ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
14 Αύγουστος, 2011
Αυστηρότερο καθεστώς δόμησης στη νησιωτική χώρα
Σε τροχιά ανάσχεσης της υπερβολικής δόμησης και διευθέτησης του οικιστικού χάους μπαίνει η νησιωτική χώρα, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας λέει \"ναι\" στην αυστηροποίηση του χωροταξικού - πολεοδομικού καθεστώτος.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το "πράσινο φως" για να περιοριστεί σημαντικά η οικιστική ανάπτυξη στη νησιωτική Ελλάδα, εγκρίνοντας αλλά και υποδεικνύοντας πολύ αυστηρότερους όρους αρτιότητας και δόμησης και σοβαρές ανακατατάξεις στις χρήσεις γης.
Κρίνοντας κατ' αρχήν νόμιμο πιλοτικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αυστηροποιεί το ισχύον καθεστώς σε Ανδρο και Γαυριονήσια (μικρές βραχονησίδες δίπλα στην 'νδρο με γνωστότερες την Καπιτίτα, Μακεδόνα, Λαγονήσι, Πλάκα, Τουρλίτης, Μεγάλο και Πρασούδα) το ΣτΕ "σπρώχνει" την πολιτεία να προχωρήσει στη θέσπιση πολύ μεγαλύτερων ορίων κατάτμησης και αρτιότητας σε διάφορες περιοχές (από 4 σε 8 ή και 10 στρέμματα), ζητώντας παράλληλα επανεξέταση των επιπτώσεων ή και "πάγωμα" οικοδομικών αδειών, καθώς και απομάκρυνση χρήσεων γης που δεν είναι συμβατές με το προωθούμενο νέο προστατευτικό νομοθετικό πλαίσιο.
Παράλληλα το ανώτατο δικαστήριο βάζει "φρένο" στην ανεξέλεγκτη εκτέλεση όσων οικοδομικών αδειών εκδόθηκαν με το προϊσχύον καθεστώς, ενώ "κόβει" τις διατάξεις που επέτρεπαν την ανέγερση μεγαλύτερων κτισμάτων (με το προϊσχύον ευνοϊκότερο για τους ιδιοκτήτες καθεστώς), κρίνοντας τις σχετικές ρυθμίσεις αντισυνταγματικές, αφού δεν προηγήθηκε έλεγχος για τις επιπτώσεις, τον κίνδυνο αλλοίωσης των επίμαχων περιοχών, προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία τετελεσμένων πραγματικών καταστάσεων.
Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να περάσει διατάγματα για ανάσχεση της ανεξέλεγκτης οικιστικής ανάπτυξης στα νησιά. Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση (περίπου μιας 15ετίας) η κυβέρνηση φιλοδοξεί να περάσει διατάγματα για ανάσχεση της ανεξέλεγκτης οικιστικής ανάπτυξης στα νησιά με ειδικές προστατευτικές ρυθμίσεις και τη δημιουργία ΖΟΕ (Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου), σε μία τελευταία -ίσως- ευκαιρία να διευθετηθεί το οικιστικό χάος στη νησιωτική χώρα. Το ξεκίνημα της σχετικής προσπάθειας χρονολογείται από το δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 σε εκτέλεση του κοινοτικού προωθούμενου (και χρηματοδοτούμενου) προγράμματος ENVIREG για την ουσιαστική προστασία των νησιών.
Το σημαντικό αυτό πρόγραμμα έμεινε για μεγάλο διάστημα ουσιαστικά "στα χαρτιά", καθώς τα διατάγματα που κατά καιρούς καταρτίστηκαν για διάφορα νησιά "κόπηκαν" κατ' επανάληψη από το ΣτΕ, που αρνήθηκε να εγκρίνει παρεκκλίσεις, μικρές αρτιότητες, μεγάλη δόμηση κ.λπ., για λόγους συνταγματικούς και νομιμότητας, καθώς αντιμετώπιζαν με χαλαρότητα το ζήτημα της οικιστικής ανάπτυξης, αρνούμενα να θέσουν ουσιαστικούς περιορισμούς, όπως επέβαλλε το πρόγραμμα
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος
Τώρα επιχειρείται ξανά ένα "συμμάζεμα", αφού επανέρχονται ρυθμίσεις για ΖΟΕ με πιλοτικό σχέδιο ΠΔ (για την Ανδρο και τα Γαυριονήσια) για τις Κυκλάδες, που δημιουργεί παράκτια ζώνη προστασίας σε βάθος 350 μ. από τον αιγιαλό, ανεβάζει τα όρια αρτιότητας, "κόβει" παρεκκλίσεις, θέτοντας ταυτόχρονα ιδιαίτερα σημαντικούς περιορισμούς στα μορφολογικά στοιχεία των κτιρίων με ειδικούς όρους δόμησης κ.λπ. Σε ευαίσθητες περιοχές τα όρια κατάτμησης - αρτιότητας γίνονται 8, 10 ή και 15 στρέμματα (περιοχές προστασίας της φύσης).
Στις παραλιακές ζώνες (πέρα από την υποχρεωτική απόσταση κτισμάτων τουλάχιστον 100 μ. από τη γραμμή του αιγιαλού) ορίζεται ότι απαγορεύονται περιφράξεις, εκσκαφές, επιχωματώσεις, αμμοληψίες και οποιεσδήποτε κατασκευές ή δραστηριότητες που αλλοιώνουν το περιβάλλον ή εμποδίζουν την ελεύθερη χρήση της παραλίας από το κοινό. Στην παραλία επιτρέπεται μόνο μια ξύλινη (μη μόνιμη) κατασκευή 10 τ.μ. για εξυπηρέτηση των λουομένων (αναψυκτήριο).
Δρόμοι για τροχοφόρα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 100 μ. από τη γραμμή του αιγιαλού. Απαγορεύεται η κατεδάφιση ή αλλοίωση παραδοσιακών λιθόκτιστων κτισμάτων επιβάλλεται η αποκατάσταση παραδοσιακών κατασκευών κ.λπ. Η μέγιστη δόμηση στα 4 στρέμματα φτάνει τα 150 τ.μ., με κτίσματα ισόγεια ύψους 4,50 μ. (ή 5,50 μ. εφόσον επιτρέπεται στέγη), ενώ στα μεγαλύτερα οικόπεδα η επιτρεπόμενη δόμηση υπολογίζεται με μαθηματικό τύπο, χωρίς να υπερβαίνει τα 400 τ.μ. Για τα τουριστικά καταλύματα το όριο αρτιότητας είναι 15 στρέμματα.
Πηγή: www.ethnos.gr