ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
2009-10
17 Μάρτιος, 2011
(210) Περιβαλλονιτκή ανάπλαση των εργτικών κατοικιών Αξιου Θεσσαλονίκης
Μια περιβαλλοντική μελέτη με στόχο την ένταξη του οικισμού των εργατικών κατοικιών στον αστικό ιστό.
Φοιτήτρια: Στέλλα Γραμματικοπούλου
Επιβλέπουσα: Ευαγγελία Αθανασίου
Τμήμα Αρχιτεκτόνων, Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ.
Ημερομηνία παρουσίασης: Ιούλιος 2010
Οι εργατικές κατοικίες Αξιού βρίσκονται στο βορειοδυτικό όριο του Δήμου Θεσσαλονίκης και συνορεύουν με το Δήμο Αμπελοκήπων, ενώ ως ανατολικό τους άκρο αναπτύσσεται η οδός Λαγκαδά. Η οργάνωση του οικισμού σε σχέση με τον ευρύτερο αστικό ιστό αποκαλύπτει τη μεταγενέστερη ανάπτυξη της πόλης γύρω από αυτόν· πυκνή δόμηση με ψηλά κτίσματα που οργανώνονται με το συνεχές σύστημα περικλείουν τον οικισμό Αξιού με χαρακτήρα προαστιακό που μοιάζει να είναι αποκομμένος από το ευρύτερο αστικό περιβάλλον ως προς τη διάρθρωση του κτισμένου περιβάλλοντος, το οδικό δίκτυο, την αρχιτεκτονική του, τις χρήσεις των κτηρίων.
Το ποσοστό ελεύθερων και πράσινων χώρων είναι υψηλό ωστόσο το μεγαλύτερο κομμάτι τους παρουσιάζεται παραμελημένο και σε περιπτώσεις δε χρησιμοποιείται. Άλλα στοιχεία της υφιστάμενης κατάστασης όπως το υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον με κτήρια αφρόντιστα και χωρίς περιβαλλοντικά κριτήρια σχεδιασμού, η υπέρ-συγκέντρωση χρήσης αμιγούς κοινωνικής κατοικίας που απομονώνουν την περιοχή μελέτης λαμβάνονται υπόψη στον ανά-σχεδιασμό.
Πρόταση του σχεδιασμού αποτελεί μία ζώνη δόμησης που εισρέει στον κεντρικό πυρήνα του οικισμού. Κτήρια μικτών χρήσεων διακόπτουν την ομοιογένεια των κτηρίων κατοικίας, δημιουργώντας μια πορεία που ακολουθεί αυτή τη νέα λωρίδα. Στην ουσία πρόκειται για μια χειρονομία ολίσθησης του ευρύτερου δομημένου περιβάλλοντος στον μέχρι σήμερα απρόσβλητο ιστό του οικισμού. Τα νέα κτήρια είναι σχεδιασμένα με βιοκλιματικά κριτήρια (προσανατολισμός, ηλιοπροστασία, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ, συλλογή βρόχινου νερού, καθαρά υλικά δόμησης).
Η οργάνωση του ελεύθερου χώρου γίνεται με έναν κάνναβο που ακολουθεί τις χαράξεις των υφιστάμενων κτηρίων· σύμφωνα με αυτόν δημιουργούνται τετράγωνες θεματικές νησίδες που διαμορφώνονται σαφώς αλλά υποχωρούν στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον. Στον οικισμό αναπτύσσονται νησίδες κοινότητας, φύσης, παιχνιδιού, περιπάτου έτσι ώστε να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα κτήρια που θα τα περικλείουν, δημιουργώντας μικρούς πυρήνες γειτονιάς.
Στην κεντρική ιδέα περιέχεται και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενοποίηση του οικισμού, με ένα νέο δίκτυο πεζών και με ελεγχόμενη διέλευση οχημάτων κατά τόπους, δηλαδή δρόμους ήπιας κυκλοφορίας (woonerf ή home-zone street) που συνδυάζουν την κίνηση πεζού και οχήματος.
Σε έναν από τους υπαίθριους χώρους με υφιστάμενα κτήρια που διαθέτουν όλους τους συνδυασμούς προσανατολισμού (βόρειο - νότιο και ανατολικό-δυτικό), γίνονται περιβαλλοντικές προσομοιώσεις (μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα, ποσοστού σκιασμού και ανέμων της περιοχής) που χρησιμοποιούνται ως κριτήρια σχεδιασμού της νέας πλατείας. Οι μετρήσεις αφορούν δύο άκρα μέσα στη διάρκεια του χρόνου, τη θερινή και τη χειμερινή ισημερία κι έχουν γίνει με δεδομένα κλιματικά, χωροθέτησης και προσανατολισμού.
Ο σχεδιασμός της νέας πλατείας που προτείνεται, γίνεται με βάση τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών προσομοιώσεων και στόχο έχει την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη βελτίωση του μικροκλίματος του υπαίθριου χώρου για μεγαλύτερη θερμική άνεση.
Καθότι η περιοχή ανάλυσης προορίζεται να λειτουργεί ως μια μικρή πλατεία, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία αέρα κατά τους θερινούς μήνες που συνήθως χρησιμοποιούνται οι υπαίθριοι χώροι, αλλά και η επαρκής ηλιοπροστασία στα σημεία στάσης. Μετά τις προσομειώσεις της υφιστάμενης κατάστασης και τις παρεμβάσεις μέσω του σχεδιασμού της περιοχής, οι νέες κλιματικές μετρήσεις δείχνουν μείωση από 2,5 έως 3,5 βαθμούς Κελσίου της θερμοκρασίας του αέρα κατά τη διάρκεια της θερινής ισημερίας και ώρα 15.00. Το ποσοστό και η διάρκεια σκιασμού αυξάνονται στα σημεία των καθιστικών της πλατείας. Η υψηλή και πυκνή βλάστηση και η ύπαρξη μιας σειράς από πέργκολες και σκίαστρα συμβάλλουν στο αποτέλεσμα. Ο σχεδιασμός της πλατείας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο σχεδιασμού για κάθε υπαίθριο χώρο της περιοχής.
Τέλος, προτείνεται μια σειρά από παρεμβάσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα στα κελύφη των υφιστάμενων κτηρίων για τη βελτίωση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος και κυρίως για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.
Σχετικές Δημοσιεύσεις:
- Συγκρότημα κατοικιών Habitat 67 ( 30 Σεπτέμβριος, 2007 )
- ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ( 02 Ιανουάριος, 2008 )
- Τα “ανθρώπινα απορρίμματα” του πολέμου κατά της τρομοκρατίας και η πόλη. Η περίπτωση της Πάτρας. ( 14 Φεβρουάριος, 2008 )
- (140) ''Συγκρότημα εργατικών κατοικιών στην Πάτρα'' ( 21 Δεκέμβριος, 2010 )
- (178) “κατοίκιση ανάμεσα σε φυσικό και αστικό όριο / κοινωνική κατοικία στο άκρο της πόλης της Ξάνθης” ( 24 Φεβρουάριος, 2011 )
- (246) Ανάπλαση λαικών κατοικιών στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς ( 19 Απρίλιος, 2011 )
- Φοιτητικές εστίες στην περιοχή εργατικές κατοικίες / Γαλανείκα Λαμίας ( 12 Μάιος, 2011 )
- Εργατικές Κατοικίες Στη Λεμεσό ( 17 Δεκέμβριος, 2013 )
- (122.13) Η μετάλλαξη στο χρόνο του διαχρονικού θέματος των εργατικών κατοικιών ( 10 Ιανουάριος, 2014 )
- (135.13) Φοιτητική Εστία στο «Οινόπνευμα» ( 18 Φεβρουάριος, 2014 )
- 148.14 Το πέρασμα από το ατομικό στο συλλογικό ( 22 Φεβρουάριος, 2015 )
- 152.14 Πρόταση ανάπλασης στο β΄ συνοικισμό προσφυγικών, στην περιοχή της Πάτρας ( 28 Φεβρουάριος, 2015 )