ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχες 2015
Φοιτήτριες: Γκουσγκούνη Λυδία, Παπαχαρίση Μαρία
Επιβλέπων: Τάσης Παπαϊωάννου
Ημερομηνία παρουσίασης: Απρίλιος 2015
Αντικείμενο της μελέτης αυτής είναι η δημιουργία ενός δικτύου παραγωγής και πώλησης μεταξιού αλλά και εκμάθησης της τέχνης της σηροτροφίας στον οικισμό «Μεταξοχώρι». Στόχος είναι η επιστροφή των νέων στον οικισμό, οι οποίοι αποτελούν και το βασικό ανθρώπινο δυναμικό του δικτύου που μελετάμε. Στην μελέτη προτείνουμε ένα γενικό σχέδιο προθέσεων που προέκυψε έπειτα από εκτενή μελέτη των αναγκών του οικισμού και εστιάζουμε σε δύο ενδεικτικά παραδείγματα επεμβάσεων.
Ο ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΤEΧΝΗ ΤΗΣ ΣΗΡΟΤΡΟΦΙΑΣ
Το Μεταξοχώρι βρίσκεται στο νομό Λαρίσης στους πρόποδες του Κισσάβου σε υψόμετρο 300μ. με θέα ένα μέρος του αχανούς θεσσαλικού κάμπου και διασχίζεται από τον ποταμό Aμυρό που χωρίζει το χωριό στα δύο. Η ευρύτερη περιοχή συνδυάζει βουνό και θάλασσα καθώς και όλες τις συναφείς αθλητικές και τουριστικές δραστηριότητες, πράγμα που την καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή περιοχή για τους φυσιολάτρες.
MASTERPLAN
Στο πρώτο στάδιο της μελέτης προθέσεων βρίσκουμε τις απαραίτητες διαθέσιμες εκτάσεις για την καλλιέργεια της μουριάς (μορεώνες). Έπειτα αναζητούμε τα διαθέσιμα κτήρια στα οποία μπορεί να γίνει η εκτροφή του μεταξοσκώληκα όπου θα παράγονται τα κουκούλια (κτίρια Α,Β,Γ,Δ,Ε). Η συνολική παραγωγή κουκουλιών μεταφέρεται έπειτα στη μικρή βιοτεχνία αναπίνησης και ύφανσης (κτίριο Z πρώην αρχοντικό Φαβρ) και από εκεί έτοιμο πλέον το μεταξωτό ύφασμα μεταφέρεται στα εργαστήρια περαιτέρω επεξεργασίας (επιζωγράφιση, ραφή κλπ) (κτίρια Η,Θ,Ι).
Η αρχιτεκτονική μελέτη μας εστίασε σε ένα κτίριο παραγωγής (Β) και ένα εργαστήριο επεξεργασίας (Η).
