ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Jerome J. Connor

27 Αύγουστος, 2009

Jerome J. Connor

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, ο Jerome J. Connor.

English edition>>

Επίτιμος διδάκτορας της Πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναγορεύθηκε, στις 29 Απριλίου 2009, ο Αμερικανός καθηγητής, Jerome J. Connor, για το πρωτοποριακό επιστημονικό του έργο σε θεωρίες της Τεχνικής Μηχανικής, σε θέματα Υπολογιστικής Μηχανικής, σε Αριθμητικές Μεθόδους Ανάλυσης των Κατασκευών, σε Μόρφωση Πεπερασμένων Στοιχείων για Στερεά Σώματα και Ρευστά, στο Σχεδιασμό Κατασκευών με Κριτήρια Κίνησης και σε Συστήματα Αυτόματου  Ελέγχου και Ρύθμισης των Κατασκευών.

Στις σχέσεις του Αμερικανού επιστήμονα με την Ελλάδα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και μαθητής του Jerome J. Connor, καθηγητής Δημοσθένης Αγγελίδης, επισημαίνοντας ότι «Ξεχωριστής και μακροχρόνιας αξίας αποτελεί το ενδιαφέρον του και οι δεσμοί του με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Ειδικότερα οι σχέσεις του με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο εκκινούν πριν από 35 χρόνια.».
Τον έπαινο του τιμώμενου (Laudatio) εκφώνησε ο καθηγητής Δημοσθένης Ταλασλίδης. «Ένα βασικό χαρακτηριστικό που τον διακρίνει ως δάσκαλο είναι ότι μεταβιβάζει τρόπο επιστημονικής σκέψης, γνώσεις και εμπειρίες στους μαθητές του με τρόπο απλό και μεθοδικό στοχεύοντας όχι μόνο στην παραγωγή άμεσου ερευνητικού αποτελέσματος, αλλά στην διαμόρφωση της επιστημοσύνης των μαθητών του. Δεν επιβάλλει τις απόψεις του αλλά προβληματίζει τους μαθητές του. Ο επιτυχημένος αυτός τρόπος μετάδοσης εμπειριών και γνώσης αντικατροπίζεται στη πολύ μακρά λίστα των διδακτορικών διατριβών και μεταπτυχιακών εργασιών που  επέβλεψε.», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ταλασλίδης.

Την αναγόρευση του Jerome J. Connor έκαναν ο πρύτανης του ΑΠΘ, Αναστάσιος Μάνθος, ο κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Μουσιόπουλος και ο πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών κ. Αγγελίδης.
Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Αμερικανού καθηγητή, που ανέπτυξε το θέμα «Future Challenges in Civil Engineering». Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Τελετών της παλαιάς Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ.

Ο καθηγητής Jerome J. Connor, με εξαίρεση το διάστημα (1982-1983) κατά το οποίο διετέλεσε Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου “Northeastern University,” η ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία είναι συνυφασμένη με το Μ.Ι.Τ.: Το 1962 διορίστηκε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του M.I.T. ενώ το 1964 εξελίχθη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή. Από το 1971 μέχρι σήμερα είναι Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του M.I.T. Κατά την διάρκεια της ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας διετέλεσε Αναπληρωτής Διευθυντής του Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος (1975-1976) και Διευθυντής του Τομέα Επιστήμης και Τεχνολογίας των Κατασκευών (1976-1980 και 1988-1993) του παραπάνω Τμήματος.  Επίσης, υπήρξε Διευθυντής του Ερευνητικού  Κέντρου “Sea Grant” στο  Μ.Ι.Τ.
Μεταξύ πολλών θέσεων ευθύνης ξεχωρίζει η θέση του ως Διευθυντού Ερευνών του ΜΙΤ, καθώς και η θητεία του ως  καθηγητή και Προέδρου του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του «Northeastearn University”.

Στο ακαδημαϊκό του έργο συμπεριλαμβάνεται μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων σε διεθνώς αναγνωρισμένα επιστημονικά περιοδικά, και εντυπωσιακός αριθμός προσκεκλημένων συμμετοχών σε διεθνή συνέδρια. Απόδειξη της μεγάλης επιστημονικής σημασίας του ερευνητικού του έργου, πέραν των διεθνών βιβλιογραφικών αναφορών, αποτελεί και η χρηματοδότησή του από υψηλού κύρους οργανισμούς των ΗΠΑ και διεθνώς. Το επιστημονικό του έργο έχει τιμηθεί με σωρεία τιμητικών διακρίσεων και επαίνων.

Ο καθηγητής Jerome Connor είναι συγγραφέας επτά πολύ σημαντικών βιβλίων και επιστημονικός εκδότης μεγάλου αριθμού πρακτικών συνεδρίων. Τα βιβλία του πραγματεύονται, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με αριθμητικές μεθόδους υπολογισμού (όπως πεπερασμένα και συνοριακά στοιχεία) για Στερεά Σώματα και Ρευστά, θέματα σχετικά με τον έλεγχο της δομικής ακεραιότητας κατασκευών με βάση την απόκριση, καθώς και με τον σχεδιασμό κατασκευών με κριτήρια κίνησης. Πολλά από τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε μία σειρά γλωσσών, όπως στα Ισπανικά, Ιταλικά, Ρωσικά και Ιαπωνικά.

Η στήλη αμφίστυλο θα ασχοληθεί στο μέλλον με το πολύ ενδιαφέρον θέμα των αποσβεστήρων που ανέδειξε το πλούσιο έργο του Jerome Connor, ιδιαίτερα στο τελευταίο βιβλίο του «Motion Based Design».

Σίμος Γερασιμίδης

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital