About us

Συντελεστές

Ιωάννη  Ζαχαριάδη

Ιωάννη Ζαχαριάδη (Ιωάννης Ζαχαριάδης)

-Γεννήθηκε στo Κολόμπο της Κεϋλάνης το1953.
-Σπούδασε Φιλοσοφία στο Brandeis University της Μασσαχουσέτης [BA Philosophy(Hons) 1971-75] και Αρχιτεκτονική πρώτα στο University of Manchester [BA Architecture 1975-1978] και μετά στην Architectural Association School of Architecture [AADipl(Hons) 1979-1981] στο Λονδίνο με τους Elia Zengheli, Rem Koolhaas, Zaha Hadid, Dalibor Vessely και Mohsen Mostafavi.
-Από το 1981 έως το 1984, δίδαξε αρχιτεκτονική σύνθεση στην Architectural Association School of Architecture στο Λονδίνο.
-Το 1984 επιστρέφει στην Ελλάδα και ιδρύει το γραφείο ΜΙΜΝΕΡΜΟΥ 2 ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ [M2A] μαζί με τον Αθανάσιο Σπανομαρίδη, με κύρια δραστηριότητα την μελέτη και επίβλεψη κατοικιών, καταστημάτων, κτηρίων γραφείων, βιομηχανικών χώρων υψηλής τεχνολογίας, ξενοδοχειακών μονάδων καθώς και τη διαχείριση αρχιτεκτονικών επεμβάσεων σε Τεχνολογικά Πάρκα και Οικισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το γραφείο μέσα από το σχεδιασμό των έργων του προωθεί την έρευνα γύρω από τον επαναπροσδιορισμό των ορίων της αρχιτεκτονικής πράξης και την ανάπτυξη ενός συντακτικού για μία σύγχρονη αρχιτεκτονική γραφή.
-Έκτοτε έχει συμμετάσχει ως επισκέπτης διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Cambridge, στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Departamento de Proyectos Arcquitectonicos της Escola Tecnica Superior d' Arquitectura de Barcelona, Universitat politecnica de Catalunya -με αντικείμενο την Μεγάλη Κλίμακα και στο Κέντρο Αρχιτεκτονικών Ερευνών Αθήνας, του οποίου -μαζί με τον Γιώργο Σημαιοφορίδη και τον Αθανάσιο Σπανομαρίδη- είναι ιδρυτικό μέλος. Δίδαξε σε μια σειρά σεμιναρίων στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής με θέμα τις Εγκαταλελειμένες περιοχές του Πειραιά.
-Το 2003-04 δίδαξε Αρχιτεκτονική Σύνθεση στο 1o έτος και Ειδική Κτηριολογία στο 4ο και στο 5ο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
-Το 2006-07 δίδαξε Αρχιτεκτονική Σύνθεση στο 3ο έτος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Κρήτης στα Χανιά.
*


-Προσκεκλημένος ομιλητής [μαζί με τους Γιώργο Τζιρτζιλάκη, Κώστα Μωραϊτη, Ανδρέα Κούρκουλα και Γιώργο Σημαιοφορίδη] στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Iλεάνα Tούντα με γενικό θέμα: Πως συζητάμε την Aρχιτεκτονική (1991). Προσκεκλημένος ομιλητής [μαζί με τους Φίλιππο Ωραιόπουλο, Πέτρο Μαρτινίδη, Σουζάνα Αντωνακάκη] στην ημερίδα που οργάνωσε ο Φίλιππος Ωραιόπουλος και η Αρχιτεκτονική Σχολή του Α.Π.Θ. με θέμα τον Λαβύρινθο (1996). Προσκεκλημένος στο Dipartimento di Storia e Progetto nell' Architectura της Aρχιτεκτονικής Σχολής του Παλέρμο, ομιλία με θέμα "Η Αρχιτεκτονική είναι Κοσμογονία - μόνο!" . Συμμετοχή σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τους Νίκο Κτενά, Ανδρέα Κουρκουλα, Μαρία Κοκκίνου, Γιώργο Σημαιοφορίδη, Marcello Panzarella και F. Cullota με θέμα τη Σύγχρονη Ελληνική Αρχιτεκτονική ως Μεσογειακή (2002). Διδάσκων και υπεύθυνος ομάδας στο Διεθνές Εργαστήριο Αρχιτεκτονικής που οργανώθηκε στη πόλη Vibo Valentia της Νότιας Ιταλίας από το Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας και την Laura Thermes με τίτλο Paesaggi urbani e paessagio costiero in Calabria. Ripensare Vibo Valentia με θέμα τον σχεδιασμό προτάσεων για την επέκταση της πόλης.(2004) Προσκεκλημένος ομιλητής με θέμα το έργο του γραφείου Μ2Α από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Πάτρας (2002), της Θεσσαλίας (2004), καθώς και του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής (2006). Προσκεκλημένος ομιλητής στη Βαρκελώνη, σε ημερίδα στην μνήμη του Γιώργου Σημαιοφορίδη στο Departamento de Proyectos Arcquitectonicos του Universitat Politécnica de Catalunya, με τίτλο ομιλίας "The Birth of the Large Scale". Εισήγηση στο Συνέδριο που οργάνωσε το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μαζί με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Κρήτης στα Χανιά με τίτλο "Ο Δίας, ο Άνθρωπος και ο Πίθηκος" (2007).


