ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούν με “βρώμικο” φως

13 Ιανουάριος, 2012

1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζούν με “βρώμικο” φως

Όταν ο ήλιος δύει πάνω από μεγάλα τμήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου, 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σήμερα χωρίς πρόσβαση σε μια σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας, τουλάχιστον το 20% των κατοίκων του πλανήτη εξακολουθούν να μην έχουν την απλή πολυτέλεια ενός διακόπτη φωτός.

Από τις παραγκουπόλεις της υποσαχάριας Αφρικής, ως τις φτωχογειτονιές της ινδικής υπο-ηπείρου, η νύχτα φέρνει μαζί της την επιβλαβή προσφυγή στον φωτισμό από κεριά, λάμπες αερίου ή πετρελαίου, ακόμη και της φωτιάς σε ανοικτούς χώρους.

Σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια, για το “βρώμικο φως" καταναλώνονται 77 δισεκατομμύρια λίτρα καυσίμου σε όλο τον κόσμο, με κόστος 38 δισ. δολαρίων ετησίως, το οποίο καταβάλλουν οι πλέον φτωχοί κάτοικοι του πλανήτη.

Ο χαρακτηρισμός “βρώμικο” δεν είναι αυθαίρετος: ένα φανάρι πετρελαίου όταν καίει επί τέσερις ώρε ςτην ημέρα, εκπέμπει πάνω από 100 κιλά CO2 το χρόνο, υποστηρίζουν οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας ότι η χρήση ορυκτών καυσίμων για ένα τέτοιο φωτισμό έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή 190 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα, που ισοδυναμεί με το ένα τρίτο των συνολικών εκπομπών της Βρετανίας.

“Βρώμικος”, αλλά και πανάκριβος φωτισμός, καθώς το ένα πέμπτο των κατοίκων του πλανήτη, καταβάλει το ένα πέμπτο των χρημάτων που δαπανώνται για φωτισμό σε όλο τον κόσμο, για να καταναλώσει λιγότερο από το 1% lumen (μονάδα μέτρησης του ορατού φωτός που εκπέμπεται από μια πηγή).

Με αυτά τα δεδομένα είναι επόμενο να στρέφονται όλο και περισσότερες επιχειρήσεις στην παραγωγή αυτόνομων συστημάτων φωτισμού, τα οποία συνδυάζουν τα ηλιακά πάνελ και τους λαμπτήρες LED, που ακόμη και σε μέγεθος κερασιού, έχουν την ικανότητα να προσφέρουν 100 φορές περισσότερο φως απ' ότι μια λάμπα πετρελαίου.

Σήμερα, 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην Αφρική έχουν αποκτήσει αυτή τη δυνατότητα φθηνού και ανανεώσιμης ενέργειας φωτισμού, επιτρέποντας στους ειδικούς να υποστηρίζουν πως «η αγορά αποδεικνύεται ότι είναι ένας πιο αποτελεσματικό.

Από το ΤΕΕ

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2025. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital