ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ταξίδια

Σύγχρονες κατοικίες στο Άμστερνταμ (2)

21 Απρίλιος, 2006

Σύγχρονες κατοικίες στο Άμστερνταμ (2)

Η ολλανδική πολιτική στο θέμα της κατοικίας τα χρόνια του Μεσοπολέμου είναι γνωστή και είχε σαν αποτέλεσμα πολλά καλά παραδείγματα που απετέλεσαν σημεία αναφοράς για τους μετέπειτα αρχιτέκτονες διεθνώς.

Της Φωτεινής Γεωργακοπούλου

Παλαιότερα Ταξίδια : >>>

Σύγχρονες κατοικίες στο Άμστερνταμ (μέρος α')>>>

H αρχιτεκτονική ομάδα ΜVRDV, είναι σήμερα σχεδόν τόσο γνωστή όσο oι R. Koolhaas και Mecanoo, στα γραφεία των οποίων μαθήτεψαν αντίστοιχα οι W.Maas-J.Van Rijs (ΟΜΑ), και η N. De Vries. Με βάση αρχικά το Rotterdam, η ομάδα γρήγορα απέκτησε διεθνή φήμη, κυρίως μετά τον επιτυχημένο σχεδιασμό του ολλανδικού περίπτερου στην Expo 2000 στο Αννόβερο. Παρακάτω παρουσιάζονται 2 αντιπροσωπευτικά έργα τους.

To συγκρότημα κατοικιών ‘Oklahoma’ (1994-97) στο Osdorp, περιλαμβάνει 100 διαμερίσματα για άτομα άνω των 55 ετών. Καθώς το Osdorp είναι ένα από τα 5 κηπο-προάστεια που προέβλεπε το Γενικό Σχέδιο Επέκτασης του C. Van Eesteren (AUP, 1935) όταν εφαρμόστηκε το 1957, το νέο κτήριο έπρεπε να συμμορφωθεί με μια σειρά αυστηρών πολεοδομικών διατάξεων που επέτρεπαν την υλοποίηση μόνο 87 διαμερισμάτων.

Oι ΜVRDV έλυσαν το πρόβλημα χωροθετώντας τα διαμερίσματα που περίσσευαν σε τεράστιους προβόλους (11 μ) που δημιουργούν ένα μοναδικό αν και κάπως τρομακτικό αποτέλεσμα. Το υψηλό κόστος της κατασκευής δικαιολογήθηκε από την εξοικονόμηση των παραπάνω διαμερισμάτων και αρκετές περικοπές στα εσωτερικά.

 

To συγκρότημα ‘Silodam’ (1995-2002) βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στον ποταμό IJ και περιλαμβάνει κατοικίες 1-5 δωματίων, εμπορικές δραστηριότητες και ‘δημόσιους χώρους’. Το μέγεθός του αναφέρεται στη μεγάλη κλίμακα των παρακείμενων κττηρίων του λιμανιού ενώ η διαφοροποίηση στις λειτουργίες είναι εμφανής στις όψεις του κτηρίου καθώς και στα ποικίλλα υλικά και χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί.

 

Τέλος, ένα από τα πιο σημαντικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία συγκροτημάτων κατοικιών είναι το σύμπλεγμα των τεχνητών νησιών IJburg.

Ως αρχική σύλληψη μιας ‘μεγακατασκευής’ 350.000 κατοίκων που θα στεγάζονταν σε ουρανοξύστες 24-40 ορόφων, στα μέσα της δεκαετίας του ’60, γρήγορα αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις και κατέληξε με δημοψήφισμα το 1997 στην έγκριση για την δημιουργία 6 τεχνητών νησιών κυρίως χαμηλής δόμησης/πυκνότητας και υψηλού σεβασμού για το φυσικό περιβάλλον (γραφείο Palmboom and Van den Bout).

Είναι ενδεικτικό το ‘Mανιφέστο για το κοινότοπο’ (Manifest for the ordinary) που συνόδευε τις παρουσιάσεις των προτάσεων, (από τους πολεοδόμους F. Claus, F. Van Dongen, T. Schaap, του Δημοτικού Συμβουλίου), σε μια προσπάθεια να κρατηθεί έξω από την συζήτηση κάθε αναζήτηση ‘πρωτότυπου’ ’η ‘διαφορετικού’ πέρα από τα απολύτως απαραίτητα και αποδεκτά, σχεδιασμού!

Τα πρώτα νησιά που αναπτύχθηκαν ήταν τα 2 μεσαία: Haveneiland και Rieteilanden (2002), κι από κει παρουσιάζονται χαρακτηριστικοί τύποι κατοικιών από διαφορετικά γραφεία (f17-21)

Σύγχρονες κατοικίες στο Άμστερνταμ (μέρος α')>>>

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Σεπτέμβριο του 2005.

Πηγές:

‘SUPERDUTCH. New architecture in the Netherlands’, B. Lootsma, Thames & Hudson, 2000
‘IMPACT. Urban planning in Amsterdam after 1986’, ARCAM/Architectura & Natura Press, 2005 ΜΕΤROPOLIS, May 1999, ‘City Limits’, p. 74

Προτεινόμενα:

• ‘FARMAX: An Excursion in Density’, by ΜVRDV, 010 Publishers, 1998

Η Φωτεινή Γεωργακοπούλου έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική στην Αθήνα και το Τόκιο. Μαζί με την Λήδα Τσουκιά -σκηνοθέτη και designer- έχει ιδρύσει την εταιρία "eLFdesign" (www.elfdesign.gr)

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital