ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχες 2013
13 Ιούνιος, 2014
185.13 Διαμόρφωση της ανατολικής πλευράς των τειχών
Η Αρχιτεκτονική σχολή Χανίων στο όριο παλαιάς και νέας πόλης.
Φοιτητές : Αλυγίζος Ανδρέας, Κορωναίος Γεώργιος
Επιβλέποντες: Μπούκη Μπαμπάλου-Νουκάκη
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο/ Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 13 Μαρτίου 2013
Διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής τάφρου στα Χανιά, με στόχο την ενοποίηση των επιμέρους τμημάτων των ενετικών τειχών και τη συνολική τους ανάδειξη. Η προσπάθεια αναζωογόνησης της περιοχής ενισχύεται από τη μεταφορά του τμήματος αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Κρήτης, και η χωροθέτησή του στην περιοχή μελέτης.
Η παρούσα διπλωματική εστιάζει στη σχέση της πόλης των Χανίων με τα τείχη, η οποία σήμερα κρίνεται προβληματική και αποτελεί μια πρόταση για την αποκατάσταση αυτής. Τα ενετικά τείχη της πόλης και η συνολική ζώνη της τάφρου αποτελούν ένα τμήμα αρκετά ευδιάκριτο το οποίο σηματοδοτεί και το χωρισμό σε παλιά και νέα πόλη. Η ζώνη αυτή ασφαλώς αποτελεί ένα πολύ ισχυρό όριο, το οποίο πέρα από κάποιες προσπάθειες ένταξης στον ιστό με κάποια δημόσια κτίρια, παραλμβάνει δευτερέυουσες χρήσεις και διαδρματίζει ρόλο κομπάρσου στη λειτουργία της πόλης. Χαρακτηριστική είναι η υποβαθμισμένη εικόνα που παρουσιάζει η ανατολική πλευρά των τειχών. Οι αποκομμένοι προμαχώνες, η εγκατάλειψη των αναχωμάτων και η κατάλειψη των ελεύθερων χώρων από αυτοκίνητα, εντείνει τη μηδενική διάθεση εκμετάλλευσης και ανάδειξης της περιοχής των τειχών.
Η πρότασή μας έχει σαν στόχο την ανατροπή της κατάστασης που περιγράφεται, την ανάδειξη της περιοχής των τειχών ως στοιχείο μνήμης και αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας της πόλης των χανίων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η ενοποίηση των επιμέρους τμημάτων και η αντίληψη τους ως ένα ενιαίο σύνολο από τον περιπατητή είτε αυτός είναι μόνιμος κάτοικος της πόλης είτε επισκέπτης.
Για να επιτευχθεί η παραπάνω πρόθεση προβαίνουμε στην κατεδάφιση του ξενοδοχείου Κρήτη και την εκσκαφή της επιχωμάτωσης στην οδό οδό Νικηφόρου Φωκά έτσι ώστε η ανατολική τάφρος να επανέλθει ξανά στην αρχική της κατάσταση. Στο επίπεδο αυτό διαμορφώνεται ένας χώρος πρασίνου ο οποίος ξεκινά από το κέντρο και οδηγεί ως τη θάλασσα, η οποία πλεόν εισχωρεί σε τμήμα της τάφρου όπως και στο παρελθόν, ενώ η είσοδος στην παλιά πόλη από το σημείο εκείνο γίνεται μέσω κατασκευής που επιτρέπει την κίνηση πεζών και αυτοκινήτων. Στο επίπεδο της παλιάς πόλης, εσωτερικά των τειχών, η ενοποίηση των επιμέρους τμημάτων πραγματοποιείται με τη δημιουργία μιας δημόσιας κίνησης που τρέχει παράλληλα με το τείχος στο χείλος αυτού. Δίνοντας έμφαση στη γραμμικότητά του και στην ύπαρξη του σαν χωρικό όριο, επιδιώκεται η σύλληψή του σαν μέσο ενοποίησης και όχι διαχωρισμού.
Τα άκρα της διαδρομής σηματοδοτούνται από δύο χρήσεις, οι οποίες την τροφοδωτούν ενώ παράλληλα τροφοδωτούνται από αυτήν, ένα ανοικτό-υπαίθριο θέατρο και το κτίριο της αρχιτεκτονικής σχολής των Χανίων.
Όσον αφορά τις δύο αυτές χρήσεις, το γενικότερο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται δεν έρχεται να επιβληθεί στο χώρο, αλλά να ενισχύσει το χαρακτήρα του και να συμπληρώσει τη μορφολογία του. Κατ'αυτή την έννοια, το κτίριο της αρχιτεκτονικής σχολής υποβαθμίζεται υψομετρικά, και ακολουθεί τη γραμμικότητα του τείχους, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην αντιπαραβάλλεται σε αυτό. Αναπτύσεται σε δύο επίπεδα, το ψηλότερο από τα οποία συνεχίζει ως δημόσιος υπαίθριος χώρος που εκτονώνει τη δημόσια κίνηση και ταυτόχρονα λειτουργεί ως επέκταση της λειτουργίας της σχολής. Αναφορικά με το θέατρο, χωροθετείται δίπλα στα νεώρια τα οποία συνθέτει σε ένα σύνολο μαζί με το παραθαλάσσιο προμαχώνα. Τόσο ως υλικότητα όσο και σαν σχεδιασμός, αφομοιώνεται από το περιβάλλον του, δημιουργώντας μία, καθόλα φυσική απόληξη.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.