ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχες 2014
26 Οκτώβριος, 2014
115.14 Παρ’ Αθήν αλός
Υδάτινες διαφυγές σε βραχονησίδες του Σαρωνικού κόλπου.
Φοιτήτριες: Αντωνίου Γεωργία, Βασιλειάδου Ελένη Τατιανή, Πολύζου Δήμητρα
Επιβλέποντες καθηγητές: Γαβρήλου Έβελυν, Πανηγύρης Κωστής
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ημερομηνία υποστήριξης: 2/6/2014
Η διπλωματική εργασία έχει αντικείμενο μελέτης την τοπιογραφική έρευνα στις βραχονησίδες του Αργοσαρωνικού κόλπου και την παρέμβαση -σε πλαίσια προτυποποίησης- επιλεγμένων σημειακών τόπων.
Ο Σαρωνικός κόλπος, αποτελεί μια υδάτινη οντότητα με δυσπρόσιτες χωρικές μικροϋποστάσεις. Ο χαρακτήρας του διαμορφώνεται συνδυαστικά. Πρώτον, από τη ναυτιλιακή του θέση, δεύτερον από τις ναυπηγοεπισκευαστικές εγκαταστάσεις και τρίτον από την άμεση γειτνίαση του με την πόλη. Με αυτά ως δεδομένα, προτείνουμε μια παρέμβαση που επανεκτιμά το τοπίο, αποστιγματίζοντας το χαρακτήρα του Σαρωνικού και επαναπροσδιορίζοντας την έννοια τουριστικής αξιοποίησης, με όρους «θαλάσσιας προαστιοποίησης».
Η δομή είναι κατά βάση τριμερής. Περιλαμβάνει μια εκτενή έρευνα των μικρογεωμορφικών σχηματισμών του κόλπου, τη συνθετική πρόταση καθώς και την επίλυση απαιτούμενων κατασκευαστικών και ενεργειακών ζητημάτων. Τα μεθοδολογικά εργαλεία είναι η αποτύπωση και η καταγραφή με απεικονιστικά μέσα όπως χάρτες, φωτοαπεικονίσεις, μακέτα και σχέδια. Έτσι, χαρτογραφείται η δικτυακή επικοινωνία, η σχέση εξάρτησης ή αυτονομίας συμπλεγμάτων καθώς και η σχέση αναφοράς με εκτεταμένα χέρσα κομμάτια.
Στον ευρύτερο τόπο δράσης λοιπόν, αξιολογώντας τα χαρακτηριστικά της «εκβιασμένης» ημιμονιμότητας και του ημιαποκλεισμού, λόγω του βραχώδους τοπίου και της θάλασσας, ως φυσικό εμπόδιο, προτείνεται η δημιουργία συνθηκών πρόσβασης και εφήμερης κατοίκησης. Η συνοριακή γραμμή μεταξύ ξηράς και θάλασσας, πόλης και νησίδων, καθημερινότητας και διακοπών χάνεται, ενώ η ασάφεια της ενισχύει την πρωτοβουλία της φύσης. Έτσι, απόκτα υπόσταση η έννοια της απόδρασης, σε τόπους άγονους εντός των «αστικών υδάτων».
Εντοπίζοντας το βασικό κοινό χαρακτηριστικό των βραχονησίδων, σχετικά με την έντονη κατακορυφότητα στο ασαφές σύνορο, γίνεται μια προσπάθεια αναίρεσης της συνθήκης «μη βατότητας» και «μη διαβίωσης». Η συνθετική ολότητα προτυποποιείται, ώστε να αναπροσαρμόζεται για πεπερασμένο χρόνο. Η ενότητα κατασκευής περιγράφεται σαν μια αξονική συνέχεια που διατρέχει κατακόρυφα το συνοριακό τόπο και μορφοποίειται ως τάση ανάδυσης από το νερό και αναρρίχησης στο βράχο.
Η συνεκτικότητα των επιμέρους συμπλεγμάτων νήσων καθιστά τις βραχονησίδες από σημειακούς τόπους απώθησης σε πόλους έλξης. Έτσι, οι άβατοι θαλάσσιοι βράχοι αναιρούν το μοντέλο-πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης και προσφέρονται ως μια πρόταση συνύπαρξης της ανεπιτήδευτης φύσης με την ανθρώπινη υπόσταση.
Πρωτογενής χαρτογράφηση νησίδων του Αργοσαρωνικού με βάση την έκταση, προγενέστερες και παροντικές χρήσεις και τις αποστάσεις από το πλησιέστερο χέρσο κομμάτι.
Εστιασμένη μελέτη των βραχονησίδων αναφορικά με τα γεωμορφικά χαρακτηριστικά τους. Εύρεση της καταχωρημένης ονομασίας , δήλωση ακριβής έκτασης και της μέχρι τώρα αξιοποίησης καθώς και καταχώρηση του υψομέτρου.
Αποτύπωση με μακέτα εργασίας και ψηφιοποίηση αυτής μετά από τριήμερη συγκριτική καταγραφή.
Δημιουργία χάρτη του Αργοσαρωνικού κόλπου. Ενσωμάτωση κριτηρίων μετά από αξιολόγηση των ερευνηθέντων νησίδων. Εστίαση σε επιλεγμένες βραχονησίδες με βάση τα κριτήρια του περιορισμού στα σαφή όρια του Σαρωνικού, της μη ιδιοκτησίας, της ανυπαρξίας εγκατεστημένων χρήσεων και της συγκρότησης της έκτασης.
Καταλογική απόδοση των τελικά επιλεγμένων δέκα βραχονησίδων, ως δηλωτικά πρότυπα άλλων ομοειδών.
Οι σχηματισμοί στον κόλπο, αντιμετωπίζονται και ως μια ασβεστολιθική απόθεση σε κοίτες θερμών υδάτων. Επ' αυτών, εντοπίσαμε το βασικό κοινό τους στην απόκρημνη κατακόρυφη περιμετρική ζώνη στο ασαφές σύνορο μεταξύ ξηράς και θάλασσας. Ουσιαστικά, επιλέγουμε να παρέμβουμε στις υπήνεμες πλευρές με νότιο προσανατολισμό, για εξασφάλιση ηπιότερων καιρικών συνθηκών. Ενδεικτικά, δουλεύουμε σε ένα προσωμοιωτικό πρότυπο που ονομάζεται Μόδι, έτσι ώστε να επιλυθεί εστιασμένα η συνολική παρέμβαση και να αναπροσαρμόζεται στον εκάστοτε σημειακό τόπο των βραχονησίδων.
Μετερχόμενοι από μια λογική βύθισης σε μια λογική αιώρησης συναντάμε ένα σύστημα συνθετικής συναρμολόγησης το όποιο προκύπτει από μια προβλήτα και από μια ελαφριά κατασκευή που ορειβατεί στα βράχια. Η προβλήτα παρέχει την επιθυμητή πρόσβαση που φαντάζει ανέφικτη και ο κατασκευαστικός οργανισμός αναπτύσσεται μέσω πατωμάτων-πατημάτων που εξασφαλίζουν τη βατότητα και τη φιλοξενία βασικών λειτουργιών. Συμπληρωματικά, λειτουργεί ένα εύκαμπτο μεταλλικό δίχτυ στα πλαίσια υποστηρικτικού σκελετού, που προέκυψε από την τεχνικοποίηση του ανάγλυφου.
Η διαδικασία για τη σύνθεση της πρότασης περιλαμβάνει τη μεταφορά της προβλήτας, τη ρυμούλκηση της και την εγκατάσταση της στο σημείο παρέμβασης. Σε επόμενο στάδιο, αναλαμβάνει περιορισμένο πλήθος ορειβατών-τεχνιτών με τη βοήθεια συγκεκριμένων εργαλείων και στήνουν την καταλυματική κατασκευή. Τα υλικά για τη σύνθεση της κατασκευής, λειτουργούν συνδυαστικά και με επιστρώσεις, διασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες άνεσης και διαβίωσης.
Η συνθετική ολότητα προορίζεται για τη διαμονή το πολύ δέκα ατόμων. Η γενική λειτουργική αρχή είναι η εκπλήρωση στοιχειωδών αναγκών. Οι χρήσεις διακρίνονται σε κάποιες με χαρακτήρα κοινών και σε κάποιες άλλες μεγαλύτερης ιδιωτικότητας. Προορίζονται για προσωρινή συλλογική στάση, κατάκλιση, βρώση, αποθήκευση αντικειμένων, ενεργειακές αποθέσεις καθώς και για ατομική καθαριότητα.
Δεδομένης της απουσίας υποστηρικτικών υποδομών στις βραχονησίδες επιλύουμε βασικά ενεργειακά ζητήματα κατά την παραμονή δέκα ατόμων. Όλες οι παροχές, παρέχουν αυτονομία διάρκειας περίπου μισού μήνα μέχρι είτε εξαντλήσεως των αποθεμάτων, είτε συσσώρευσης των εγκατεστημένων δεξαμενών.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.