ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχες 2014
21 Φεβρουάριος, 2015
147.14 Εργοσκόπιο
Το «εργοσκόπιο» είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Φοιτητές : Gogu Hristina, Τζάκη Μαρία, Μάρη Ευαγγελία
Επιβλέπων καθηγητής: Κωστής Πανηγύρης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας
Ημερομηνία παρουσίασης : 2014
Πρόκειται για έναν pop-up χώρο που ζεί περιοδικά τόσο στην πόλη όσο και στο διαδίκτυο. Στο διαδύκτιο γίνεται χώρος συνάντησης της ιδέας και της μεθόδου, και το περίπτερο είναι ο χώρος όπου εκτυλίσσεται η εφαρμογή της.
Tο πρώτο συστατικό του μέρος είναι η ιστοσελίδα - ένας χάρτης στον οποίο καταχωρούνται όλα τα 'δωμάτια' του εργοσκοπίου και επίσης, αποθηκεύονται πληροφορίες του φυσικού χώρου της πόλης, όπως είναι οι εμπορικοί χώροι σε λειτουργία ή οι κενοί, και σημειώνονται κοινωνικές πρακτικές που οργανώνονται και εκτυλίσσονται στον δημόσιο χώρο.
Το δεύτερο συστατικό μερός είναι η κατασκευή ενός περίπτερου που αποτελεί τον χώρο αλληλεπίδρασης μιας ιδέας με την γειτονιά και την πόλη. Το κάθε περίπτερο του εργοσκόπιου, είναι μέρος ενός δικτύου «δωματίων» της ίδιας τυπολογίας. Τα «δωμάτια»- εργοσκόπια, είναι περιοδικοί χώροι μέσα στην πόλη τους οποίους οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για κοινωνικούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.
Στο σύνολο, τo εργοσκόπιο είναι μια πλατφόρμα που λειτουργεί σαν ένα εκκολαπτήριο για υβριδικά συμβάντα, δηλαδή δημιουργεί μοτίβα 'online to offline'. Άρα ο χάρτης και το περίπτερο είναι οργανικά δεμένες κατασκευές αφού η μία σημαίνει την παρουσία / απουσία της άλλης.
Μεταξύ άλλων η κρίση στην οικονομία άλλαξε κάποιες στάσιμες εικόνες μέσα στην πόλη. Έγινε το φόντο εκτοπισμού για το λιγότερο ευφάνταστο μαγαζί με καπέλα, το λαικό σικ κουρείο, το πιο μοναχικό σινεμά. Στα κέντρα των δήμων εμπορικοί χώροι άδειασαν, ιστορίες της πόλης μετακινήθηκαν, έγιναν ιστορίες του ιστολογίου, του τηλεφώνου, του διαμερίσματος και του καφέ. Την ίδια χρονική στιγμή, παρατηρεί κανείς ανθρώπους να συνεργάζονται να ανταλλάσουν δεξιότητες και γνώσεις, να αναζητούν τον κοινό τόπο στη σκέψη και στη δημιουργικότητα τους, στις δράσεις ανθρωπισμού.
Το "εργοσκόπιο" είναι μια πλατφόρμα συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων της πόλης της Θεσσαλονίκης · το πρώτο συστατικό του μέρος είναι ο διαδικτυακός τόπος - ένας χάρτης που πάνω του αποθηκεύονται πληροφορίες του φυσικού χώρου της πόλης, όπως είναι οι εμπορικοί χώροι σε λειτουργία ή οι κενοί, και σημειώνονται κοινωνικές πρακτικές που οργανώνονται και εκτυλίσσονται στον δημόσιο χώρο, για παράδειγμα οι μετακινούμενοι μικροπωλητές, ένα συλλογικό πικ νικ στο πεζόδρομο μιας γειτονιάς, μια ακτιβιστική δράση. Ταυτόχρονα, είναι ένας χώρος ανοιχτού διαλόγου γύρω απο προβληματικές της πόλης, και ένας χώρος συνάντησης της φαντασίας, που μπορεί να κάνει την αστική ζωή πιο "ευχάριστη" και "περιεκτική".
Το δεύτερο συστατικό μερός είναι η κατασκευή ενός περίπτερου διαστάσεων 3x3,5 μέτρα που αποτελεί τον χώρο αλληλεπίδρασης μιας ιδέας με την γειτονιά και την πόλη. Το κάθε περίπτερο του εργοσκοπίου, είναι μέρος ενός δικτύου «δωματίων» της ίδιας τυπολογίας. Το καθένα από αυτά έχει τη δυνατότητα να συναρμολογηθεί μαζί με άλλα και να επεκτείνει το χώρο του, όπως επίσης και τη δυνατότητα να αναδιπλωθεί στο ¼ του αρχικού του μήκους.
Τα «δωμάτια»- εργοσκόπια, είναι περιοδικοί χώροι μέσα στην πόλη τους οποίους οι κάτοικοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν για κοινωνικούς, εμπορικούς και πολιτιστικούς σκοπούς. Για παράδειγμα, μεσα στο εργοσκόπιο, μπορεί κανείς να δείξει, να δει, να μάθει, να μοιραστεί, να ανταλλάξει, να φτιάξει, να αγοράσει, κ.α.
