ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

Green(M)all

23 Δεκέμβριος, 2015

Green(M)all

Χώρος παραγωγής και έκθεσης βιολογικών προϊόντων.

English version

Φοιτήτρια : Κολλιοπούλου Βασιλική, Μαρτίνη Παυλίνα
Επιβλέπουσα: Φανή Βαβύλη
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Πολυτεχνική Σχολή- Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Σεπτέμβριος- Οκτώβριος 2014

Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας είναι ένας χώρος παραγωγής και έκθεσης βιολογικών προϊόντων στο οικόπεδο του ΑΠΘ με τις βιολογικές καλλιέργειες συνεχίζοντας τις ενέργειες του ΟΙΚΟ-ΑΠΘ. Στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου με βάση την οικολογική συνείδηση συμβάλλοντας στις δράσεις, που θα μετατρέψουν το ΑΠΘ στο πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο της Ελλάδας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο μελετάμε τα οικολογικά υλικά δόμησης. Τέτοια υλικά είναι ο πηλός και το ξύλο, τα οποία και χρησιμοποιούμε.

Το βιολογικό αγρόκτημα της Γεωπονικής σχολής ΑΠΘ βρίσκεται στην ανατολική περιαστική ζώνη κοντά στον αερολιμένα Θεσσαλονίκης. Η έκτασή του είναι 39 στρέμματα από τα οποία τα 28 είναι καλλιεργήσιμα. Σκοπό έχει την ενημέρωση, την εκπαίδευση και την προώθηση περιβαλλοντικών δράσεων, ενώ παράλληλα προσφέρει τεχνική υποστήριξη στους κοινωνικούς λαχανόκηπους του ΑΠΘ. Προς το παρόν καλλιεργούνται χειμερινά και θερινά λαχανικά, σπορόφυτα και σπόροι. Χρησιμοποιείται και από φοιτητές του ΑΠΘ για διάφορα προγράμματα.

Οι στόχοι μας είναι:

- Μετατροπή του οικοπέδου σε ένα ήσυχο περιβάλλον με ελαχιστοποίηση του θορύβου από τον αυτοκινητόδρομο
- Κατασκευή υπαίθριας αγοράς για έκθεση και πώληση των βιολογικών προϊόντων
- Ενσωμάτωση της νέας επέμβασης με το υπάρχον κτίριο
- Δημιουργία χώρου για εκπαιδευτικούς σκοπούς
- Δημιουργία χώρου ανάπαυσης για τους εργαζομένους κοντά στις καλλιέργειες
- Χρήση κυρίως οικολογικών υλικών
- Σχεδιασμός οργανωμένων θέσεων στάθμευσης

Οι στόχοι επιτεύχθηκαν με την τοποθέτηση του κτιριακού όγκου κοντά στο υπάρχον κτίριο και τα θερμοκήπια, ώστε να μην κοπεί κανένα δέντρο αλλά και να ενσωματωθεί το υπάρχον κτίριο, με την ενίσχυση της υπάρχουσας φύτευσης με κωνοφόρα δέντρα στο όριο του οικοπέδου με την Αεροδρομίου και τη σχεδίαση του τοπίου με τη χρήση φυσικών υλικών ώστε να μην αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του τοπίου.

Στο κτιριακό συγκρότημα κρατάμε έναν κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο εμφανίζονται όλες οι χρήσεις. Ξεκινάει από την υπαίθρια αγορά και τη διαμόρφωσή της από κινητά καφάσια, συνεχίζει στο βασικό κτίριο με έναν κεντρικό διάδρομο, ο οποίος οδηγεί εξωτερικά στο υπάρχον κτίριο και καταλήγει στο αμφιθέατρο.

Η υπάρχουσα φύτευση του τοπίου αποτελείται κυρίως από πεύκα, κουκουναριές, λεύκες και ορισμένες ελιές. Η πρότασή μας περιλαμβάνει ενίσχυση αυτής με κωνοφόρα δέντρα για τη μείωση του θορύβου. Τοποθετούμε κόκκινα δέντρα για να δώσουμε κατεύθυνση προς το κτίριο. Στις θέσεις στάθμευσης φυτεύουμε αειθαλή δέντρα για διαρκή σκίαση, ενώ στη διαδρομή προς το αλσύλλιο οπωροφόρα δέντρα. Δημιουργούμε, έτσι, ένα ήπιο ανάγλυφο εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της φύτευσης.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital