ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΙ
26 Ιανουάριος, 2011
Πράσινη Αρχιτεκτονική
Ανασχεδιασμός και ενεργειακή αναβάθμιση των όψεων του πύργου WestendGate στην Φρανκφούρτη.
Ο πύργος WestendGate χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 70 και αποτέλεσε με τα 165 του μέτρα για αρκετά χρόνια το ψηλότερο κτίριο της Φρανκφούρτης. Σήμερα, σχεδόν 40 χρόνια μετά, αντιμετώπιζε μέχρι πρότινος, μια σειρά προβλημάτων που τον καθιστούσαν μη ελκυστικό σε ενοικιαστές και αγοραστές. Ξεπερασμένη αισθητική, υλική φθορά, ήλεκτρο-μηχανολογική παλαίωση, ενεργειακή αναποτελεσματικότητα μεταξύ άλλων.
Η αρχιτεκτονική πρόταση των αρχιτεκτόνων Just.Burgeff Architekten & Αστέριου Αγκαθίδη, που βρίσκετε λίγο πριν την αποπεράτωσή της, προβλέπει μια συνολική λύση. Περιλαμβάνει την αισθητική και συνάμα την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, προσδίδοντας του και πάλι τη χαμένη του αίγλη και ελκυστικότητα.
Η συνθετική ιδέα της όψης στοχεύει στην αναγλυφοποίηση των τεραστίων επίπεδων επιφανειών της. Συγκεκριμένα βασίζεται στο φαινόμενο Moiré και στο πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με πτυχωτά πάνελς, που παράλληλα μονώνουν το κτίριο, βάση των προδιαγραφών της EE. Χρησιμοποιήθηκαν εννέα διαφορετικά μήκη πτυχώσεων σε δύο διαφορετικά πλάτη, ούτως ώστε να σχηματιστούν κυματισμοί με τη διαδοχική σειριακή τοποθέτηση τους. Σημαντικός είναι ο ρόλος του φωτός καθώς μεταβάλει το οπτικό αποτέλεσμα του κυματισμού, ανάλογα με την ώρα, τη φωτεινότητα και την εποχή.Η οπτική εικόνα του κτιρίου συνεχώς μεταλλάσσετε.
Παράλληλα η επιπρόσθετη μόνωση που φέρουν μαζί τους τα νέα πάνελς μειώνουν το U value του κτιρίου στο 1,1 W/m2K από 2,1. Σε συνδυασμό με μερική ανανέωση του συστήματος θέρμανσης και κλιματισμού η συνολικές ενεργειακές ανάγκες του πύργου μειώνονται κατά 36%. Πέραν τούτου, στις νότιες ακμές του πύργου, και εκεί που δεν επιδέχεται έντονη σκίαση από τα γειτονικά κτίρια, τοποθετούνται σε κατακόρυφες λωρίδες φωτοβολταϊκά πάνελς, ικανά να παράγουν μέρος των ενεργειακών αναγκών του. Η τήρηση των παραπάνω ενεργειακών στόχων, επέτρεψαν στον πύργο WestendGate να πιστοποιηθεί ως Green Building, βάση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το παράδειγμα αυτό αποδεικνύει πως η πράσινη αρχιτεκτονική μπορεί να συμπορευτεί με σύγχρονο, πρωτοποριακό design λαμβάνοντας παράλληλα υπ' όψιν τις δυνατότητες των αναδυόμενων τεχνολογιών στην αρχιτεκτονική κατασκευή.
Πληροφορίες: http://www.a3lab.org/