ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
2009-10
06 Φεβρουάριος, 2011
(160) Στάδιο στην περιοχή του ελληνικού
Το θέμα της διπλωματικής αφορά την περιοχή του Ελληνικού Αττικής. Λαμβάνοντας υπ'όψην το Διεθνή Διαγωνισμό Ιδεών για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, προτείνεται η δημιουργία μιας ζώνης αθλητικών δραστηριοτήτων στο βόρειο τμήμα του Ελληνικού.
Σπουδάστριες : Ζιώγου δήμητρα - Παλαιολόγου Πολυξένη
Επιβλέποντες καθηγητές : Καραδήμας κωνσταντίνος - Παπαιωάννου Τάσης
Σύμβουλοι καθηγητές : Τζιτζάς Μ. - Σερράος Κ. - Γαντές Χ.
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών - Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : 06/07/2010
ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ
Το θέμα της διπλωματικής αφορά την περιοχή του Ελληνικού Αττικής και συγκεκριμένα την έκταση του παλιού αερολιμένα. Λαμβάνοντας υπ'όψην το Διεθνή Διαγωνισμό Ιδεών για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, προτείνεται η δημιουργία μιας ζώνης αθλητικών δραστηριοτήτων στο βόρειο τμήμα του Ελληνικού.
Προτείνουμε λοιπόν τη δημιουργία ενός πάρκου μέσα στο οποίο εντάσσεται ένα στάδιο χωρητικότητας 32.000 ατόμων. Δημιουργείται λοιπόν μία ζώνη αθλητικών δραστηριοτήτων που ξεκινά απο απο τη λεοφώρο Βουλιαγμένης και κατεβαίνει μεχρι το παραλιακό μέτωπο, περιλαμβάνοντας τα ήδη υπάρχοντα ολυμπιακά ακίνητα που μέχρι σήμερα παραμένουν εγκαταλελειμμένα. Ένα πάρκο ανοιχτό προς του κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο.
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΥ
Το στάδιο που τοποθετείται στο δυτικό άκρο αυτής της ζώνης, και συγκεκριμένα επί της λεοφώρου βουλιαγμένης, αποτελεί το βασικό μας πυρήνα γύρω από το οποίο έχει διαμορφωθεί ο περιβάλλοντας χώρος ο οποίος μέσα απο τις πορείες που εχουν διαμορφωθεί υποδέχεται τον κόσμο που θα το επισκεφτούν. Μέσα λοιπόν απο αυτές τις πορείες το πλήθος προσεγγίζει το στάδιο όπου ο περιμετρικός διάδρομος κίνησης το διοχετεύει, μέσα από συγκεκριμένες εισόδους στο εσωτερικό του σταδίου.
ΑΡΧΕΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Το στάδιο καθαυτό δημιουργήθηκε από την κεντρική ιδέα ενός ισχυρού κελύφους που στην πραγματικότητα είναι το έδαφος που αποκολάται και ορθώνεται σχηματίζοντας κάθετα όρια. Λαμβάνωντας υπ' όψη πολλές σημαντικές παραμέτρους , όπως ο προσανατολισμός, ο ηλιασμός και ο αερισμός, καθώς επίσης και η πρόσβαση του πλήθους σε αυτό, τα κάθετα αυτά όρια σπάνε και αφήνουν κενά που εξυπηρετούν αυτές τις ανάγκες.
Δημιουρήθηκαν λοιπόν δύο επικρατούσες όψεις , προς ανατολή και δύση. Ενω προς βορρά και νότο μένει ανοιχτό, και για να επιτρέπει τον άνετο ηλιασμό του χλωροτάπητα αλλά και τον αερισμό του. Η ανατολική όψη αποτελεί ένα σαφές όριο μεταξύ σταδίου και αστικού ιστού, ενώ το δυτικό μέτωπο προστατεύει τον πυρήνα του σταδίου από τον απογευματινό ήλιο. Οι όψεις επιπλέον αποτελούνται από επιμέρους κάθετα τοιχεία, διπλής καμπυλότητας που σταδιακά απομειώνουν το ύψος τους.
Το κάτω διάζωμα είναι βυθισμένο στο έδαφος (συνολικής χωρητικότητας 20.000 ατόμων), ενισχύοντας την αίσθηση της συνέχειας του περιβάλλοντος χώρου , ενώ το άνω διάζωμα (συνολικής χωρητικότητας 12.000 ατόμων), στηριζόμενο σε πλαισιωτούς φορείς φαίνεται να αιωρείται.
Το συνολικό ελλειψοειδές σχήμα του σταδίου έχει προκύψει από το συνδιασμό τεσσάρων ελλείψεων. Στην πρώτη εγγράφονται τα τρία μεσαία τοιχεία της κάθε πλευράς, στη δεύτερη τα δύο ακραία τοιχεία της κάθε πλευράς, ενώ στην τρίτη και τέταρτη εγγράφονται τα δύο διαζώματα αντίστοιχα.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ
Εσωτερικά οι λειτουργιές του ειναι κατανεμημένες, και σύμφωνα με τους διεθνής κανονισμούς αλλα και προς την καλύτερη δυνατή λειτουργία και εξυπηρέτηση. Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο υπόγεια που περιλαμβάνουν χώρους στάθμευσης για άτομα που χρειάζονται άμεση πρόσβαση, όπως πχ. ΑΜΕΑ, διοικητικοί υπάλληλοι, εργατικό προσωπικό, τροφοδοσία, ασθενοφόρο, πυροσβεστικό οχημα, οχήματα ασφαλείας κ.α. Ακόμη σε αυτούς τους χώρους περιλαμβάνονται οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, διοικητικές λειτουργίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις συντήρησης του σταδίου, καθώς και λειτουργίες εξυπηρέτησης του κοινού. Οι λειτουργίες στους υπόλοιπους ορόφους αφορούν κυρίως το κοινό και την εξυπηρέτηση του, καθώς επίσης και χρήσεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης και εμπορικές χρήσεις.
ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΟΨΗ - ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΟΨΗ - ΤΟΜΗ - ΚΑΤΟΨΗ
Τα κελύφοι αποτελούνται από δύο τοιχεία εξωτερικά και εσωτερικά αντίστοιχα, δημιουργώντας έτσι χώρο ανάμεσα τους όπου τοποθετούνται πολλές από τις λειτουργίες του σταδίου. Μέσα από τα κενά που αφήνουν τα κάθετα αυτά όρια, δηλαδή τις σχισμές, γίνεται και η είσοδος των φιλάθλων στο χώρο του σταδίου, μέσα από γέφυρες που έχουν διαμορφωθεί ακτινικά και απόλυτα συμμετρικά, καθώς τα πρανή υποβαθμίζονται κατά μία στάθμη.
ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ
Η κάλυψη επιτυγχάνεται με δύο στέγαστρα παράλληλα στις μεγάλες πλευρές του σταδίου. Κάθε τμήμα στηρίζεται σε οχτώ φορείς οι οποίοι ισχωρούν στο στάδιοανάμεσα από τα κελύφοι. Πρόκειται ουσιαστικά για προβόλους, καμπύλου σχήματος, μήκους περίπου 60 μέτρων, από κοίλες κυκλικές διατομές.
Επί των φορέων, στηρίζονται τα επιμέρους χωροδικτυώματα τα οποία αποτελούνται από ράβδους κοίλης κυκλικής διατομής (16-24 Φ), οι οποίες συνδέονται μεταξύ τους με σφαιρικούς κόμβους ( MERO SYSTEM).
Για την επικάλυψη χρησιμοποιούνται πολυκαρβονικά πανέλα με σταθερή διάσταση 2,1 μ. ενώ η άλλη διάσταση καθορίζετε κάθε φορά από την κλίση του στεγάστρου.
ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ
Στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας ήταν η μέλετη ενός σταδίου τόσο σε επίπεδο συνθετικό και λειτουργικό, αλλά και σε επίπεδο κατασκευαστικής ανάλυσης ώστε το στάδιο να είναι ένα project που να μπορεί να κατασκευαστεί στην πραγματικότητα ανταποκρινόμενο σε πραγματικές συνθήκες. Για αυτό είναι μία διατμηματική διπλωματική που εκπονήθηκε σε συνεργασία με τη σχολή Πολιτικών Μηχανικών καθώς η διαστασιολόγηση των φερόντων στοιχείων (φορείςστεγάστρου και θεμελίωση, διαστάσεις ράβδων χωροδικτυώματος, πάχος πολυκαρβονικών πανέλων) έγινε από τη σπουδάστρια Ειρήνη Πουανγκαρέ με επιβλέποντα καθηγητή της τον κ. Χ. Γαντέ.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Παναθηναϊκό Στάδιο ( 02 Ιανουάριος, 2003 )
- Ολυμπιακό Στάδιο ( 12 Ιούνιος, 2003 )
- Ενας μάγκας στον Βοτανικό ( 27 Μάρτιος, 2009 )
- YΠΕΡΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΟΛΕΣ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ (Μέρος Β) ( 21 Νοέμβριος, 2009 )
- ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΑΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ( 25 Σεπτέμβριος, 2007 )
- Σκι–αγραφώντας -ΚΕΝΤΡΟ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ στη ΖΗΡΙΑ ( 16 Μάρτιος, 2008 )
- Μητροπολιτικό Πάρκο και αυτοκινητοδρόμιο F1 στο Ελληνικό. ( 17 Νοέμβριος, 2009 )
- Κολυμβητήριο με ανοιγόμενη οροφή στον ναυτικό όμιλο Βουλιαγμένης ( 07 Δεκέμβριος, 2011 )
- (106) Live in a Stadium ( 18 Απρίλιος, 2010 )
- Euro 2008 - Τα γήπεδα ( 11 Ιούνιος, 2008 )
- Μεσογειακοί Αγώνες και γήπεδα του γκολφ για αναβάθμιση? ( 30 Νοέμβριος, 2007 )
- WORLD CUP FIFA 2010 ( 15 Ιούνιος, 2010 )
- (135) F1 Circuit ( 28 Νοέμβριος, 2010 )
- (146) Κλειστό αθλητικό κέντρο στην Αλεξανδρούπολη ( 12 Ιανουάριος, 2011 )
- (197) Αθλητικές εγκαταστάσεις στην Πανεπιστημιούπολη Πατρών ( 08 Μάρτιος, 2011 )
- (228) Διαμορφώσεις και αθλητικές εγκαταστάσεις στον ποταμό Άραχθο ( 21 Σεπτέμβριος, 2012 )
- (229) Megara F1 Circuit ( 03 Απρίλιος, 2011 )
- (251) Πίστα προδιαγραφών F1 ( 24 Απρίλιος, 2011 )
- London 2012 Basketball Arena ( 20 Αύγουστος, 2011 )
- (163.11) Μεταβλητό πάρκο ακραίων αθλημάτων ( 03 Απρίλιος, 2012 )
- (102.12) Serres Racing Cirquit ( 01 Σεπτέμβριος, 2012 )
- (126.12) Οικισμός και Αθλητικό κέντρο για Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες ( 09 Φεβρουάριος, 2013 )
- K-Pilates Studio ( 13 Μάιος, 2013 )
- (124.13) Οικοτουριστικό θέρετρο - εγκαταστάσεις θαλάσσιου πάρκου στη νήσο "Κέλυφο" στη Χαλκιδική ( 17 Ιανουάριος, 2014 )
- (144.13) AUTOPOLIS ( 13 Μάρτιος, 2014 )
- 107.14 ΑΛΚΥΩΝ. Ναυτικός Όμιλος Ραφήνας ( 20 Αύγουστος, 2014 )
- 137.14 Ο ιππόδρομος ως χώρος ψυχαγωγίας ( 06 Φεβρουάριος, 2015 )