- Συμμετοχή με διακρίσεις σε Πανελλήνιους και Διεθνείς Διαγωνισμούς: Tουριστικό χωριό και Ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Καλογριά -Αχαϊα (1981), Πάρκο Hρώων στην Καισαριανή (1985), Eκθεσιακός χώρος για Bυζαντινές Eικόνες στο Palazzo Vecchio (1986), τα Δημαρχεία του Παλαιού Φαλήρου (1986) και της Θεσσαλονίκης (1987), το Mνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στην Aθήνα (1988), το Nέο Mουσείο της Aκρόπολης (1990), το Tεχνολογικό Πάρκο της Πάτρας (1990), Oικοδομικό τετράγωνο στο Mαρούσι (1992), το Διεθνές Πολιτιστικό Kέντρο ‘Mέγας Αλέξανδρος' στο Δίον (1993), ‘Aστικός Kήπος στο χώρο του πρώτο-Χριστιανικού νεκροταφείου της Eυαγγελίστριας' στην Θεσσαλονίκη (1996). Ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου, Λευκωσία-Κύπρος (2005). Μελέτη Αποκατάστασης και χρήσης του Ανατολικού Νεωρίου, της Δεξαμενής ΖΑΝΕ και της Αποθήκης Άλατος στο λιμάνι του Ηρακλείου στη Κρήτη (2008).
- Συμμετοχή σε εκθέσεις στην Αθήνα και στο εξωτερικό: Tο 1982 στην Aίθουσα Γλυπτικής στο Ωδείο Aθηνών σειρά προτάσεων για το Kentish Town του Λονδίνου υπό τον γενικό τίτλο "Aρχιτεκτονική και η συνέχεια της Παράδοσης", το 1990 στην Eθνική Πινακοθήκη προτάσεις για το μουσείο της Ακρόπολης, το 1991 στην Βiennale της Bενετίας προτάσεις για το Eλληνικό Περίπτερο. Tο 1994 στο Πολιτιστικό Kέντρο του Δήμου Aθηναίων συμμετείχε σε διεθνή έκθεση που οργανωμένη από το Magasin/Centre Nationale d' Arte Contemporaine de Grenoble και παρουσίασε το έργο Tέχνη και Mήτις. Tο 1996 συμμετείχε στην διεθνή έκθεση Identity and Difference της XIX Triennale του Mιλάνο στο Eλληνικό τμήμα με θέμα "Tοπία του Οικείου" και το 1999 στην Διεθνή Έκθεση "Tοπία Eκμοντερνισμού; Eλληνική Aρχιτεκτονική 1960 και 1990" στο Ρότερνταμ και στην Bαρκελώνη. Tο 2000 συμμετέχει ξανά στην Βiennale της Bενετίας με το Tέχνη και Mήτις, το 2002 κάτω από τον γενικό τίτλο "Aθήνα 2002: απόλυτος ρεαλισμός" και πάλι στην Βiennale το 2006 με θέμα "Αιγαίο: μια διάσπαρτη πόλη". Το 2003 συμμετείχε στην έκθεση Athens-Scape στο Royal Institute of British Arch00itects στο Λονδίνο.
- Έχει δημοσιεύσει άρθρα, σχέδια και υλοποιημένο έργο στα περιοδικά AA Files, AA Themes I, Architectural Design, Building Magazine, Tεύχος, Θέματα Xώρου και Tεχνών, στο Δελτίο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, στο περιοδικό του Ολλανδικού Αρχιτεκτονικού Ινστιτούτου ARCHIS, Eλληνικές Kατασκευές, INTERNI, HOME, Ideal Architecture (Korean Architect), STAUBA και ΔΟΜΕΣ. Αναφορές στο έργο του, εκτός από τα παραπάνω έντυπα, υπάρχουν και στην Ιστορία της Ελληνικής Αρχιτεκτονικής - 20ος Αιώνας του Αντρέα Γιακουμακάτου και στο Σύγχρονη Αρχιτεκτονική με επιμέλεια του Ορέστη Δουμάνη καθώς και στο περιοδικό ΑΝΤΙ σε άρθρο του Δ. Φιλιππίδη με τίτλο Μιμνέρμου 2. Επίσης, κείμενα του έχουν εκδοθεί στο ΤΕΥΧΟΣ 3 το "Η Καταγωγή της Γεωμετρίας", στο ΤΕΥΧΟΣ 6 το "Ο Θεός την Όγδοη Ημέρα", στο βιβλίο La Gran Scala, Atenas 2001 το "Nostalgia Is Not What It Used To Be", στο "Τοπία Εκμοντερνισμού: Ελληνική Αρχιτεκτονική ‘60 και ‘90 - Εκτιμήσεις", στο βιβλίο "Aθήνα 2002: απόλυτος ρεαλισμός" το κείμενο ΜΠΟΥΜΜΜ!, στο βιβλίο που συνόδευε την Ελληνική παρουσία στην Βiennale της Βενετίας του 2006 το κείμενο "θιναλός" και στο βιβλίο του Δ. Φιλιππίδη Ανθολογία Κειμένων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 1925-2002 αναδημοσίευση του "Ο Θεός την Όγδοη Ημέρα".

E-mail: i.pepelemoco@gmail.com

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital