ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

07 Νοέμβριος, 2010

(131) Διαδρομή – Μουσείο Γεωλογικής Ιστορίας Σαντορίνη

Ανάδειξη του ηφαιστειογενούς τοπίου στα πλαίσια μίας πορείας-κατάβασης όπου αρθρώνονται οι χώροι του  μουσείου.

Φοιτητής: Καψιμάλης Αλέξανδρος
Επιβλέπων  Καθηγητής: Παπαϊωάννου Τάσης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : 20/07/2009

 

diplomatiki.106.2010_01.jpg



Το θέμα της διπλωματικής αφορά περιοχή που βρίσκεται στη Σαντορίνη και συγκεκριμένα στον οικισμό των Φηρών, δηλαδή την πρωτεύουσα του νησιού. Η περιοχή αυτή αποτελεί πρώην λατομική ζώνη εξόρυξης θηραϊκής γης και ελαφρόπετρας. Έχει άμεση οπτική επαφή με το ηφαίστειο και την υπόλοιπη Καλντέρα του ηφαιστείου, ενώ παράλληλα αποτελεί το υποβαθμισμένο δυτικό όριο της νότιας εισόδου του οικισμού.

 

diplomatiki.106.2010_02.jpg


Εντός του λατομικού χώρου διασώζεται κτιριακός όγκος, βιομηχανικού χαρακτήρα, που αποτελούσε μονάδα αποξηράνσεως, λειοτριβίσεως και ενσακκίσεως του παραγόμενου προϊόντος.

 

diplomatiki.106.2010_03.jpg


Προτείνεται μία διαδρομή εντός της πρώην λατομικής ζώνης, στην οποία ο επισκέπτης-περιπατητής μέσα από την κίνηση και την εναλλαγή υπαίθριων, κλειστών και υπόσκαφων χώρων που διαμορφώνονται στα πλαίσια της πρότασης,  βιώνει το τοπίο και τον χώρο ως ένα ανοικτό-ζωντανό μουσείο γεωλογικής ιστορίας. Επίσης αναλύεται και αποκαθίσταται το υπάρχον βιομηχανικό κέλυφος και εντάσσεται στην διαδρομή-χάραξη.

 

diplomatiki.106.2010_04.jpg

 

diplomatiki.106.2010_05.jpg


 

diplomatiki.106.2010_06.jpg



Αναλυτικότερα, δημιουργείται μία βασική πορεία που ενώνει το επίπεδο της εισόδου του οικισμού με το κατώτερο επίπεδο του κτιρίου διατρέχοντας τον λατομικό χώρο. Η πορεία αυτή αποτελείται από τα εξής μέρη:

Το ''πλάτωμα'', το οποίο βρίσκεται στο ανώτερο επίπεδο της κίνησης δηλαδή στο επίπεδο του δρόμου-πεζοδρόμου που οδηγεί-φεύγει από τα Φηρά. Ο χώρος αυτός αποτελεί την αρχή της πορείας. Παραλαμβάνει τον επισκέπτη και τον ενημερώνει για τη συνέχεια της κίνησης.

Το ''τείχος'' αποτελεί την τεχνητή συνέχεια του λαξευμένου φυσικού τείχους του πάρκου που ορίζει το όριο με τον δρόμο. Πίσω από το τείχος ξεκινά πορεία κατάβασης μέσω διαμήκους ράμπας ή κατακόρυφου κλιμακοστασίου-ανελκυστήρα. Ο περιπατητής βυθίζεται σταδιακά εντός του τεχνητού βράχου καταλήγοντας σε έναν υπόσκαφο χώρο 25 μέτρα χαμηλώτερα από το επίπεδο του πλατώματος.

Ο ''άξονας'' αποτελεί την ευθεία γραμμή που ενώνει τον υπόσκαφο χώρο του τείχους με το κτίριο-μουσείο. Τέμνει κάθετα το κτίριο, διατρέχοντάς το και συνεχίζοντας στην απόλυτη θέα στα βράχια της Καλντέρας.

 

diplomatiki.106.2010_07.jpg 



Στο εσωτερικό του κτιρίου και καθ'ύψος βρίσκονται χώροι της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, χώρος πολλαπλών δραστηριοτήτων, πληροφορίες, αναψυκτήριο, πωλητήριο, βοηθητικοί χώροι κ.α. Μπροστά από το κτίριο προς τη θέα τοποθετείται ανοικτό θέατρο ακολουθώντας την έντονη κλίση του εδάφους.

 

diplomatiki.106.2010_08.jpg

diplomatiki.106.2010_09.jpg



Τέλος τα ''θραύσματα'' αποτελούν τεχνητές κατασκευές που διασπείρουν τον επισκέπτη μέσω μίας ελεύθερης πορείας στο υπόλοιπο πάρκο. Σε αυτό που τοποθετείται αριστερά του κεντρικού κτιρίου προς τον οικισμό στεγάζονται οι χώροι της δοιήκησης. Στα υπόλοιπα προς την αντίθετη κατεύθυνση εκτίθενται πετρώματα από τα υπόλοιπα νησιά του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου. (Μήλος, Νίσηρος, κ.α.)

 

diplomatiki.106.2010_10.jpg



Κύριο μέλημα της μελέτης είναι η ελάχιστη επέμβαση στο έντονο ηφαιστειογενές τοπίο με σκοπό την διατήρηση και την ανάδειξή του. Ο ιδιαίτερος χειρισμός της κλίμακας, των σχημάτων, του χώρου,  της μορφής και της υλικότητας συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital