ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ
25 Οκτώβριος, 2010
Transframing
Εντατικό εργαστήριο παραμετρικού σχεδιασμού, στο τμήμα αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Έπεσε η αυλαία του εντατικού παραμετρικού εργαστηρίου στο τμήμα αρχιτεκτόνων του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Μετά από πέντε μέρες υπερεντατικής αλλά και δημιουργικής δουλειάς, η ομάδα των 37 φοιτητών και των τεσσάρων διδασκόντων του Transframing workshop, έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένη. Κατάφερε να διαχειριστεί ολοκληρωμένο πακέτο γνώσεων στο λογισμικό Rhino rs8, καθώς και βασικές αρχές του λογισμικού Grasshopper. Μέσα σε μόλις πέντε ημέρες σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν 16 αφηρημένα αντικείμενα, μέρος μια ενιαίας συνολικής μορφής διαφορετικών τοπολογιών συνθηκών, βάση διαφορετικών ψηφιακών τεχνικών σχεδιασμού και κατασκευής. Οι μετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν ολόκληρο τον παραγωγικό ψηφιακό κύκλο from file to factory, καθώς και να απομυθοποιήσουν την συγκεκριμένη θεματολογία. Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικά από τα τεμάχια της ενιαίας συνολικής τοπολογίας, καθώς και η σύνοψη του εργαστηρίου.
Στόχοι και μέθοδος του εγχειρήματος, η άσκηση
Στο επιχειρησιακό συνεχές της ψηφιακής συνθήκης [έννοιες - εργαλεία - παραγωγή] το σχεδιαστικό εγχείρημα του εργαστηρίου επικεντρώνεται σε τρία ζητήματα:
- συγκρότηση ενός συστήματος κανόνων που επιδέχεται παραλλακτικότητα
- επινόηση ενός δομοστατικού μοντέλου
- (ανα)τροφοδότηση των ψηφιακών εργαλείων με περιεχόμενο
Ομάδα φοιτητών : Γρηγοριάδης Γρηγόρης, Καλλικούνη Μαρία
Η συλλογική μορφή που κατατίθεται στους συμμετέχοντες στα πλαίσια της άσκησης, αφορά μια 'πολεοδόμηση' του ψηφιακού αντικειμένου. Κάθε τεμάχιο της αφαιρετικής και λείας επιφάνειας πολύπλοκης καμπυλότητας αποκτά διακριτή υφή απαντώντας στα τρία ζητήματα. Δημιουργείται έτσι μια καταγραφική απογραφή εργαλείων δυναμικής μοντελοποιησης, τεχνικών υλοποίησης και πιθανών εφαρμογών.
Σύνοψη Θεματικής
Οι αλλαγές που επιφέρουν οι νέες τεχνολογίες στο πεδίο της αρχιτεκτονικής σήμερα θεωρούνται συγκρίσιμες με αυτές της βιομηχανικής επανάστασης. Όπως γράφει ο Patrick Schumacher η αρχιτεκτονική την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σε φάση 'καινοτόμου προσαρμογής': το πεδίο του επιστητού επαν-εξοπλίζεται καθώς η πρακτική προσαρμόζεται στα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα του μετα-φορντισμού. Κεντρική θέση στη συζήτηση έχει λάβει η έννοια του παραμετρικού, που εκφέρεται πλέον σαν στυλ και σαν ερευνητικό πρόγραμμα εμβέλειας αντίστοιχης με του μοντέρνου κινήματος.
Διατηρώντας μια επιφύλαξη για την παραπάνω θέση το εργαστήριο αποσκοπεί σε μια επιχειρησιακή κατανόηση της τρέχουσας ψηφιακής συνθήκης. Η θέση που υιοθετείται είναι αυτή της παραμετρικής κοινότητας, της φαντασιακής καταρχάς ένταξης στην παγκόσμια κοινότητα των ερευνητών που καθορίζουν την αιχμή του πεδίου όπως τη συναντάμε σε μια σειρά δικτυακών τόπων και περαιτέρω στην ενεργή συμμετοχή με την οικειοποίηση εννοιών, μεθόδων και εργαλείων. Το παραμετρικό (κατά Schumacher) στυλ, αποκτά για μας ενδιαφέρον όταν γίνεται δημοκρατικό, στην κοινοπολιτεία του διαδικτύου, στους τόπους ανταλλαγής μορφογενετικών πειραμάτων και τις τράπεζες δεδομένων και εργαλείων που παρέχονται στη συλλογική πλατφόρμα, δωρεάν.
Αντικείμενο του εργαστηρίου αποτελεί η ground-up επινόηση γεωμετρικών παραμετρικών συστημάτων ικανών να παράγουν χωρικές και κατασκευαστικές δομές. Εστιάζοντας σε επιφάνειες διπλής καμπυλότητας, απαρτίζεται από δυο μέρη: μορφογενετικό και δομικό.
Το μορφογενετικό στέλεχος χρησιμοποιεί αναλογικά και ψηφιακά μέσα. Οι πειραματισμοί με αναλογικά μέσα αποτελούν σπουδές υλικών επιφάνειας που έχουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνουν καμπυλομοφία αλλά και να αναπτύσσονται στο επίπεδο σύμφωνα με τη μέθοδο 'curved folding' του Gregory Epps.
Ομάδα φοιτητών : Καστρινάκης Λευτέρης, Ζβές Κωνσταντίνος, Μπάκας Λουκάς
Στο ψηφιακό περιβάλλον εφαρμόζεται η μέθοδος 'morphogenetic surface structure / design surface' που αναπτύσσει ο Axel Killian: μοναδιαία τρισδιάστατα στοιχεία (modules) συναθροίζονται συνθέτοντας επιφάνειες διπλής καμπυλότητας .
Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί λογισμικό rhino και grasshopper, με έμφαση σε τεχνικές lofting | SECTIONING | tilling | Framing | CROSS FRAMING, καθώς και εφαρμογές είδη υπαρχόντων script που επιτρέπουν την παραμετρική προσαρμογή μονάδων στις ενδογενείς ιδιότητες των επιφανειών Nurbs.
Διδακτική Ομάδα
Αστέριος Αγκαθίδης, Lebanese American University (Βηρυτός - Φρανκφούρτη)
Σοφία Βυζοβίτη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος)
επικουρική διδασκαλία λογισμικού
Αλέξανδρος Τσολάκης (Φρανκφούρτη)
Κυριάκος Χατζηπαρασκευάς (Φρανκφούρτη)
Κριτές, ενδιάμεση παρουσίαση
Βασίλης Μπουρδάκης (ΤΑΜ ΠΘ)
Λόης Παπαδόπουλος (ΤΑΜ ΠΘ)
Σπύρος Παπαδόπουλος (ΤΑΜ ΠΘ)
Αλέξανδρος Ψυχούλης(ΤAΜ ΠΘ)
Κριτές, τελική παρουσίαση
Ζήσης Κοτιώνης (ΤAΜ ΠΘ)
Θεοκλής Καναρέλης (ΤΑΜ ΠΘ)
Αθηνα Σταυρίδου (EMΠ)
Τάσος Τέλλιος (ΑΠΘ)
Φοιτητικές Ομάδες
1.Ροβολής Φώτης, Γεωργίου Κώστας
2.Δημητρακοπούλου Αγγελική, Νικολάου Νικολέττα,
3.Ζαχαριάδου Άνια, Ντουρουντάκη Ναταλί
4.Γργηγοριάδης Γρηγόρης, Καλλικούνη Μαρία
5.Mehdi Salehi, Οδυσσέας Κουσκούκης
6.Καστρινάκης Λευτέρης, Ζβες Κωνσταντίνος, Μπάκας Λουκάς
7.Φλέσσα Μαρία , Ζούζουλα Εύη
8.Αλεξιάδου Σωτηρία, Αζαριάδη Στέλλα, Δημητρίου Μαίρη
9.Tσέρνος Πάρις-Αλέξανδρος, Πάτσιου-Μπουτουλούση Αναστασία
10.Tόλη Iλεάνα, Xαλαυτή Mυρσίνη
11.Κύρούδη Αρχοντία
12.Ιωάννου Αρχοντή, Μπαρού Λήδα
13.Ταμπάκη Δήμητρα, Μαυρογιάννη Βάσια
14.Νικολάκης Παναγιώτης, Τζώτζης Γιώργος
15.Αγγελίδου Τζένη, Βαλεντίνα Κάργα
16.Λαβαντσιώτης Γιώργος, Τσιλογιάννη Μαρία, Μπέρδος Γιώργος