ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ
12 Ιούνιος, 2013
spher(e)-cal ecological info point
Αντικείμενο σχεδιασμού αποτελεί ένα περιβαλλοντικό περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους.
Φοιτητές: Κάργιου Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου, Μιρτσόπουλος Ιωάννης, Παπασωτηρίου Φλώρα
Επιβλέποντες Καθηγητές: Αξαρλή Κλειώ, Βογιατζάκη Μαρία, Τζεκάκης Εμμανουήλ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία: Φεβρουάριος 2011
Αντικείμενο σχεδιασμού αποτελεί ένα περιβαλλοντικό περίπτερο στην πλατεία Αριστοτέλους. Η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί το κεντρικότερο σημείο της Θεσσαλονίκης και καθημερινά συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Βασικός στόχος είναι η προσέλκυση κόσμου για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του, σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα.
Ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας του περιπτέρου και η σωστή επιλογή θέσης, με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των Α.Π.Ε., ήταν τα βασικά κριτήρια για το αποτέλεσμα που ακολουθεί. Ο στόχος που τέθηκε ήταν η κατά το δυνατόν μέγιστη αξιοποίηση της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω φωτοβολταϊκών διατάξεων που θα προσαρτηθούν στο κέλυφος, και η εκμετάλλευση της θαλάσσιας αύρας. Με βάση λοιπόν την ετήσια ηλιακή ανάλυση που πραγματοποιήθηκε, επιλέχθηκε η τοποθέτηση του περιπτέρου στην ΝΔ πλευρά της Αριστοτέλους.
Σχετικά με τη μορφή του περιπτέρου, επιλέχθηκε ένας γεωδεσικός θόλος (geodesic dome), μία γεωμετρία αυστηρά καθορισμένη από μαθηματικές εξισώσεις, που αποτελείται από ισοσκελή τρίγωνα, γεγονός που την καθιστά στατικά ακλόνητη. Στην προκειμένη περίπτωση ο σκελετός του θόλου αποτελείται από ξύλινα στοιχεία τα οποία ενώνονται σε μεταλλικά αστέρια όπου και βιδώνονται. Κάθε τρίγωνο πληρώνεται από, επίσης ξύλινο, κούφωμα, στην εξωτερική μεριά του οποίου υπάρχουν διατάξεις περσίδων με δυνατότητα περιστροφής γύρω από τον άξονα τους, ανάλογα με τη χρήση στο εσωτερικό του περιπτέρου (π.χ. πλήρη συσκότιση) και την εποχή. Η διάμετρος του θόλου είναι 9m, ενώ είναι βυθισμένος 1m, δημιουργώντας έναν ημιυπόγειο χώρο όπου τοποθετούνται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις του περιπτέρου, οι οποίες είναι και επισκέψιμες. Το επίπεδο της έκθεσης βρίσκεται στο +1,5m και η πρόσβαση σε αυτή επιτυγχάνεται με μια ράμπα η οποία ακολουθεί τη γραφική απεικόνιση του "π".
* π = 3.14159265
Από το επίπεδο της έκθεσης υπάρχει η δυνατότητα χρησιμοποιώντας κανείς τον ανελκυστήρα να ανέλθει στa +5,40m, όπου και θα συναντήσει τη δεύτερη ράμπα του περιπτέρου. Αυτή επίσης ακολουθεί τη γραφική απεικόνιση του "π", τέμνει το κέλυφος του περιπτέρου και καταλήγει στο επίπεδο της πλατείας, ενώ αναρτάται από το ανώτερο σημείο του θόλου.
Για τις ανάγκες του περιπτέρου σε ηλεκτρική ενέργεια, και καθώς αυτό θέλουμε να είναι ενεργειακά αυτόνομο, κάνουμε χρήση ορισμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που εκμεταλλεύονται τις ανανεώσιμες πηγές.
Αρχικά, εκμεταλλευόμενοι την αιολική ενέργεια που μας προσφέρει η θαλάσσια αύρα και ο Βαρδάρης (λόγω της θέσης του περιπτέρου στο παράκτιο κομμάτι της πλατείας Αριστοτέλους), παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με τις ανεμογεννήτριες που διαλέγουμε να τοποθετήσουμε στο ΝΑ και ΒΔ τμήμα της σφαίρας, στα σημεία που ο σκελετός σχηματίζει κόμβους.
Επίσης, μια άλλη πηγή ενέργειας που εκμεταλλευόμαστε ώστε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια, είναι φυσικά η ηλιακή. Τοποθετώντας φωτοβολταϊκά εύκαμπτης μορφής προσκολλημένα στις περσίδες του Ν και ΝΔ τμήματος της σφαίρας, πετυχαίνουμε την βέλτιστη παραλαβή της ηλιακής ακτινοβολίας κατά την διάρκεια της ημέρας.
Η αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από τα παραπάνω συστήματα, γίνεται σε συσσωρευτές που βρίσκονται στο ημιυπόγειο του περιπτέρου. Και φτάνει ως εκεί, μέσα από καλωδιώσεις που συλλέγουν το ρεύμα από τα συστήματα από όλη την επιφάνεια της σφαίρας και τρέχουν στο εσωτερικό αυτής κρυμμένες στον ξύλινο σκελετό του κτιρίου.
Για την θέρμανση και ψύξη του περιπτέρου μας, επιλέγουμε σύστημα ενδοδαπέδιων σωληνώσεων που τροφοδοτείται από μια γεωθερμική αντλία θερμότητας.
Ο φυσικός δροσισμός του περιπτέρου μας επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας δύο κινητήριες δυνάμεις του αέρα. Η μία είναι η διαφορά θερμοκρασίας που κινεί τον θερμότερο αέρα με κατεύθυνση προς τα πάνω (φαινόμενο της καμινάδας), και η άλλη είναι θαλάσσια αύρα που είναι ένα από τα κλιματικά δεδομένα της περιοχής μελέτης μας.
Όσον αφορά στην θαλάσσια αύρα, αυτήν την εκμεταλλευόμαστε για τον διαμπερή αερισμό του κτιρίου, δημιουργώντας ανοιγόμενα τμήματα στην περιφέρεια του σφαιρικού κελύφους μας. Όταν λοιπόν αυτά είναι ανοιχτά, επιτυγχάνεται ανανέωση του αέρα του χώρου αλλά και ο δροσισμός αυτού την θερμή περίοδο.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.