ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
2009-10
25 Ιούνιος, 2011
Πρότυπο κέντρο εναλλακτικού ορεινού τουρισμού στη λίμνη πηγών Αώου
Το Πρότυπο Κέντρο Εναλλακτικού Ορεινού Τουρισμού, που τοποθετείται στη Λίμνη Πηγών Αώου στο Μέτσοβο, σε υψόμετρο 1350μ.
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία δεν συμμετέχει στην αξιολόγηση 2009-10
Φοιτητές : Πλατάρης Φίλιππος, Καραδήμου Δήμητρα
Επιβλέπων καθηγητής: Εμμανουήλ Τζεκάκης
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων
Ημερομηνία Παρουσίασης : 2010
Master Plan
Το Πρότυπο Κέντρο Εναλλακτικού Ορεινού Τουρισμού, που τοποθετείται στην Λίμνη Πηγών Αώου στο Μέτσοβο, σε υψόμετρο 1350 m, σχεδιάστηκε με σκοπό να δώσει μια ώθηση και μια νέα διέξοδο στον τουρισμό, τόσο όσον αφορά την ποιότητα των υπηρεσιών που θα παρέχονται, όσο και την ποικιλία των επιλογών.
Πρόκειται για ένα κέντρο το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχειακό συγκρότημα (κτίρια πτέρυγας δωματίων, reception και bungalows), συνεδριακό κέντρο, κτίριο πισίνας, εστιατόριο, κέντρο διανομής αθλητισμού και λιμανάκι λέμβων. Η συνύπαρξη των χρήσεων αυτών έχει στόχο να ικανοποιήσει και να συνδυάσει τις ανάγκες για αναψυχή και χαλάρωση (ξενώνας - bungalow, εστιατόριο, κτίριο πισίνας) με τον αθλητισμό (κέντρο διανομής αθλητισμού, λιμανάκι λέμβων) με τον πολιτισμό (συνεδριακό κέντρο), ενώ ο τρόπος οργάνωσής τους, καθιστούν το συγκρότημα μία μονάδα που μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, εφόσον απέχει 22 χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Μετσόβου.
Η κεντρική ιδέα προήλθε από τη μορφή ενός λουλουδιού που φύεται στην περιοχή και επηρεάστηκε έντονα από την μορφολογία του εδάφους. Η περιοχή επέμβασης αποτελεί τμήμα μιας χερσονήσου της λίμνης και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λόφους με πυκνή βλάστηση. Το έδαφος παρουσιάζει κλίση και από τις δυο πλευρές οι οποίες καταλήγουν στο νερό στο χαμηλό τους σημείο και δημιουργούν μια ράχη στο υψηλό. Ο συνδυασμός των παραπάνω και η έμπνευση που προήλθε από το άνθος του λουλουδιού οδήγησε στις βασικές χαράξεις και αρχές της επέμβασης. Οι γραμμές της είναι ελεύθερες και η όλη σύνθεση είναι αρκετά εξωστρεφής προς το περιβάλλον, ενώ δίνει την αίσθηση ότι είναι προέκταση του φυσικού τοπίου. Τα κτίρια αποτελούν συνέχεια των διαδρόμων οι οποίες οδηγούν και από της δύο μεριές στην όχθη της λίμνης, όπως ακριβώς και το έδαφος.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη λειτουργικότητα του συγκροτήματος στο σύνολό του, τόσο σε επίπεδο κατόψεων των κτιρίων, όσο και στη λειτουργική επικοινωνία μεταξύ τους αλλά και με τον εξωτερικό κόσμο. Έτσι, τα κτίρια της reception, της πτέρυγας δωματίων, του συνεδριακού κέντρου και του κτιρίου της πισίνας επικοινωνούν και υπόγεια, εκτός των υπαιθρίων διαδρομών. Οι διαδρομές αυτές, καθιστούν δυνατή την προσπέλασή τους από Α.Μ.Ε.Α. ενώ οι ανάγκες των ατόμων αυτών έχουν ληφθεί υπόψη σε κάθε κομμάτι του σχεδιασμού. Όσον αφορά τις υπαίθριες διαδρομές δίνουν την επιλογή στον επισκέπτη, της σύντομης μετάβασης από το ένα σημείο στο άλλο ή και του περιπάτου. Επίσης, έχει προβλεφθεί υπόγειο parking.
Η σύνθεση εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό περιβάλλον, που είναι ιδιαιτέρου κάλλους, και τη μορφολογία του εδάφους, μη προσβάλλοντας τα υπάρχοντα οικοσυστήματα (δάσος - λίμνη). Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν βασικές αρχές και τεχνολογίες του βιοκλιματικού και ενεργειακού σχεδιασμού όπως είναι τα φυτεμένα δώματα, η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων (κεντρικό στέγαστρο, περσίδες) και η γεωθερμία. Τέλος, η εκτεταμένη χρήση υλικών, όπως το ξύλο, η πέτρα και το γυαλί συμβάλουν στη συμφιλίωση του πρότυπου κέντρου με το περιβάλλον του.
Γενική Νότια άποψη
Γενική Βόρεια άποψη
Συνεδριακό κέντρο
Reception ξενοδοχείου
Bungalows
Κτίριο πισίνας
Εστιατόριο
Κέντρο διανομής αθλητισμού
Άποψη κεντρικού άξονα
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.