ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(140.13) Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης-Terminal 2

04 Μάρτιος, 2014

(140.13) Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης-Terminal 2

Θέμα αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι μια νέα πρόταση για το νέο κτίριο του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, το Terminal 2.

English version

Φοιτητής : Παπαχρήστος Στέργιος
Επιβλέπων Καθηγητής: Παπακώστας Γεώργιος
Πολυτεχνική Σχολή ΑΠΘ
Ημερομηνία παρουσίασης : Φεβρουάριος 2013

 

 

Είναι φανερή πλέον η ανάγκη επέκτασης του Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση για μετακίνηση μέσω αυτού. 'Ήδη έχουν ξεκινήσει τα έργα για την επέκταση του ενός από τους δυο αεροδιαδρόμους που διαθέτει το αεροδρόμιο "Μακεδονία", ώστε να δέχεται τα μεγαλύτερα αεροσκάφη. Αυτό με τη σειρά του, όπως και αύξηση του επιβατικού κοινού θα δημιουργήσει την ανάγκη για νέες υποδομές και εγκαταστάσεις. Για αυτό το λόγο έγινε η πρόταση ενός επιπλέον Terminal από το γραφείο "Doxiadis Associates". Θέμα αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι μια νέα πρόταση για το νέο κτίριο του Αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, το Terminal 2. Ο σχεδιασμός έγινε με στόχο την ομαλή λειτουργία του αεροσταθμού, την καλή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, τη δημιουργία ευχάριστων χώρων για αυτό, ή άλλους χρήστες, εργαζόμενους κτλ.

concept
Μια από της αρχικές σκέψεις για το σχεδιασμό αυτού του αεροσταθμού είναι η απλή διάταξη λειτουργιών για τη διευκόλυνση του προσανατολισμού του επιβατικού κοινού. Έτσι επιλέχθηκε αρχικά ο πιο απλός τύπος αεροσταθμού, ευθύγραμμου σχήματος, όπου υπάρχει η δυνατότητα απλής διάταξης λειτουργιών. Αυτός ο τύπος έχει όμως ένα αρνητικό στοιχείο, και αυτό είναι ο μικρός αριθμός των μόνιμων θέσεων στάθμευσης αεροσκαφών. Αυτό το ζήτημα λύνεται προκαλώντας μια παραμόρφωση στο σχήμα δημιουργώντας μια καμπύλη. Υστέρα παραμορφώνεται επιπλέον το σχήμα, δημιουργώντας μια ακόμη καμπύλη, αυτή τη φορά όμως με αντίθετο προσανατολισμό, δημιουργώντας ένα "S", δίνοντας έτσι επιπλέον δυναμισμό και ενδιαφέρον στο σχήμα του κτιρίου. Στη συνέχεια προσαρμόζεται το σχήμα βάση του απαιτούμενου χώρου του κτιριολογικού προγράμματος, Λεπταίνουν οι άκρες και δημιουργούνται οπές στο κέντρο του σχήματος δίνοντας φυσικό φωτισμό και αερισμό στο κτίριο. Τέλος καμπυλώνοντας το σχήμα και στη 3η διάσταση επιτυγχάνεται ο επιθυμητός συμβολισμός του κτιρίου,ο οποίος χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και κίνηση.

Στο κτίριο ενσωματώνεται και σταθμός εξυπηρέτησης για τη θαλάσσια συγκοινωνία που προγραμματίζεται να ξανά τεθεί σε λειτουργία τα επόμενα έτη.

συμβολισμός
Ο νέος αεροσταθμός χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και κίνηση. Το νέο κτίριο αντιπροσωπεύει την νέα εποχή για την περιοχή της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, μια εποχή ανάκαμψης, προόδου και ανάπτυξης. Με την επέκταση ο Διεθνής Αερολιμένας Θεσσαλονίκης "Μακεδονία" φιλοδοξεί να γίνει σημαντικός διεθνής κόμβος εμπορικής και τουριστικής σημασίας, επηρεάζοντας θετικά όλη την περιοχή της Θεσσαλονίκης.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital