ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αντισυνταγματική η μεταφορά του συντελεστή δόμησης

27 Φεβρουάριος, 2007

Αντισυνταγματική η μεταφορά του συντελεστή δόμησης

Αντισυνταγματική η μεταφορά του συντελεστή δόμησης, αποφάσισε για τρίτη φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας. Η ολομέλεια του ΣτΕ, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών έκανε αποδεκτή την εισήγηση της συμβούλου επικρατείας Αγγελικής Θεοφιλοπούλου, τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το Βήμα, η ολομέλεια εντόπισε στο νέο νόμο για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης τρία σημεία, που αντιτίθενται ευθέως στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος: α) Δεν καθορίζει ανώτατο ποσοστό εμβαδού των δομήσιμων επιφανειών μέσα στις Ζώνες Υποδοχής Συντελεστή (ΖΥΣ). Β) Δεν καθορίζει το ανώτατο ποσοστό, στο οποίο μπορεί να ανέλθει ο συντελεστής δόμησης, ο οποίος μεταφέρεται στο ωφελούμενο ακίνητο, με αποτέλεσμα την ύπαρξη δυνατότητας υπέρβασης του ανώτατου προβλεπόμενου ποσοστού μεταφοράς συντελεστή. Και γ) το άρθρο 3 επιτρέπει τη μεταφορά συντελεστή δόμησης σε ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές, οι οποίες έχουν καθοριστεί ως Ζώνες Αγοράς Συντελεστή (ΖΑΣ) και παράλληλα, προβλέπει τη διατήρηση του συστήματος δόμησης στην ίδια ζώνη.
Σύμφωνα με το Έθνος, μόλις δημοσιευτεί επίσημα η δικαστική απόφαση (περίπου σε 1-2 μήνες) θα βρεθούν «στον αέρα» χιλιάδες MΣΔ που εκκρεμούν εδώ και χρόνια (λόγω της αντισυνταγματικής νομοθεσίας) και μαζί τους θα «παγώσουν» ή θα ακυρωθούν αντίστοιχες οικοδομικές άδειες.
Κατά το δημοσίευμα, σε πρώτη φάση θα «παγώσουν» οι περίπου 12.500 εκκρεμείς τίτλοι MΣΔ (από αυτούς περίπου 2.300 έχουν εκδοθεί εδώ και χρόνια), ενώ η διαπίστωση των αντι-συνταγματικοτήτων και η ακύρωση της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε το 2004 για να καθοριστούν οι όροι για τη MΣΔ, αφήνουν στο περιθώριο τις προσδοκίες τουλάχιστον άλλων 200.000 ιδιοκτητών ακινήτων, που περίμεναν την τακτοποίηση του θέματος με τη δημιουργία ζωνών υποδοχής Συντελεστή.
Η μεταφορά συντελεστή δόμησης είχε κριθεί για πρώτη φορά αντισυνταγματική από την ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου το 1993 (Ν. 880/1979). Το 1996 ακολούθησε δεύτερη σχετική κρίση (Ν. 2300/1995).
Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital