ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

30 Μάρτιος, 2014

Αίτημα ανακατασκευής της θρυλικής γέφυρας Κοράκου

Με αφορμή τα 65 χρόνια από την ανατίναξη και τα 500 από την κατασκευή της

Την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου ζητεί με παρέμβασή της η Γερμανίδα Ντόρις Πακ, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τα 65 χρόνια από την ανατίναξη και τα 500 από την κατασκευή της.

 

 

«Η πολιτιστική κληρονομιά κάθε λαού, κάθε έθνους αποτελεί ενιαίο σύνολο που βοηθά τους ανθρώπους να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν τους, πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο μια ζωτικής σημασίας λειτουργία. Η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων, αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη πολιτισμική Ευρώπη. Η γέφυρα Κοράκου συνδέεται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις της περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σημασίας. Αποτελούσε δε εξέχον και αντιπροσωπευτικό δείγμα των μειζόνων σταδίων εξέλιξης της ιστορίας της κοιλάδας του Αχελώου. Οι πολιτισμένες κοινωνίες οφείλουν να στρέφουν το βλέμμα τους και προς τα πίσω στο βάθος του χρόνου, αποδίδοντας τα δέοντα όπου πρέπει» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή της η κα Πακ.

Η γέφυρα ανατινάχθηκε το 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν. Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου, μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Σήμερα, 28 Μαρτίου, συμπληρώνονται 65 χρόνια από την ανατίναξή της και 500 από την κατασκευή της. Στα πόδια του Φέλλου Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας Καρδίτσας, στο συνοικισμό Συκιάς - θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα κοντά στα Ξερικούλια και στα πόδια του Κοκκινόλακου των Πηγών (Βρεσθενίτσας) Άρτας (Φράξος-πλαγιά Τσολάκη), όπου ο Αχελώος χωρίζει τους δυο νομούς, χτίστηκε το 1514-1515 η περίφημη πέτρινη καμάρα «Η γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο».

Το ιστορικό γεφύρι χτίστηκε από τον Μητροπολίτη των γεφυριών Βησσαρίωνα το Β΄ Μητροπολίτη Λάρισας που δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία γι' αυτό και δεν έβαλε το όνομά του ως χορηγός παρά την ονόμασε «του Κοράκου» λόγω του ύψους της και «επειδή την ημέρα των εγκαινίων σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: "πώς με βλέπετε;", οι μαστόροι του απήντησαν: "σαν κόρακα", αυτός τους είπε: "ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της"».

Η γέφυρα Κοράκου, δεν ήταν απλώς ένα πετρογέφυρο, αποτελεί θρύλο, ιστορία, πολιτισμό. Η δε τέχνη και τεχνική του θεωρούνται αξεπέραστες. Ήταν κτισμένο πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης - Γόμφων - Αργιθέας - Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία. Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της είναι 26 μέτρα, το πλάτος της 2,30 μέτρα ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες, με θέμα την προώθηση του ζητήματος για την ανακατασκευή του γεφυριού.
Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας - πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της κοιλάδας του Αχελώου.

naftemporiki.gr

Περισσότερες φωτογραφίες ΕΔΩ

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital