων και αυτό σαν αποτέλεσμα συμμετοχικής συνεργασίας ανεξάρτητων προσωπικοτήτων με γνώμονα την δημιουργία αισθητικής αρχιτεκτονικά συνισταμένης- ενα θεματοφύλακα ποιότητας ζωής.
ΧΩΡΙΣ επιβολή ομοιομορφίας δια μέσου στείρων κανόνων, στενών αντιλήψεων, προσωπικών απόψεων και κατάχρησης εξουσίας των δυνατοτήτων που παρέχει η νομοθεσία στις ΕΠΑΕ και στα μέλη της,
διότι ολα τα «καλά» σπίτια είναι διαφορετικά αλλά όλα τα «κακά» σπίτια είναι πανομοιότυπα.
Ο ΛΟΓΟΣ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΣΚΕΨΕΩΝ ΕΙΝΑΙ :
1)Η επανανακάλυψη των εννοιών ΕΥΘΥΝΗ – ΣΕΒΑΣΜΟΣ – ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ
ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο εαυτό μας την απασχόληση μας και το αντικείμενο μας.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ στους ανθρώπους που μας εμπιστεύονται το χτίσιμο των ονείρων τους.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην διαμόρφωση ενός μονιμου και σταθερού σκηνικού που απαρτίζει την ζωή όλων μας.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο ανθεκτικό ίχνος που αφήνουμε ( κτιστο κ διαμορφωμενο περιβάλλον) και με τις δεσμευσεις που αυτο απο την φύση του επιβάλλει στους επόμενους μας.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ στις σχέσεις που έχουμε την ευκαιρία να διαμορφώσουμε με όλους τους συμμετέχοντες παράγοντες : χρήστες - ιδιοκτήτες, συναδέλφους, υπηρεσίες, εργαζόμενους,όμορους ,κατοίκους γειτονιάς, χωριού, πόλης.
Έτσι ώστε να αναδεικνύονται:
H απλότητα της φόρμας
Η σεμνότητα των ιδεων και της συμπεριφοράς.
ΜΗ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ποτέ ότι οι γραμμές μας σχεδιάζονται –υλοποιουνται , κτίζονται και μένουν.
ΜΗ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ότι η αρχιτεκτονική είναι από τα πλέoν εκλεπτυσμένα και ευαίσθητα “εργαλεία” σηματοδότησης χαρακτηρισμού και φιλοξενίας της ανθρώπινης ύπαρξης.
Ειδάλλως εκτός λίγων - δυστυχώς – περιπτώσεων θα έχουμε μπροστά μας το φαινόμενο από
“ΜΟΥΓΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ“ κτιρίων
“ΜΟΥΓΚΕΣ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΕΣ“ εικόνες πόλεων
που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ να διηγηθούν στους επόμενους μας ΤΙΠΟΤΕ για τον εαυτό τους ΤΙΠΟΤΕ άξιο λόγου,
παρά μόνον να ιστορήσουν την ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ των γραμμών που τραβήχτηκαν και υλοποιήθηκαν, ΤΗΝ χωρίς ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ΑΝΕΥΡΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ τους ΚΑΙ ΤΗΝ αβασάνιστα από μέρους μας αποδοχή των όρων :
ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ
ΤΗΣ “ΔΥΝΑΜΗΣ” ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
TΟΥ ΘΡΙΑΜΒΟΥ ΤΗΣ ΜΕΤΡΙΟΤΗΤΑΣ
Είμαστε υπεύθυνοι με την συμμετοχή μας στη δημιουργία ισοπεδωτικών εικόνων του χώρου που ζούμε ατομικά ή συλλογικά.
Ο καθένας μας λοιπόν είτε ως εξεταζόμενος από την ΕΠΑΕ είτε ως μέλος της επιτροπής είμαστε όλοι μαζί και ο καθένας από μόνος του συνυπεύθυνοι για τη ποιότητα ζωής που στρώνουμε για να κοιμηθούμε και γιατί όχι να ονειρευτούμε.
Να ένας απλός κανόνας λειτουργίας μιας ΕΠΑΕ και για όλους τους εμπλεκομένους που έχει παρηγορητική δράση.
Καλύτερα να προσέχεις ΠΡΙΝ παρά να λυπάσαι ΜΕΤΑ.
Αυτές είναι λίγες απο τις σκέψεις μου που μοιράζομαι μαζί σας.
Με εκτίμηση
ΤΡΟΧΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Πρόεδρος ( όχι για πάντα ) του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Νομού Ημαθίας ( ΣΑΝΗ )
Ο Τροχόπουλος Δημήτρης γεννήθηκε στη ΒΕΡΟΙΑ το 1955. Γυμνασιακές σπουδές στη Βέροια & στη Θεσσαλονίκη ( 2ο Γυμνάσιο Αρρένων) απ' όπου αποφοίτησε το 1973. Σπούδασε στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στη ΒΕΝΕΤΙΑ ( I.U.A.V.) από το 1973 έως το 1978. Από το Μάρτιο του 1979 έως & σήμερα δουλεύει σαν ελεύθερος (?)
επαγγελματίας στην πόλη του.
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Ιστορικό νομοθετικού πλαισίου και στόχου ελέγχων σύμφωνα με αυτό. (Α’ Μέρος) ( 10 Δεκέμβριος, 2009 )
- Καταγραφή του έργου των ΕΠΑΕ (Β’ Μέρος) ( 16 Δεκέμβριος, 2009 )
- Που πρέπει να αποσκοπούν οι ΕΠΑΕ (Γ’ Μέρος) ( 26 Δεκέμβριος, 2009 )