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗ (επέμβαση 01)
Με βασικό άξονα την λιγότερη δυνατή επέμβαση στα κτίρια διατηρούμε τον χώρο εκτροφής στον τελευταίο όροφο(όπως γινόταν και στο παρελθόν), καθώς παρέχει τον καλύτερο δυνατό φωτισμό και αερισμό και δημιουργoύμε έναν εξωτερικό χώρο κίνησης που προσφέρει την απαραίτητη αυτονομία(επέμβαση 1). Έπειτα, στον ίδιο χώρο κίνησης αλλά εσωτερικά του κτιρίου τοποθετείται ανελκυστήρας για την πρόσβαση ΑΜΕΑ (επέμβαση 2). Η παλιά σκάλα του αρχοντικού , δυστυχώς βρισκόταν σε αρκετά κακή κατάσταση και έτσι αντικαθίσταται από μία νέα γραμμική (επέμβαση 3). Η νέα γραμμική σκάλα κάνει την κίνηση πιο ευδιάκριτη, ελευθερώνει τον χώρο κίνησης μεταξύ των ξενώνων και απομονώνει τους βοηθητικούς χώρους που βρίσκονται στο βάθος. Ο εξωτερικός χώρος του αρχοντικού όπου βρισκόταν πιθανότατα το μαγειρείο αντικαθίσταται από μία εξ ολοκλήρου νέα μεταλλική κατασκευή που λειτουργεί ως χώρος διημέρευσης και βρίσκεται σε άμεση σχέση με την κουζίνα του ξενώνα (επέμβαση 4). Αυτός ο χώρος κατά τους θερινούς μήνες έχει τη δυνατότητα να παραμένει ανοιχτός και να λειτουργεί σε συνδυασμό με τον ανάλογο διαμορφωμένο χώρο της αυλής, προσφέροντας μια απρόσκοπτη θέα στον θεσσαλικό κάμπο. Την ίδια θέα που προσφέρει το μικρό μπαλκονάκι του δευτέρου ορόφου, το οποίο επίσης αντικαθίσταται από νέα μεταλλική κατασκευή (επέμβαση 5). Τέλος, η επικάλυψη της στέγης γίνεται πλέον μεταλλική και με ανοίγματα που διευκολύνουν τον κατάλληλο αερισμό και φωτισμό που προαναφέραμε(επέμβαση 6).
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΒΑΤΖΙΑ (επέμβαση 02)
Το συγκρότημα κατοικιών ιδιοκτησίας Βατζιά, πρόκειται ουσιαστικά για ένα σύνολο βοηθητικών κτιρίων του αρχοντικού Βατζιά που δεσπόζει στην πλατεία του χωριού. Με μία πρώτη βόλτα στο κεντρικό αυτό σημείο του οικισμού δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι όλα αυτά τα κτίρια επικοινωνούν μέσω μίας εσωτερικής αυλής που προσομοιάζει σε μία μικρότερη πλατεία, δίπλα στην ήδη υπάρχουσα. Αυτή ακριβώς είναι και η πρόθεση μας. Ένα νέο κτίριο έρχεται στην θέση μιας παλιάς αποθήκης που είχε καταρρεύσει. Το νέο κτίριο έρχεται να γράψει πάνω στα όρια της παλιάς αποθήκης κάνοντας όμως αισθητή την παρουσία του ως κάτι καινούριο. Η κεκλιμένη στέγη καλεί τον επισκέπτη να μπει μέσα σ αυτό το μικρό συγκρότημα ενώ παράλληλα η ανοιχτή όψη του κτιρίου ενοποιεί το νέο χώρο αναψυκτήριου με την αυλή (επέμβαση 1). Οι υπόλοιποι χώροι οι οποίοι διατηρούνται σε σχετικά καλή κατάσταση μετατρέπονται σε εργαστήρια τελικής επεξεργασίας του μεταξιού, χώρο σεμιναρίων, πωλητήριο με εκθεσιακό χώρο και σε χώρο πληροφόρησης. Το κτίριο που μετατρέπεται εξ ολοκλήρου σε εργαστήρια και βλέπει στην αυλή, με το χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της εποχής του ξύλινου ορόφου σε προεξοχή, έρχεται να συνδεθεί με το νέο κτίριο μέσω μιας βοηθητικής σκάλας που ενώνει το αναψυκτήριο με τα εργαστήρια. Μία νέα σκάλα έρχεται επίσης στο κέντρο της αυλής για να σε ανεβάσει στον πρώτο όροφο (επέμβαση 2). Η αυλή διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε κατά τους θερινούς μήνες να μετατρέπεται σε μία μικρότερη πλατεία, με τα τραπεζάκια του αναψυκτήριου, ανοιχτή προς όλους. Οι καλύψεις των στεγών αλλάζουν, γίνονται μεταλλικές, αλλά διατηρούν την παλιά τους μορφή και τον ξύλινο σκελετό τους (επέμβαση 3).
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.