ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχές 2012
15 Μάρτιος, 2013
(145.12) Κέντρο έρευνας και καινοτομίας Πανεπιστημίου Κύπρου
Εμπνευσμένο από το σύμβολο του Ασκληπιού, το κτίριο συγκροτείται από μία πτυχωτή κορδέλα, που τυλίγεται γύρω από έναν τραπεζοειδούς σχήματος όγκο.
Φοιτήτρια : Ματσούκα Μαρία,Χαρχαρή Νεφέλη
Επιβλέπων: Ν. Τσινίκας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία Παρουσίασης : 27 Σεπτεμβρίου 2012
Το πανεπιστήμιο της Κύπρου στη Λευκωσία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Στα πλαίσια αυτού προβλέπεται να χτιστεί ένα Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο χωροθετείται πλησίον της Δυτικής εισόδου της πανεπιστημιούπολης. Το οικόπεδο στο οποίο θα ανοικοδομηθεί είναι σχήματος τριγωνικού και εκτάσεως της τάξης των 7.000m2. Νότια και δυτικά συνορεύει με το δρόμο, ενώ στην ανατολή γειτνιάζει με το συγκρότημα του πολυτεχνείου, το οποίο βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προμελέτης. Στο Βορρά βρίσκεται η απόληξη του οικοπέδου που συσχετίζεται άμεσα με το Belvedere, έναν κεντρικό πεζόδρομο που διασχίζει κατά μήκος την πανεπιστημιούπολη και συνδέει τα βασικά κτιριακά συγκροτήματα μεταξύ τους.
Εμπνευσμένο από το σύμβολο του Ασκληπιού, το κτίριο αποτελείται από δύο διαφορετικά στοιχεία, τα οποία, όμως, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Μία πτυχωτή κορδέλα τυλίγεται γύρω από έναν τραπεζοειδούς σχήματος όγκο. Από το Νότο προς το Βορρά, ο όγκος αρχίζει να περιορίζεται ολοένα και περισσότερο από την κορδέλα. Το αποτέλεσμα είναι, αφ' ενός να ασκούνται δυνάμεις, οι οποίες τον παραμορφώνουν και αφ' ετέρου το κτίριο να προσαρμόζεται στην υψομετρική διαφορά του οικοπέδου, η οποία στον άξονα Βορρά - Νότου φτάνει τα 10m. Η κορδέλα κατά κανόνα αγγίζει το έδαφος, εκτός από ένα σημείο, όπου αιωρείται, δημιουργώντας μία στεγασμένη, βαθμιδωτή πλατεία, που εκτός των άλλων, αποτελεί πρόσβαση προς το πολυτεχνείο.
Όσον αφορά το εσωτερικό του κτιρίου, βασική πρόθεση υπήρξε η κλιμάκωση της προσβασιμότητας του χώρου. Έτσι, στο ισόγειο τοποθετούνται οι δημόσιες λειτουργίες, ενώ σταδιακά, στα υπόλοιπα επίπεδα περιορίζεται η πρόσβαση. Η κεντρική είσοδος γίνεται από τη νότια πλευρά, ενώ στη βόρεια υπάρχει μία δεύτερη είσοδος για τους εργαζομένους. Στον όγκο τοποθετείται το μεγαλύτερο κομμάτι των εργαστηρίων, ενώ στην κορδέλα κατά βάση συναντούμε γραφεία και κοινόχρηστους χώρους για το προσωπικό. Τέλος, οι υπαίθριοι χώροι που προκύπτουν στην πάνω πλευρά του όγκου μπορούν να χρησιμοποιούνται για να εκτονώνονται οι δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα εντός του κτιρίου.
Σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό έπαιξε και το κατασκευαστικό κομμάτι. Ο όγκος είναι μία σύμμικτη κατασκευή, ενώ η κορδέλα αποτελείται από ένα μεταλλικό δικτύωμα επικαλυμμένο με alucobond. Τα πέντε κλιμακοστάσια από οπλισμένο σκυρόδεμα χρησιμεύουν για να στηρίξουν τόσο τη σύμμικτη, όσο και τη μεταλλική κατασκευή. Αυτά, καθώς και κάποια οριζόντια δικτυώματα, τα οποία ξεκινούν από τον όγκο και καταλήγουν στην κορδέλα, συμβάλλουν στην ενοποίηση του οικοδομικού συστήματος.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.