About us

Συντελεστές

Μανώλη Αναστασάκη

Μανώλη Αναστασάκη

Ο Μανώλης Αναστασάκης γεννήθηκε στη Σαντορίνη.

Αποφοίτησε το 1983 από την Ecole Spéciale d'Architecture (E.S.A.) του Παρισιού με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών. Με υποτροφία του Ιδρύματος Α. Σ. Ωνάση πραγματοποιεί μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα αστικής ανάπτυξης στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS) του Παρισιού και έλαβε το 1985 τον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών D.E.A.

Την περίοδο 1987-1988, συμμετείχε στην ερευνητική δραστηριότητα του εργαστηρίου Αστικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Nanterre-Paris X. Στη συνέχεια εργάσθηκε σε γνωστά αρχιτεκτονικά γραφεία της Αθήνας ενώ το 1990 ξεκινάει τη λειτουργία του αρχιτεκτονικού του γραφείου.

Παράλληλα με την δραστηριότητά του ως αρχιτέκτονα, διδάσκει από το 1993 στο Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Διακόσμησης και Σχεδιασμού Αντικειμένων του ΤΕΙ Αθήνας όπου έχει διευθύνει μέχρι σήμερα πάνω από 30 πτυχιακές εργασίες.

Έχει μελετήσει ιδιωτικά και δημόσια έργα και έχει συμμετάσχει σε πολλούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει διακριθεί με 1ο βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό «SUITE D'AUTORE - art design gallery hôtel», με έπαινο στο διαγωνισμό Europan 4, με 2ο βραβείο στο διαγωνισμό του ΥΠΕΧΩΔΕ για Οικολογική Κατοικία, με 2ο βραβείο στο διαγωνισμό για Βρεφονηπιακό σταθμό στο Δήμο Παπάγου, με επιλογή  για την τελική φάση του διεθνούς διαγωνισμού και με προτεινόμενη μελέτη από την Ελλάδα για τη διεθνή επιτροπή του διαγωνισμού της UIA "Celebration of cities". Η πρότασή του σε αυτόν τον τελευταίο διαγωνισμό με τίτλο «Πόλεις επί εδάφους» έχει παρουσιασθεί σε διεθνή συνέδρια και πραγματεύεται τις πόλεις του 21ου αιώνα.

Έχει δημοσιεύσει μελέτες σχετικές με το αστικό περιβάλλον και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων ενώ έργα του δημοσιεύονται συχνά σε καταλόγους αρχιτεκτονικών εκθέσεων. Έχουν παρουσιασθεί μελέτες του σε εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, στη Ρώμη, τη Σμύρνη, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Χανιά.

Το 1999  εκπονεί πρότυπη αρχιτεκτονική μελέτη για τη διαμόρφωση και επίπλωση Σχολικών Βιβλιοθηκών με 42 από αυτές να υλοποιούνται.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου: Ανασχεδιάζοντας τη βιβλιοθήκη στο σχολείο: μία πρόταση για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το 2003.

Το 2006 επικαιροποιεί το ζήτημα κατασκευής ουρανοξυστών στην Αθήνα με τη μελέτη του για έναν "multiscraper" στην περιοχή του ελαιώνα.

Διετέλεσε οργανωτικός υπεύθυνος των διεθνών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών «Δ. Αρεοπαγίτου 2008» και  «Πύργος Πειραιά 2010» που οργανώθηκαν από το ηλεκτρονικό περιοδικό greekarchitects.gr

Είναι Σύμβουλος Έκδοσης και κύριος Συντάκτης του e-περιοδικού greekarchitects.gr

Είναι μέλος του ΣΑΔΑΣ και του ΤΕΕ.


Λίγα λόγια από το συγγραφέα

Η στήλη αυτή με τον τίτλο «Διάλογοι» στοχεύει να καλύπτει πολύπλευρα ένα επιλεγμένο θέμα με κείμενα προσκεκλημένων αρθρογράφων, αναγνωστών και επισκεπτών της στήλης. Κάθε νέο θέμα τίθεται από ένα εισαγωγικό άρθρο το οποίο και εγκαινιάζει την κάθε ξεχωριστή ενότητα των «Διαλόγων».

Σε αντιστοιχία με τα έντυπα περιοδικά, τα άρθρα τα οποία δημοσιεύονται στη στήλη «Διάλογοι» είναι αυτοτελή και ενυπόγραφα. Η ιδιαιτερότητα σε σχέση με την έντυπη μορφή αρθρογραφίας είναι ότι η συγκρότηση των κειμένων στους «Διαλόγους» είναι δυναμική και πολυδιάστατη. Είναι δηλαδή ανοιχτή σε κάθε άποψη και χωρίς εκ των προτέρων καθορισμό των συμμετεχόντων.
Οι νέες πρόσθετες συμμετοχές μπορούν βέβαια να εμπλουτίζουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τα επιχειρήματα εκείνων που θα έχουν προηγηθεί. Πρόκειται όμως τελικά για μία δυναμική μεν αρθρογραφία αλλά κλασική στη δομή της εφόσον έχει μία αντίληψη προσθετική (το ένα κείμενο διαδέχεται το άλλο). Δεν επιδιώκεται δηλαδή η δημιουργία ενός forum διαλόγου ή μίας κοινότητας blog όπως συναντάμε συχνά στο διαδίκτυο, αλλά η επεξεργασμένη προσέγγιση του κάθε θέματος και η κατάθεση ιδεών από την πλευρά του κάθε συμμετέχοντα χωρίς να αναμένεται κάποια ανταπάντηση ή δευτερολογία.
Ο «Διάλογος» αναπτύσσεται έτσι με την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των επιχειρημάτων και με την παράθεση του μεγαλύτερου δυνατού εύρους απόψεων για το κάθε θέμα.


Τρόποι συμμετοχής

Τα κείμενα μπορεί να είναι δύο ειδών.
Είτε ένα «πλήρες άρθρο» με έκταση από 1.500 έως 5.000 λέξεις, είτε μία «παρέμβαση» με έκταση από 500 έως 1.000 λέξεις.
Οι συμμετοχές είναι ελεύθερες και ενυπόγραφες, μπορούν δε να περιέχουν γραφικά και εικόνες. Δημοσιεύονται με χρονολογική σειρά.
Για την αποστολή των προς δημοσίευση κειμένων καθώς και για πληροφορίες, τα emails επικοινωνίας είναι: anastasakis@tee.gr

E-mail: anastasakis@tee.gr
Url: http://www.anastasakis.gr/

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital