ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(125) Kτήριο μικτών χρήσεων στην Ξάνθη

01 Οκτώβριος, 2010

(125) Kτήριο μικτών χρήσεων στην Ξάνθη

Στόχος είναι η ένταξη ενός κέντρου συνάθροισης, εργαστηρίων και επαγγελματικών χώρων σε αστικό κενό της Ξάνθης.

Ομάδα μελέτης: Βογιατζή Κατερίνα, Καμπούρη Κυβέλη, Ρήγα Μαρία
Επιβλέποντες καθηγητές: Εξαρχόπουλος Π., Παπαγιαννόπουλος Γ., Αγγελής Γ.
Ημερομηνία υποστήριξης: 9 Ιουλίου 2009
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης 

Το κτίριο έχει ως πρώτο στόχο την εξυπηρέτηση μιας επιθυμίας μας ως φοιτήτριες αρχιτεκτονικής στην Ξάνθη. Η επιθυμία αυτή είναι η υλοποίηση ενός χώρου ο οποίος λειτουργεί ως εργαστήριο για αρχιτέκτονες. Το εργαστήρι αυτό απευθύνεται σε απόφοιτους της σχολής μας, απόφοιτους του τμήματος των ηλεκτρολόγων μηχανολόγων και των πολιτικών μηχανικών, όπου μπορούν να εργάζονται και να συνεργάζονται μεταξύ τους δίνοντας ως αντάλλαγμα ένα μικρό αντίτιμο. Κύριο μέλημα είναι η δημιουργία μέσω της μελέτης μας ενός χώρου συνεργασίας, όπου μεταφέρεται το κλίμα της σχολής, το οποίο χαρακτηρίζεται από πνεύμα ομαδικότητας.

Φανταζόμαστε λοιπόν, ένα κτίριο με δημόσιο χαρακτήρα στο κέντρο της Ξάνθης. Μια πόλη σαν την Ξάνθη με έντονο το πολιτιστικό στοιχείο, μας δίνει το  κίνητρο να εμπλουτίσουμε το κτιριολογικό μας με πολιτιστικά εργαστήρια, όπως εργαστήριο σχεδίου, εργαστήριο φωτογραφίας, χειροτεχνίας και μια βιβλιοθήκη, η οποία αφορά τις δραστηριότητες του κτιρίου απευθυνόμενη ωστόσο στο ευρύ κοινό. Η τοποθεσία του οικοπέδου μας στο κέντρο της πόλης (εικ.1), όπου οι χρήσεις είναι η επαγγελματική στέγαση και το εμπόριο, μας προτρέπει να τοποθετήσουμε στο κτίριο γραφεία για ιδιωτική χρήση καθώς και τα γραφεία του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ. Το κτιριολογικό συμπληρώνεται από το εμπόριο, μια αίθουσα διαλέξεων, έναν χώρο περιοδικών και μόνιμων εκθέσεων, μια καφετέρια και τέλος έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης ικανό για να εξυπηρετήσει τους χρήστες του κτιρίου. 

 

diplomatiki.94.2010.1.jpg

 

Το οικόπεδο που επιλέχτηκε δημιουργήθηκε με τη συνένωση τριών γειτονικών οικοπέδων. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι τα εξής: συνολική επιφάνεια 1412 μ², συντελεστής δόμησης 3, συντελεστή κάλυψης 70%, μέγιστο ύψος 23μ και ιδεατό στερεό.

Οι βασικές χαράξεις που θα μας οδηγήσουν στη σύνθεση του κτιρίου προκύπτουν από τους βασικούς άξονες του οικοπέδου. Ο κυρίαρχος όγκος, παράλληλος στο δρόμο της Τσιμισκή διατηρεί το αυστηρό της μέτωπο και απομακρύνεται από το πίσω κτίριο, δημιουργώντας έναν ακάλυπτο. Ο δεύτερος είναι εγκάρσιος στον πρώτο και παράλληλος στον δρόμο της Πλάτωνος. 

 

diplomatiki.94.2010.5.jpg

 

Μέσα στον σφιχτό αστικό ιστό συνθέτουμε το κτίριο ώστε να δώσει μια ανάσα κενού, αυτό επιτυγχάνεται με την δημιουργία της αυλής στην στάθμη του ισογείου και τη διατήρηση όλων των προσβάσεων προς αυτή. Η διαμόρφωση του ισογείου είναι το κύριο μέλημά μας (εικ. 5). Η δημιουργία της διώροφης στοάς με την υποχώρηση της όψης, η διατήρηση της οπτικής επαφής του περιπατητή με την εσωτερική αυλή, η επιλογή της τοποθέτησης στο ισόγειο χώρων δημόσιου χαρακτήρα και οι ευδιάκριτες προσβάσεις προς την αυλή με αφαίρεση όγκου κτιρίου επιτρέπουν την εισχώρηση της ζωής του δρόμου μέσα σε αυτή, η οποία εμπλουτίζεται με φύτευση και αναψυχή από την καφετέρια του ορόφου.

Η διάταξη των χρήσεων αποφασίζεται με βάση τον χαρακτήρα της περιοχής (εικ.2). Στο ισόγειο τοποθετούνται όλες οι δημόσιες λειτουργίες και η είσοδος. Στον 1ο όροφο τοποθετούνται τα ιδιωτικά γραφεία, η καφετέρια και τα γραφεία του ΤΕΕ και του ΣΑΔΑΣ. Από τον 2ο όροφο και πάνω το κτίριο μοιράζεται στις δύο βασικές λειτουργίες. Στον όγκο της Τσιμισκή τοποθετούνται τα εργαστήρια των μηχανικών, στον όγκο της Πλάτωνος τα πολιτιστικά εργαστήρια, ενώ στην κορύφωση τοποθετείται η βιβλιοθήκη (εικ.6).

 

diplomatiki.94.2010.2.jpg

diplomatiki.94.2010.6.jpg

 

Στο κτίριο γίνεται ευδιάκριτη η μικροκλίμακα, η οποία δανείζεται αναλογίες από τις μικρές αποθήκες που βρίσκονται στην γειτονική περιοχή.  Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το εμφανές μπετό, ο σοβάς, το τούβλο και τα μεταλλικά πάνελ. Ένα άλλο έντονο χαρακτηριστικό του κτιρίου είναι το χρώμα. Οι  χώροι χαρακτηρίζονται από ποικιλία χρήσεων και χρηστών, ενεργητικότητα και εναλλαγές για αυτό και διαφοροποιούνται ως προς την γεωμετρία τους (εικ.7, εικ.8).

 

diplomatiki.94.2010.7.jpg

diplomatiki.94.2010.8.jpg

 

Τέλος, το κτίριο σχεδιάστηκε ώστε να ικανοποιεί ενεργειακές απαιτήσεις. Ο άμεσος φυσικός αερισμός επιτυγχάνεται λόγω του στενού του πλάτους και της επιλογής πολλών ανοιγόμενων παραθύρων.  Ο σωστός ηλιασμός επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση των λειτουργιών σε ευνοϊκό προσανατολισμό. Συγχρόνως υπάρχει η δυνατότητα της ρύθμισής του από  περιστρεφόμενες περσίδες. Η υποχώρηση της νότιας όψης στο κομμάτι των εργαστηρίων τα προφυλάσσει από τη ζέστη τους θερινούς μήνες και το έντονο ανεπιθύμητο φως. Ο ευνοϊκός φωτισμός του βορρά εισχωρεί εύκολα στο εσωτερικό με την τοποθέτηση μεγάλων ανοιγμάτων (εικ. 9). Όλα αυτά συντελούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην λειτουργία του κτιρίου με την μικρότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον. 

 

diplomatiki.94.2010.9.jpg  

 

Κτιριολογικό πρόγραμμα:

φουαγιέ - πληροφορίες   86 μ²
έκθεση   272 μ²
Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με φουαγιέ   336 μ²
2 καταστήματα   87 μ²
καφετέρια   70 μ²
γραφεία ΤΕΕ   441 μ²
διοίκηση   24 μ²
εργαστήρια μηχανικών (πολιτικών, ηλεκτρολόγων)  307 μ²
εργαστήρια αρχιτεκτόνων   167  μ²
κοινόχρηστα εργαστήρια μηχανικών   283 μ²
εργαστήριο φωτογραφίας   185 μ²
εργαστήριο ζωγραφικής   185 μ²
εργαστήριο χειροτεχνίας   65 μ²
βιβλιοθήκη   263 μ²
μικρό κυλικείο με έκθεση   71 μ²
8 γραφεία   441 μ²
αποθήκες   286 μ²
βοηθητικοί χώροι - κινήσεις   517 μ²
ΣΥΝΟΛΟ   3910 μ² (με προσαυξήσεις   4240 μ²)

 

diplomatiki.94.2010.10.jpg

 

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ: Θέλοντας να αναδείξουμε τις πιο φρέσκιες και ζωντανές ιδέες στην αρχιτεκτονική , καλούμε όλους τους νέους αρχιτέκτονες να μας στείλουν προς δημοσίευση την διπλωματική τους εργασία.
Συμμετοχή & Βραβεία 2009 - 2010
>>>

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital