ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
27 Σεπτέμβριος, 2008
«Ασπίδα» για πλειστηριασμούς
Η κυβέρνηση προωθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι ένα ακίνητο δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή κατώτερη της αντικειμενικής του αξίας.
Θέμα ημερών είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την προστασία των δανειοληπτών, το οποίο μεταξύ των άλλων θα βάζει φραγμό στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιοριστούν καταχρηστικές συμπεριφορές εις βάρος δανειοληπτών που έχουν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική θέση.
Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μιλώντας στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι σύντομα θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή για την προστασία του καταναλωτή, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ουσιώδεις ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση.
Η κυβερνητική παρέμβαση πραγματοποιείται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, λόγω της πιστωτικής κρίσης που ταλανίζει τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο αλλά και των αντιδράσεων για τις πρακτικές που εφαρμόζουν ορισμένες τράπεζες.
Τα μηνύματα για την πορεία της εγχώριας οικονομίας είναι αρνητικά και η απαισιοδοξία κυριαρχεί. Οι τράπεζες φοβούνται ότι η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, από την πορεία της οποίας εξαρτώνται εκατοντάδες δραστηριότητες ελεύθερων επαγγελματιών, τα προβλήματα στην αγορά ακινήτων σε συνδυασμό με την ακρίβεια αλλά και την αύξηση του κόστους του χρήματος, ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα και πολλοί φοβούνται ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε αύξηση των καθυστερήσεων - εξέλιξη που θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στην αγορά.
Ο δεύτερος μεγάλος πονοκέφαλος των τραπεζών είναι το κόστος του χρήματος: με την αύξηση των επιτοκίων περισσότερα νοικοκυριά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και ήδη καταγράφονται τα πρώτα αποτελέσματα της επιδείνωσης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων δανείων των εμπορικών τραπεζών.
Από τα διαθέσιμα στοιχεία της Ενωσης Τραπεζών προκύπτει ότι πέρυσι τα πιστωτικά ιδρύματα προχώρησαν σε 2.634 πλειστηριασμούς ακινήτων, ωστόσο πληροφορίες από μεσίτες και δικηγόρους εμφανίζουν ανησυχητική αύξηση των πλειστηριασμών τη φετινή χρονιά.
Η νομοθετική ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση θα προβλέπει ότι ένα ακίνητο δεν θα βγαίνει σε πλειστηριασμό με τιμή κατώτερη της αντικειμενικής του αξίας και η τιμή αυτή δεν μπορεί να χαμηλώσει ακόμα και αν δεν εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον στο επίπεδο αυτό. Για μεγαλύτερη διαφάνεια της διαδικασίας πλέον οι πλειστηριασμοί θα γίνονται με σφραγισμένες προσφορές. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν τα κυκλώματα που βγάζουν άκυρους 2 ή 3 φορές τους πλειστηριασμούς, ώστε να πέσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα οι τιμές των ακινήτων.
Επιπλέον, οι δανειολήπτες θα έχουν περίοδο χάριτος ώστε να πετυχαίνουν διακανονισμό με την τράπεζα ή το Δημόσιο (ΙΚΑ, εφορίες κ.λπ.) και να αποτρέπουν την κατάσχεση του ακινήτου τους, ενώ μελετάται η καθιέρωση κλίμακας με κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των χρεών του οφειλέτη δανειολήπτη. Με βάση αυτά τα κριτήρια, που θα περιλαμβάνουν τη γενικότερη συμπεριφορά του δανειολήπτη, τη συνολική του έκθεση σε υποχρεώσεις κ.ά., θα γίνεται και ο νέος διακανονισμός. Παράλληλα, εξετάζεται η αύξηση του ποσού των 10.000 ευρώ για οφειλές της καταναλωτικής πίστης, κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας.
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου
-Περίοδος χάριτος μέχρι 12 μήνες στους δανειολήπτες προκειμένου να επιτύχουν καλύτερους όρους με την τράπεζα ή το Δημόσιο πριν ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την κατάσχεση του ακινήτου.
-Επέκταση του μέτρου για τη μη κατάσχεση των μισθών στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο μισθός καταβάλλεται από τον εργοδότη όχι απευθείας στον εργαζόμενο, αλλά με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.
-Απαγόρευση των πλειστηριασμών ακινήτων σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής τους αξίας.
-Αύξηση του ποσού κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός κύριας κατοικίας. Το ποσό αυτό σήμερα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ και είναι πιθανό να διπλασιαστεί.
-Διαμόρφωση κλίμακας με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση ανάλογων περιπτώσεων.
-Θέσπιση αυστηρών κανόνων και πλαισίου για τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών.
-Αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που επιβάλλει τη διεξαγωγή των πλειστηριασμών αποκλειστικά και μόνο στα Ειρηνοδικεία με έγγραφες σφραγισμένες προσφορές, έτσι ώστε να διασφαλιστεί στο ακέραιο το αδιάβλητο των σχετικών διαδικασιών και να αποτρέπονται φαινόμενα εκβιασμών.