Το εργοσκόπιο έχει τη μορφή αστικού συνεταιρισμού. Τα μέλη του είναι υπεύθυνα για την οργάνωση των προγραμμάτων και του χρονοδιαγράμματος των δράσεων που πραγματοποιούνται στα «δωμάτια», την εύρεση των σημείων που μπορεί να τοποθετηθεί, τον σχεδιασμό εναλλακτικών λύσεων πανω στην τυπολογία του «δωματίου» που να ταιριάζουν στα διάφορα προγράμματα.
Το συνολικό κόστος της κατασκευής του περιπτέρου είναι 2000 ευρώ. Το ποσό αυτό συγκεντρώνεται κάθε φορά μέσα από τις συνδρομές που καταβάλλει κάθε διοργανωτής μιας δράσης, και από δωρεές που γίνονται μέσα από την ιστοσελίδα του εργοσκοπίου. Η παραχώρηση του κάθε περιπτέρου είναι προσωρινή, δεν μπορεί να υπερβεί τις 20 ημέρες, και το ποσό της κάθε συνδρομής είναι ανάλογο με τις ημέρες της χρησιμοποίησής του. Μέσα στο εργοσκόπιο, μπορεί να πραγματοποιηθεί κάθε εμπορική συναλλαγή εφόσον υπάρχουν τα σχετικά δικαιολογητικά καθώς το εργοσκόπιο συμπεριλαμβάνει μόνο τις σχετικές άδειες για την τοποθέτησή του σε σημεία της πόλης. Δανείζεται ρεύμα, νερό και ασύρματο δίκτυο από κάποιον διπλανό εμπορικό χώρο, ή από τον δήμο.
Map/FAQ
Πώς καταχωρούμαι στο χάρτη;
Με αποστολή των στοιχείων στο "ergoskopio(at)hotmail.com".
Είναι δωρεάν; ναι.
Ποιός είναι πίσω από την ιστοσελίδα;
Τα μέλη της ομάδας δημιουργίας του εργοσκοπίου.
Πως μπορώ να χρησιμοποιήσω το χάρτη;
Υπάρχουν οδηγίες για όλες τις δυνατότητες του ιστότοπου στο αρχείο εγχειρίδιο.
Γιατί;Γιατί;Γιατί;
Το εργοσκόπιο είναι ένας pop-up χώρος που ζει περιοδικά τόσο στην πόλη όσο και στο διαδίκτυο. Στο διαδίκτυο γίνεται χώρος συνάντησης της ιδέας, και στο περίπτερο είναι ο χώρος που εκτυλίσσεται η εφαρμογή της. Στο σύνολο είναι μια πλατφόρμα για υβριδικά συμβάντα, δημιουργεί δηλαδή μοτίβα "online to offline". Άρα χάρτης και περίπτερο είναι οργανικά δεμένες κατασκευές αφού η μία σημαίνει την παρουσία/απουσία της άλλης. Στο χάρτη καταχωρούνται όλα τα "δωμάτια" του εργοσκόπιου και οι γειτονικοί εμπορικοί χώροι στο μέρος που τοποθετείται, τα άδεια μαγαζιά (δυνητικα χώροι απασχόλησης/ δράσεων), οι μετακινούμενοι ή στάσιμοι πάγκοι και περίπτερα πώλησης/έκθεσης, οι ανοιχτές δράστηριότητες κοινωνικού/πολιτιστικού/εμπορικού σκοπού (βλ. λαική αγορά, μουσική/οί του δρόμου, δημοτικά εργαστήρια, κ.α.). Τα στοιχεία φορτώνονται με σκοπό να τονίσουν ότι η πόλη είναι πολλά περισσότερα από χώρος υποδομών, ο αστικός χώρος είναι πρωταρχικά χώρος τριβής.
Διοργανώνω μια ανοιχτή προβολή ταινίας στην ταράτσα που έχω το μαγαζί μου, γιατί δεν είμαι καταχωρημένος στον χάρτη σας;
Στον χάρτη δεν σημειώνουμε τα μεμονωμένα συμβάντα (εμπορικού χαρακτήρα) γιατί πέρα από το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολλά για να τα εντοπίσει κανείς, συχνά δεν αλληλεπιδρού με την πόλη. Εάν έχετε μια επιχείρηση και διοργανώνετε ένα one-time γεγονός (πχ. πάρτυ, εγκαίνια έκθεσης, προβολή ταινίας και συζήτηση), μπορείτε να μας στείλετε να μας ζητήσετε μια εξαίρεση και θα το εξετάσουμε.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω τον χάρτη που έχετε φορτώσει στην σελίδα σας, και να τον ανεβάσω στην δική μου;
Ναι, εαν έρθετε σε επαφή μαζί μας και μας ενημερώσετε σχετικά.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.