ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ
Συμμετοχες 2015
10 Οκτώβριος, 2015
118.15 Δημιουργικός τόπος, τόποι δημιουργίας
Δημιουργικά περιβάλλοντα στο εγκαταλελειμένο λατομείο της Χασάμπαλης Λάρισας.
Φοιτήτρια: Χριστίνα Πέτσιου
Επιβλέποντες: Γεώργιος Παπακώστας, Κωνσταντίνα Καλαρά
ΑΠΘ
Ημερομηνία παρουσίασης : 2015
Η αστάθεια αναφέρεται ως γενεσιουργός αιτία της δημιουργικότητας και ένα από τα βασικά συστατικά του «δημιουργικού περιβάλλοντος», για αυτό και το ασταθές περιβάλλον του ανενεργού λατομείου θεωρείται ο κατάλληλοτερος τόπος για την εγκατάστασή του. Η διπλωματική εργασία έχει στόχο την κατασκευή μιας δημιουργικής διεπιστημονικής κοινότητας σε έναν τέτοιο τόπο, στο παλιό λατομείο της Χασάμπαλης στη Λάρισα.
Η δημιουργικότητα έγκειται σε διαφορετικές ειδικότητες ατόμων που ασχολούνται με τομείς αυτής της διαδραστικής εργασίας. Έτσι, μιλάμε πλέον για διεπιστημονικότητα. Συγκεντρώνοντας όλη την πληροφορία γεννιέται η ιδέα για μια δημιουργική διεπιστημονική κοινότητα με στόχο την καινοτομία. Από την έρευνα προκύπτουν 3 τύποι της διεπιστημονικότητας με διαφορές ως προς τον τρόπο προσέγγισης των παραμέτρων του στόχου, της γνώσης, της συνεργασίας και της διάδρασης όλων. Στο transdisciplinary μια ομάδα που επικοινωνεί συνεχώς έχει ενωθεί με ένα κοινό στόχο ενώ οι παράμετροι είναι ισόποσοι. Στο multidisciplinary, άτομα διαφορετικών ειδικοτήτων έχουν διαφορετικούς στόχους σε ένα κοινό project και στο interdisciplinary o στόχος είναι μεν κοινός αλλά δίνεται έμφαση στη γνώση που θα αποκτηθεί και θα μεταδωθεί ανάμεσα στην ομάδα.
Θεωρητική ανάλυση.
Ο λόφος της Χασάμπαλης εντοπίζεται βορειοανατολικά της πόλης της Λάρισας σε μόλις 12 χιλιόμετρα απόσταση από το κέντρο της. Πρόκειται για ένα ύψωμα στο νοτιότερο άκρο του Κισσάβου. Συνορεύει με τα χωριά Καλοχώρι και Ομορφοχώρι ενώ διοικητικά ανήκει στην κοινότητα Ομορφοχωρίου. Προσεγγίζεται μέσω της επαρχειακής οδού Λάρισας- Συκουρίου, ενώ η κοντινή απόσταση από την επαρχειακή οδό Συκουρίου-Νίκαιας και τον οδικό άξονα ΠΑΘΕ Πατρών Αθηνών Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (οδικός άξονας) καθιστούν τη Χασάμπαλη εύκολο σημείο εντοπισμού τόσο από τις άλλες περιοχές της Λάρισας όσο και από Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η περιοχή έχει έντονο βιομηχανικό χαρακτήρα λόγω της ΒΙ.ΠΕ Λάρισας.
Ανάλυση τοποθεσίας.
Η αστάθεια αναφέρεται ως γενεσιουργός αιτία της δημιουργικότητας και ένα από τα βασικά συστατικά του «δημιουργικού περιβάλλοντος», για αυτό και το ασταθές περιβάλλον του ανενεργού λατομείου θεωρείται ο κατάλληλοτερος τόπος για την εγκατάστασή του. Η διπλωματική εργασία έχει στόχο την κατασκευή μιας δημιουργικής διεπιστημονικής κοινότητας σε έναν τέτοιο τόπο, στο παλιό λατομείο της Χασάμπαλης στη Λάρισα.
Ο τίτλος «Δημιουργικός τόπος_ τόποι δημιουργίας» αναφέρεται σε δύο έννοιες αλληλένδετες. Δύο ίδιοι μα τόσο διαφορετικοί τύποι χώρου της νοητικής δραστηριότητας.Το δεύτερο εξαρτάται από το πρώτο, ενώ η σύνθεση αυτών κάνουν την υλοποίηση ενός τόπου που δίνει έμπνευση για ιδέες, βιωματική και ατμοσφαιρική εμπειρία.
Απεικονίσεις ιδέας.
Οι διαφορετικές κατηγορίες της διεπιστημονικότητας αποτελούν κομμάτι της σκέψης και της διαμόρφωσης των επιμέρους χώρων και έτσι η δημιουργική κοινότητα της Χασάμπαλης αναπτύσσεται σε δύο πυρήνες δημιουργίας και κτιρίων, το οποίο είναι για τη Λάρισας είναι ένα βήμα προς την καινοτομία. Η βιομηχανική ζώνη μετατρέπεται σε ζώνη καινοτομίας και το εργοστάσιο σε δημιουργικό περιβάλλον.
Η ατμόσφαιρα, η σκηνογραφία και οι χωρικές σχέσεις είναι τα στοιχεία που προσδίδουν τη ζωντάνια τόσο στο τοπίο όσο και στη δημιουργική δραστηριότητα που επιδιώκεται να διαδραματίζεται στο χώρο, όχι μόνο τον κτιριακό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της περιήγησης.
Διαγράμματα ιδέας.
Το πράσινο διαμορφώνεται με βάση 3 τόξα, που παρουσιάζουν σύνδεση με τα στοιχεία του περιβάλλοντος και την εμπειρία της κίνησης στην κοινότητα. Τα υδάτινα στοιχεία συγκεντρώνονται σε δύο σημεία, στους βασικούς κόμβους εναλλαγής της δραστηριότητας ενώ ακολουθεί παράλληλα τη διαδρομή.
Η κεντρική διαδρομή με τα παρακλάδια της αντιπροσωπεύουν τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου και τα ποικίλα και πολυδιάστατα στάδια της δημιουργίας. Λειτουργεί σαν πρίσμα που οι δραστηριότητες, τα βιώματα και οι ιδέες αλλάζουν κατευθύνσεις μέσω της διασποράς και τελικά διαχέονται στο χώρο που ορίζουν.
Τοπογραφικό σχέδιο.
Η κίνηση, οι δραστηριότητες ακόμα και οι ιδέες μπορούν να δημιουργήσουν χώρο. Αυτό το χάος του νου έρχεται να ορίστει από τα χαρακτηριστικά και την άναλυση του τόπου που παρουσιάζουν μια διασπορά ως προς την κλίση του εδάφους και του φωτός. Η επαλήθευση επιτυγχάνεται με την είσοδο του ανθρώπου, την ενσωματωση του στη σύνθεση, ενώ το αποτέλεσμα της απεικόνισης επαληθεύει την αρχική σκέψη και τη δραστηριότητα μιας δημιουργικής κοινότητας που καλείται να συγκροτηθεί. Η αρχιτεκτονική και χωρική εμπειρία φαίνεται από τις εσωτερικές τρισδιάστατες απεικονίσεις.
Τρισδιάστατες απεικονίσεις β' πυρήνα.
Η πρόταση βασίζεται στη θεωρητική έννοια της δημιουργικής εργασίας, για αυτό αποτελεί μια και conceptual προσέγγιση με κύριο παράγοντα την αρχιτεκτονική και βιωματική εμπειρία. Γενικά, η διπλωματική έχει ως στόχο το λατομείο να συνυπάρξει με τη βιομηχανική ζώνη της Λάρισας ώστε να αναβαθμιστεί και να μετατραπεί σε ζώνη καινοτομίας ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί η δημιουργική τάξη που θα μπορέσει να βοηθήσει την εξέλιξη της πόλης και της Ελλάδας.
Φωτεραλιστικές απεικονίσεις.
Φωτεραλιστικές απεικονίσεις.
Φωτεραλιστικές απεικονίσεις.
Φωτεραλιστικές απεικονίσεις.
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.