ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
13 Απρίλιος, 2011
Οι επιδράσεις του ηλιακού φωτός στον ύπνο
Η ελλιπής έκθεση στο ηλιακό φως δημιουργεί προβλήματα ύπνου στους εφήβους
Η ανεπαρκής ημερήσια έκθεση των εφήβων στο πρωινό «μπλε φως» διαταράσσει το βιολογικό τους σύστημα, το οποίο ρυθμίζει το βιολογικό τους ρολόι (ύπνος - ξύπνημα). Πράγματι, οι έφηβοι συνήθως περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι ή γενικότερα στο εσωτερικό ενός χώρου, με αποτέλεσμα όπως προκύπτει και από την έρευνα, να μην κοιμούνται όσο χρειάζεται. Το εφηβικό αυτό σύνδρομο, στερεί όλο και πιο πολύ τους νέους από το φως της ημέρας, το οποίο έχει ανάγκη ο οργανισμός.
Τα παραπάνω αποτελούν τα βασικότερα συμπεράσματα που αναδείχθηκαν μέσα από την πρόσφατη έρευνα του ερευνητικού κέντρου LRC (Lighting Research Center) πάνω στον αντίκτυπο τους φωτός στους εφήβους.
Η έρευνα διεξήχθη από τον Dr. Figueiro και τον διευθυντή του LRC Dr. Mark, με την υποστήριξη του αμερικανικού Συμβουλίου Πράσινης Δόμησης και της Αρχής Περιβάλλοντος και Υγιεινής. Οι Dr. Figueiro και Dr. Mark έκαναν ένα πείραμα σε 11 μαθητές του Γυμνασίου. Οι μαθητές φόρεσαν γυαλιά που τους εμπόδιζαν να βλέπουν το πρωινό φως, με αποτέλεσμα την πέμπτη κιόλας μέρα να καθυστερήσουν να κοιμηθούν μισή ώρα.
«Όταν μειώνεται η έκθεση στο ηλιακό φως, τότε καθυστερεί η ενεργοποίηση της μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης που υποδεικνύει στον οργανισμό πότε είναι νύχτα», εξηγεί ο Dr. Figueiro.
Το σχολεία δεν διαθέτουν τον κατάλληλο φωτισμό
Σύμφωνα με την έρευνα, το πρόβλημα εστιάζεται στη λειτουργία των σημερινών Γυμνάσιων και Λυκείων, των οποίων τα ωράρια ξεκινάνε από πολύ νωρίς το πρωί. Οι μαθητές συνήθως φθάνουν στο σχολείο πριν ξημερώσει κανονικά και κλείνονται μέσα στις αίθουσες, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η σχέση μεταξύ των καθημερινών βιολογικών ρυθμών και του φυσικού 24ωρου κύκλου ημέρας/νύχτας.
Επιπλέον, τα σχολεία συνήθως δεν παρέχουν επαρκές τεχνιτό ή ηλιακό φως για την τόνωση του βιολογικού συστήματος του εφήβου, το οποίο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, την αυτοσυγκέντρωση, την όρεξη, τις ορμόνες και τον ύπνο.
Αν και το φως που υπάρχει σε μία τάξη μπορεί να είναι αρκετό για το διάβασμα των μαθητών, ωστόσο, δεν επαρκεί για την τόνωση του βιολογικού τους συστήματος. Οι εν λόγω ερευνητές του κέντρου LRC υποστηρίζουν ότι η κατάσταση αυτή στα σχολεία μπορεί να αλλάξει με την μεγαλύτερη έκθεση στο ηλιακό φως.
«Οι γονείς ανησυχούν όλο και περισσότερο που τα παιδιά τους αργούν να πέσουν για ύπνο. Η παροχή φυσικού φωτός μετά από κατάλληλο σχεδιασμό στα σχολεία, αποτελεί μία απλή, μη φαρμακευτική θεραπεία. Η λύση αυτή αναμφίβολα μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της διάρκειας του ύπνου των μαθητών», τονίζει ο Dr. Figueiro.
Η θεραπεία με το φως μειώνει διάφορους κινδύνους για την υγεία μας
Μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη συγχρονισμού μεταξύ ξεκούρασης - δουλειάς των εργαζομένων και φυσιολογικής εναλλαγής ημέρας/νύχτας, οδηγεί στην αύξηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη, της κατάθλιψης και του καρκίνου, με την πάροδο των δεκαετιών.
Η θεραπεία με το φως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση του ύπνου των ασθενών με Alzheimer, οι οποίοι συνήθως έχουν ασταθή ύπνο. «Με την κατάργηση του φωτός σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας και την παροχή του σε άλλες περιόδους, μπορείτε να ρυθμίσετε τον κύκλο των ασθενών, παρέχοντάς τους την δυνατότητα να κοιμούνται περισσότερο και χωρίς διακοπές», λέει ο Δρ Figueiro.
Κείμενο: Αναστασία Χρυσανθακοπούλου
flashlight.gr